La Piatra Neamt au inceput lucrarile la unitatea mobila de terapie intensiva din curtea Spitalului Judetean de Urgenta

   

Reprezentantii Asociatiei "Daruieste viata", care sustin acest proiect, au estimat ca in zece saptamani ar trebui terminata lucrarea. Dupa incendiul din noiembrie, produs in Sectia ATI a Spitalului Judetean Neamt si in care si-au pierdut viata zece persoane bolnave de COVID, fondatoarele Asociatiei "Daruieste Viata", Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, au anuntat constructia unui Spitalul Modular ATI la Piatra-Neamt. A fost terminata partea de proiectare si a fost depusa toata documentatia tehnica pentru obtinerea avizelor in vederea obtinerii autorizatiei de construire. "Noi speram ca la sfarsitul lunii ianuarie sa turnam fundatia. Dar aici vom avea nevoie de sprijinul autoritatilor locale si asteptam opinia ISU, DSP, pentru ca am depus toata documentatia tehnica autoritatilor care trebuie sa ne elibereze avizele", a declarat Carmen Uscatu. Pana acum s-au strans 400.000 euro din donatii, iar valoarea proiectului este estimata la 2 milioane euro. "Mai avem nevoie de multi bani, avem nevoie de sustinerea oamenilor din Moldova si nu numai, de sustinerea companiilor, pentru ca mediul privat poate da 20% din impozitul pe profit sau din impozitul pe venit trimestrial", au spus initiatoarele proiectului. Sectia ATI de la Piatra-Neamt va avea 18 paturi si va fi construita la standarde europene. "Noi am construit la Elias un astfel de spital modular iar medicii sunt foarte incantati de ce dotari au acolo. In acest moment, in spitalele de stat nu exista filtrarea aerului, nu exista presiune negativa, pentru ca nu permite infrastructura acestora. Ele au o infrastructura veche, cu aparate de aer conditionat de apartament. Ceea ce facem noi este la standarde europene iar aceasta structura va putea fi folosita pe termen lung", a declarat Oana Gheorghiu.
"Asteptam in continuare autorizatia de construire, dar am inceput cu amenajarea terenului, cu gardul de imprejmuire si taierea unor copaci. Este o investitie absolut necesara pentru noi. S-au strans majoritatea fondurilor din cate am inteles si vor termina proiectul cam in doua, trei, luni de zile de la inceperea lucrarilor", a precizat Alexandru Filimon, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt,

Asociatia "Daruieste Viata" a fost fondata in 2012 de catre Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu, carora li s-a alaturat, ca presedinte onorific, Paula Herlo. "Sistemul de sanatate romanesc este bolnav si are nevoie de terapie intensiva, pe toate planurile: al resurselor si al organizarii, al evaluarii si recompensarii performantei, al accesului la informatii, al standardului etic si al optimismului ca lucrurile se pot schimba", este crezut fondatoarelor.
Duminica, 17 Ianuarie 2021, ora 14:18
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Batrana inselata cu 2.500 de euro
Politistii de investigatii criminale au retinut, in ziua de 3 martie, o femeie in varsta de 37 de ...
Control de durata, la Spialul Judetean
Pe parcursul a circa 45 de zile, la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Piatra-Neamt va avea loc un ...
Politia Locala are post fix in cartierul Speranta
Asa cum s-a stabilit prin hotarare a Consiliului Local Piatra-Neamt, doi politisti locali de zona se ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor