Neamtul deschide drumul recoltarii de plasma, in regiune

   

Prima recoltare a plasmei convalescente de la un pacient din Neamt, vindecat de COVID-19, a avut loc, astazi, la Centrul de Recoltare si Transfuzii Sanguine (CRTS) din Piatra-Neamt.Urmeaza ca plasma recoltata sa fie avizata de Institutul National de Hematologie Transfuzionala pentru a putea fi administrata bolnavilor de COVID-19 in stare grava.

Aparatul de plasmafereza de la Piatra-Neamt a fost donat de o firma al carei reprezentant este originar din Piatra-Neamt.
Donatia a fost facuta inca de acum patru saptamani, insa conducerea CRTS a intarziat preluarea echipamentului pe motiv ca nu exista o solicitare in acest sens de la Institutul National de Hematologie Transfuzionala.

Se solicita demiterea directoarei CRTS Neamt

Florin Hozoc, reprezentantul firmei care a donat
echipamentul de recoltare a plasmei, 1.000 de kituri pentru recoltare precum si instalarea, reparatia si mentenanta echipamentului pentru trei ani, a cerut, astazi, intr-o conferinta de presa, demiterea directoarei CRTS.
"
Nu este un moment in care trebuie sa sarbatorim ceva, ci este un moment in care trebuie sa ne apucam de treaba. Trebuie rezolvata o restanta: trebuie demisa doamna director a centrului de transfuzie care, timp de patru saptamani, a gasit doar motive pentru care sa nu primeasca echipamentul. Asta desi un medic trebuie interesat in primul rand sa salveze vieti si sa lase juristii si contabilii sa gaseasca formule. Acelasi contract pe care doamna a intarziat sa il semneze patru saptamani a fost semnat in alte 17 centre de transfuzie", a declarat Florin Hozoc.

Memoriul depus de Florin Hozoc, prin care se cere demiterea directoarei CRTS, a fost trimis Ministerului Sanatatii. "Au fost dificultati si greutati in ceea ce a insemnat actele juridice intre donator, centrul de transfuzii si spital, dar situatia a fost deblocata. Este un moment de bucurie sufleteasca pentru ca alaturi la aceeasi masa au stat si reprezentanti ai Consiliului Judetean si de la primarie si Prefectura. Asta inseamna ca a existat si intelepciune si chibzuinta ca lucrurile sa functioneze in interesul locuitorilor judetului Neamt", a declarat, in conferinta de presa, prefectul George Lazar.

Lumea stiintifica medicala a descoperit ca plasma care contine anticorpi impotriva unui virus, in conditiile in care nu exista un tratament specific antiviral si nici vaccin, se poate administra pacientilor bolnavi. Studii clinice efectuate la nivel international au aratat ca, in ciuda procedeului empiric, se obtin rezultate bune si cu riscuri minime. Daniel BACIU
Luni, 18 Mai 2020, ora 15:18
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
O masina a omorat un cal pe strada Fermelor
In noaptea de 28 spre 29 mai, un barbat in varsta de 50 de ani, din municipiul Piatra-Neamt, care ...
Accident mortal produs de un sofer beat
Consumul de alcool a dus la producerea unei tragedii, ieri dimineata, in satul Huisurez (al comunei ...
Directorul Crucii Rosii Neamt, diagnosticat cu coronavirus, a murit
Directorul filialei Neamt a Crucii Rosii, Florin Piclea, diagnosticat cu coronavirus in urma cu trei ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor