Finantare pentru proiectul "Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Neamt"

   

Saptamana trecuta, la Bucuresti, a fost semnat contractul pentru derularea si finantarea proiectului "Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Neamt" intre Ministerul Mediului si Padurilor si Consiliul Judetean (CJ) Neamt.

Proiectul depus de institutia nemteana este finantat prin programul Sectorial Mediu -axa 2 si are ovaloare totala de 41.401.641 de euro. Sursele de finantare sunt asigurate din Fondul European de Dezvoltare Regionala in proportie de 80% ( 24.289.748 euro) din valoarea eligibila a proiectului, 18% ( 5.465.193 euro) din fonduri guvernamentale, iar contributia locala a beneficiarului este de 607.244 euro. Judetul Neamt va suporta integral cheltuielile pentru lucrarile considerate neeligibile in cadrul POS Mediu, in valoare de 3.050.003 euro.

"Este un proiect important, la care am tinut foarte mult. Acest sistem include toate localitatile din judet, atat din mediul urban, cat si din mediul rural. Se vor crea noi locuri de munca si, in acelasi timp, se vor imbunatati conditiile de viata ale populatiei, ca urmare a respectarii cerintelor privind colectarea, transportul si depozitarea deseurilor. Dezvoltarea turismului este coordonata principala a CJ, iar pentru asta, un lucru important il constituie modul cum arata judetul, curatenia", a spus Vasile Pruteanu, presedintele CJ Neamt.

Proiectul prevede extinderea colectarii deseurilor reziduale, a colectarii separate a deseurilor reciclabile; implementarea compostarii individuale la 50% din gospodariile din mediul rural; construirea a trei statii de transfer in Cordun, Targu Neamt si Tasca, construirea unei statii de sortare in Cordun; inchiderea depozitelor municipale neconforme din orasele Bicaz, Roman, Targu Neamt; construirea unui depozit judetean conform, pentru deseuri nepericuloase la Girov. Suprafata depozitului va fi de 27 de ha, iar durata de viata proiectata a acestuia este estimata la 21 de ani, cu 3 celule de depozitare. Prin acest proiect se va construi prima celula cu o capacitate de 960.000 mc. (I.C.)
Marti, 01 Martie 2011, ora 09:18
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Parcare "bisericeasca"
La sfarsitul saptamanii trecute, un sofer si-a lasat masina (Audi, inmatriculatt NT-77-PSB) pe ...
Produse alimentare expirate in piata "la rusi"
Amatorii de chilipiruri, care cumpara produse de la "rusii" aciuati prin pietele alimentare din ...
Carnagiu pe E 85
Din cauze care urmeaza sa fie aflate, in seara de 11 aprilie, pe E 85, in comuna bacauana Filipesti, ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor