Opt membri ai clanului "Capra" au fost arestati

   

Tribunalul a dispus, in seara de 20 mai, dupa o dezbatere de peste cinci ore, arestarea preventiva a opt dintre membrii clanului "Capra".Este vorba despre Dan, Gheorghita, Iulian, Mihai si Vasile Capra, alaturi de Eduard Stejar, Nicoleta Florica Lazar si Ana Maria Toma. Ei sunt acuzati de constituirea unui grup infractional organizat, camata, talharie calificata, influentarea declaratiilor, lipsire de libertate in mod ilegal si santaj. Instanta a mai dispus sesizarea Directiei de Protectie a Copilului, in cazul inculpatilor Dan, Gheorghita, Vasile Capra si Ana Maria Toma, pentru preluarea copiilor minori ai acestora. La aflarea sentintei, toti cei opt (din care doar Gheorghita si Dan Capra au avut avocati angajati) au contestat-o, drept pentru care ultimul cuvant in privinta libertatii acestora il va avea Curtea de Apel Bacau.

Reamintim ca, incepand cu 2017, liderul gruparii, a inceput sa dea bani cu camata, percepand dobanzi lunare de 100%. Pentru a garanta returnarea banilor sau a dobanzilor, el i-a obligat pe debitori sa ii predea cartile de identitate, in baza carora ar incasat lunar alocatiile, ajutoarele sociale sau alte drepturi financiare de care beneficiau cei in cauza. In vederea recuperarii banilor, membrii grupului au exercitat acte de constrangere fizica si psihica impotriva datornicilor. De asemenea, cei din clanul "Capra" luau taxe de protectie de la comerciantii din Piata Centrala si de la chiriasii din cartierul "Speranta" (intre 500 si 1.000 de euro/luna).

"In cursul lunii mai 2019, in scopul recuperarii unor sume de bani sustrase, membrii grupului ar fi exercitat acte de violenta asupra unui barbat din comuna Bargaoani. Pe fondul acestora constrangeri, barbatul le-ar fi remis 1.300 de euro, 700 de lei si un telefon mobil. Totodata, liderul gruparii, aflat in prezent in stare de detinere, fiind cercetat intr-o cauza penala privind infractiunea de santaj, ar fi constrans persoana vatamata in vederea retragerii plangerii penale formulate impotriva sa. In baza aceleiasi rezolutii infractionale, in perioada 5-10 mai, cel in cauza ar fi exercitat presiuni asupra unei persoane incarcerate pentru a-i remite 400 de euro, cu titlu de taxa de protectie. Marti, politistii au depistat, in flagrant delict, in orasul Roznov, un barbat in timp ce ridica suma de bani stabilita conform conventiei, de la un membru de familie al persoanei incarcerate", este precizat intr-un comunicat al Inspectoratului Judetean de Politie. (M. S.)
Vineri, 22 Mai 2020, ora 11:15
Sursa: Realitatea Media

Realitatea Media
Cele mai citite stiri
O masina a omorat un cal pe strada Fermelor
In noaptea de 28 spre 29 mai, un barbat in varsta de 50 de ani, din municipiul Piatra-Neamt, care ...
Accident mortal produs de un sofer beat
Consumul de alcool a dus la producerea unei tragedii, ieri dimineata, in satul Huisurez (al comunei ...
Directorul Crucii Rosii Neamt, diagnosticat cu coronavirus, a murit
Directorul filialei Neamt a Crucii Rosii, Florin Piclea, diagnosticat cu coronavirus in urma cu trei ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor