Sistemul informatic din sanatate bate recordul aberatiilor: Gravide timp de patru ani si morti vii ori veterane in varsta de 50 de ani pe listele medicilor de familie

   

Un nemtean din comuna Ion Creanga a aflat cu stupoare cand a ajuns la medicul de familie pe lista caruia se afla ca este decedat.

Cel putin asa aparea in Sistemul Informatic Unic Integrat in momentul in care doctorul a incercat sa-i valideze reteta.

Despre erorile acestui sistem am tot scris. Va amintiti blocajele din sistemul de sanatate din zilele in care SIUI nu mai functiona de fel. Acum insa par sa se fi inmultit nepermis de mult erorile care vizeaza persoanele asigurate. Medicii de familie sustin ca sistemul are carente grave astfel ca se pot gasi inregistrate gravide care de fapt au nascut de trei - patru ani, femei de 50 de ani veterane de razboi, angajati care figureaza ca someri...
Pana acum medicii au reusit sa corecteze erorile, asumandu-si insa raspunderi suplimentare. "Pacientul din Ion Creanga este de ani buni in lista mea. Eu mi-am luat raspunderea ca nu-i mort si i-am dat reteta", ne-a declarat dr. Angela Bica, vicepresedinta Patronatului Medicilor de Familie din Neamt. Tot ea ne-a confirmat si existenta celorlalte erori: "Intr-adevar, avem gravide care in sistem figureaza ca sunt insarcinate de trei sau patru ani, timp in care ele au nascut, sau angajati care figureaza ca someri sau invers. In cazul gravidelor care nu au nici un venit, se elibereaza o adeverinta de la Finante pentru un an de zile fara plata contributiei insa eroarea a aparut pentru ca nu a fost specificat termenul. De exemplu am avut un pacient din comuna care aparea in program ca locuieste in Timisoara si am fost luata la intrebari de cei de la Casa de Asigurari de Sanatate. A trebuit sa dovedesc ca-i o eroare a sistemului. In astfel de cazuri, singura alternativa pentru eliberarea retetelor gratuite ori compensate este sa declaram pe propria raspundere ca ne asumam datele".
Medicii de familie reclama si alte situatii absurde aparute de la aplicarea Sistemului Informatic Unic Integrat. "O pacienta de 50 de ani, a unui alt medic de familie, a aparut ca veteran de razboi. O alta eroare pe langa multe altele, cum ar fi copiii de gradinita care nu sunt validati de program. Eu nu sunt sigura nici acum cati pacienti am, pentru ca mereu dispar din program. Pacat ca s-au investit atatia bani intr-un program care functioneaza foarte prost. Sunt atatea firme romanesti care pot face programe ca lumea", ne-a declarat dr. Mihaela Covrig, presedinta Patronatului Medicilor din Neamt.
O alta anomalie a sistemului informatic e cea referitoare la unii tineri intre 18 si 26 de ani, cuprinsi intr-o forma de scolarizare, dar invalidati, la randul lor, de SIUI care scoate automat din lista persoanele care au implinit 18 ani. In aceste conditii, un student se poate trezi ca este in afara sistemului de asigurari medicale pentru ca CAS nu are o situatie clara a tinerilor care urmeaza diverse forme de invatamant.
Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), care centralizeaza intreaga activitate a medicilor de familie, a fost inaugurat in decembrie 2010 si a costat Casa Nationala de Sanatate peste 100 de milioane de euro. Inca de la instalare, programul a dat mari batai de cap medicilor din cauza erorilor si disfunctionalitatilor.
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 00:44
Sursa: Realitatea Media

Realitatea Media
Cele mai citite stiri
Alte noi focare de infectie COVID-19. Situatia infectiilor in judetul Neamt
Directia de Sanatate Publica (DSP) Neamt a prezentat, la finalul acestei saptamani, situatia ...
FOTO Masina de spalat seculara, folosita si acum. Mostra arhaica de inteligenta si inventivitate populara
Inventivitatea taranului roman e proverbiala, iar tehnicile populare, vechi de secole, isi devedesc ...
Cine este "regele flotarilor" din Romania, omul cu 8 recorduri mondiale la activ. "Nu o fac pentru mine"
Nemteanul Dan Stanescu (50 ani) are o pasiune aparte pentru flotari. Este multiplu campion mondial, ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor