Neamtul reia lupta pentru Cheile Bicazului

   

La Tribunalul Prohova se reia astazi procesul dintre judetele Neamt si Harghita privind Cheile Bicazului * in urma unei sentinte, zona a trecut in proprietatea Harghitei * procesul a durat mai bine de zece ani
La Curtea de Apel Ploiesti va incepe astazi un proces cu o miza foarte importanta pentru judetul Neamt. Este vorba despre recursul facut de Consiliul Judetean, Institutia Prefectului Neamt si comuna Bicaz Chei impotriva sentintei Tribunalului Prahova, care a trecut Cheile Bicazului in administrarea judetului Harghita. Prima institutie care a atacat hotararea a fost Oficiul Judetean pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara Neamt. Oficialii din Neamt spera ca decizia Tribunalului Prahova sa fie modificata si hotarul dintre cele doua judete sa ramana asa cum este acum. Cei din din Harghita, care si-au declarat deja victoria, spera sa castige Cheile Bicazului, plus o parte din teritoriul comunei.

Decizia Tribunalului Prahova a pus punct unui litigiu vechi de peste un deceniu, dar a modificat hotarul dintre judetele Neamt si Harghita in favoarea harghitenilor, in zona Cheilor Bicazului, si a nemultumit foarte tare nu doar autoritatile nemtene, ci si locuitorii din zona.

Primarul din Bicaz Chei chiar a spus la un moment dat ca vor aparea tensiuni etnice in zona, dupa modelul Valea Uzului.
"Malul Lacului Rosu este vandut sau concesionat de catre orasul Gheorghieni sectorului 6 din Budapesta. Cei care isi desfasoara acolo activitati comerciale inchiriaza de la Sectorul 6 din Budapesta. Mai mult, pana la limita cu Bicaz Chei, terenurile sunt cumparate de catre o firma cu sediul in Ciuc, un mare patron de hochei de acolo care a cumparat o mare parte din terenurile Parcului National. Totodata, ca sa pastram Cheile Bicazului ca bun national, le-am dat oamenilor care erau proprietari aici teren in Parcul National, ca atunci, la vremea aceea, se putea. Apoi am vazut ca era o firma din Budapesta care cumpara tot si am zis, ba, fratilor, nu se poate, totusi, hai sa dam in alta parte"
, a explicat primarul comunei Bicaz Chei, Gheorghe Oniga.

Ce spune prima sentinta

Pe 12 iunie, judecatorii de la Tribunalul Prahova au decis ca linia de hotar dintre cele doua judete este la 32 de kilometri de orasul Gheorgheni, incluzand astfel Cheile Bicazului in Harghita.
"Traseele de hotar stabilite cu ocazia delimitarii teritoriului administrativ al Romaniei din anul 1968 si evidentiate in lucrarea de cadastru funciar din anul 1979 nu sunt identice cu limita de hotar ce figureaza in anexa la procesul - verbal din anul 1998, contestat. Limita actuala intre U.A.T. Gheorgheni si U.A.T. Bicaz identificata conform evidentelor actuale ale OCPI Harghita si OCPI Neamt nu este identica potrivit anexei nr. 1 ce face parte integranta din raportul de expertiza. Conform planurilor cadastrale ale OCPI Harghita si OCPI Neamt, editia 1984 si 1959, intre U.AT. Gheorgheni, jud. Harghita si U.A.T. Bicaz Chei, judetul Neamt, expertul a concluzionat ca suprafata teritoriala a UAT Gheorgheni ar creste cu 696, 23 hectare (915.70 ha +32, 43 ha -251,90 ha) fata de suprafata actuala identificata conform evidentelor actuale ale OCPI Harghita si OCPI Neamt
", se arata in motivarea instantei.

George NEGRU
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 06:09
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Ce despagubiri vor primi rudele victimelor incendiului din Piatra Neamt
Guvernul urmeaza sa adopte in sedinta de vineri, printr-o hotarare, acordarea unor ajutoare de ...
Mai aproape de tine! Dopo Poco si Simigeria Petru au lansat serviciul de livrare la domiciliu
Adevarul este ca suntem curajosi. Pandemia ne-a invatat sa fim solidari, sa avem rabdare, pentru ca ...
Politistii din Neamt au facut prima captura de brazi din acest an
Un romascan, in varsta de 39 de ani, a fost prins la Girov cu 110 brazi nemarcati in masina pe care ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor