Punct final intr-un proces mai putin obisnuit - Cheile Bicazului raman in judetul Neamt

   

Curtea de Apel Ploiesti a pronuntat astazi, 25 iunie, sentinta definitiva in procesul a carui miza a devenit granita administrativa dintre judetele Neamt si Harghita. Prima instanta, Tribunalul Prahova, a decis sa anuleze procesul verbal in care se consemna montarea unor borne de hotar si sa stabileasca o alta granita, cu 4 km inspre judetul Neamt, ceea ce implica trecerea Cheilor Bicazului, administrativ, in judetul Harghita, noteaza Mesagerul de Neamt.
"Sentinta definitiva si irevocabila: trupul judetului Neamt nu va fi schilodit la granita cu orasul Gheorghieni!

Astazi ni s-a facut o dreptate pe care o asteptam de 9 ani: Cheile Bicazului au fost si raman ale judetului nostru, asa cum a pledat dintotdeauna Consiliul Judetean Neamt, parte in proces din proprie initiativa, pentru a sprijini comuna Bicaz Chei in acest litigiu!

Sentinta definitiva si irevocabila de la Curtea de Apel Ploiesti stabileste clar ca granita dintre judetul nostru si Harghita va fi cea care a fost dintotdeauna si circa 700 de hectare de teren, revendicate pe nedrept, raman ale comunei Bicaz Chei.

Am avut mereu si imi pastrez increderea in justitia romana si in acuratetea magistratilor! Au fost niste ani grei in care s-au dus lupte in instantele de judecata, s-au administrat probe, s-au purtat corespondente indelungate, dar, ca de fiecare data, adevarul a iesit la suprafata!

Ii felicit pe toti cei implicati in obtinerea sentintei de astazi - reprezentantii comunei Bicaz Chei si OCPI Neamt, pe doamna Daniela Soroceanu - care a promovat recursul castigat astazi in perioada cat a fost prefect, juristilor din Consiliul Judetean!

Datorita lor, de acum, sute de familii de nemteni nu mai traiesc cu teama si emotie ca si-ar pierde terenurile, pentru ca, iata, li s-a facut dreptate!", scrie Ionel Arsene, presedintele Consiliului Judetean Neamt, pe Facebook.

"Totul a inceput cu un proces verbal fara data exacta, dar din 1998, prin care s-au pus borne de hotar, la solicitarea UAT Gheorgheni. A lucrat o firma, SC Satelit din Sfantul Gheorghe. La data cand s-au finalizat lucrarile, reprezentantii UAT Gheorgheni au venit si la noi, la primarie, sa fie semnat procesul verbal de toate partile. In 2009, insa, s-a initiat un proces la Judecatoria Gheorgheni, pentru anularea acestui proces verbal, pe motiv ca semnatarii de la UAT Gheorgheni erau in eroare. In 2010, procesul a fost mutat la Tribunalul Harghita, din motive de competenta materiala. Noi am cerut stramutarea, ni s-a aprobat si, in anul 2011, dosarul s-a judecat la Tribunalul Prahova, unde, pe 17 aprilie 2012, am castigat. UAT Gheorgheni a declarat recurs, procesul a ajuns la Curtea de Apel Ploiesti, care a dispus rejudecarea si a trimis dosarul, din nou, la Tribunalul Prahova. A durat foarte mult, s-au dat amanari peste amanari pentru ca a fost lipsa de procedura cu martorii - copiii secretarului de la Primaria Gheorgheni, care au fost introdusi in cauza sa spuna ca tatal lor, care a murit intre timp, nu era in deplinatatea facultatilor mintale probabil - si acum, in iunie 2019, s-a pronuntat sentinta prin care nu doar ca s-a anulat procesul verbal, dar s-a stabilit o alta granita. Or nu acesta era obiectul actiunii. Asteptam motivarea si atacam hotararea. Este bazata pe o eroare, asa ca nu am indoieli ca vom castiga. Judecatoarea a luat de baza o anexa a Hotararii de Guvern 540 din 2000, care se refera la impartirea stabilita intre regionalele de drumuri. Regionala de la Iasi nu a vrut Cheile Bicazului pentru ca este un traseu greu de intretinut iarna si l-a lasat Regionalei Brasov. In anexa apare gresit km 32 ca fiind limita dintre judete. De fapt, granita este la km 28. Judecatoarea, insa, s-a bazat pe aceasta anexa, pe care am vazut-o mentionata in minuta, desi in instanta a fost dl. Stancel, de la Oficiul Judetean de Cadastru, care stie pe de rost granitele judetului Neamt si care a spus exact cum stau lucrurile."
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 08:13
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Abia reparat, drumul spre Bisericani o ia din nou la vale
Sefii judetului si constructorii care executa proiectele acestora ar fi, probabil, niste excelenti ...
I-a scos ochiul cu furca
Un barbat in varsta de 42 de ani, din comuna Faurei, a fost retinut de politisti, in ziua de 2 ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor