România, cea mai mică pondere a veniturilor fiscale în PIB din UE în 2023, exceptând paradisul fiscal Irlanda

Vineri, 01 Noiembrie 2024, ora 17:11
1204 citiri
România, cea mai mică pondere a veniturilor fiscale în PIB din UE în 2023, exceptând paradisul fiscal Irlanda
Franța, cel mai mare procent din UE

În ciuda declarațiilor și angajamentelor luate de guvernanți, ponderea veniturilor fiscale în PIB a scăzut în 2023, în cazul României, în comparație cu anul precedent.

Țara noastră se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană la acest capitol, cu excepția Irlandei, țară cunoscută pentru regimul fiscal foarte favorabil marilor companii.

Decalajul față de media europeană este uriaș, de 13 puncte procentuale, alimentând deficitul bugetar structural cu care se confruntă România.

Ponderea veniturilor fiscale în PIB, în scădere!

Pentru a remedia acest dezechilibru, guvernul trebuie să micșoreze cheltuielile publice și să crească veniturile încasate la bugetul de stat.

În România, există o întreagă controversă asupra modalității de reducere a deficitului bugetar.

În timp ce zona privată și de business cere pe un ton aprins reducerea cheltuielilor publice, există și opinii, inclusiv cea exprimată de Consiliul Fiscal, care susțin mai degrabă creșterea ponderii veniturilor fiscale în PIB, argumentând că nu mai este spațiu pentru reduceri suplimentare ale cheltuielilor publice fără a afecta creșterea economică și buna funcționare a unor sectoare economice sau ale societății.

Potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene, exceptând paradisul fiscal Irlanda (22,7%), România a avut în 2023 cea mai mică pondere în PIB din Uniunea Europeană a veniturilor încasate din taxe, impozite și contribuții sociale.

Procentul veniturilor fiscale a fost de 27% din PIB în 2023, în scădere de la 27,8%, cât reprezenta în 2022.

Mai trebuie precizat că, în cadrul veniturilor la bugetul consolidat de stat pentru 2023, puțin peste 40% au venit din zona salarială și 8% din zona capitalului – impozitul pe profit și pe dividende cumulate.

Franța, cel mai mare procent din UE

De cealaltă parte, la nivelul Uniunii Europene, cele mai mari cote de impozite și contribuții sociale ca procent din PIB au fost înregistrate în 2023 în Franța (45,6%), Belgia (44,8%) și Danemarca (44,1%).

În 2023, comparativ cu 2022, raportul impozit/PIB a crescut în 11 țări UE, cele mai mari creșteri fiind observate în Cipru (de la 35,9% în 2022 la 38,8% în 2023) și Luxemburg (40,2% în 2022 și 42,8% în 2023).

În schimb, scăderi de peste 0,1 puncte procentuale din PIB au fost înregistrate în 12 țări UE, cele mai mari reduceri fiind înregistrate în Grecia (de la 42,8% în 2022 la 40,7% în 2023) și Franța (de la 47,6% în 2022 la 45,6% în 2023).

Uniunea Europeană, medie în jur de 40%

Raportul total impozit/PIB, adică suma impozitelor și a contribuțiilor sociale nete, ca procent din produsul intern brut (PIB), a fost de 40% în UE în 2023, în scădere față de 2022, când reprezenta 40,7% din PIB-ul total.

În zona euro, raportul impozit/PIB a scăzut, de asemenea, de la 41,4% în 2022 la 40,6% în 2023.

În termeni absoluți, veniturile din impozite și contribuții sociale au crescut anul trecut cu 308 miliarde euro în Uniunea Europeană față de 2022, ajungând la 6.883 miliarde euro.

Economia "duduie" de când România e în UE: Evoluție masivă a salariilor, raportat la euro. Profiturile companiilor, în creștere cu 300% în șapte ani ANALIZA
Economia "duduie" de când România e în UE: Evoluție masivă a salariilor, raportat la euro. Profiturile companiilor, în creștere cu 300% în șapte ani ANALIZA
Conform unei analize recente, în 2023, cifra de afaceri a tuturor companiilor active din România a fost de 2.567 miliarde de lei. În 2014, veniturile tuturor firmelor din România erau de doar...
Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
Banca Naţională a României (BNR) lansează în circuitul numismatic, începând de duminică, o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoare nominală de 100 lei, imprimată pe suport...
#PIB Romania , #zona euro
  1. Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
  2. Certificatul RAR Auto-Pass poate fi obținut exclusiv online. Ce informații include și cât costă emiterea
  3. Cum arată economia României, de Ziua Națională. „Am început să văd schimbări pozitive nete încă de la mijlocul anilor 2000”
  4. Imagini spectaculoase cu metroul nou-inaugurat din Salonic. Artefactele antice care au întârziat cu două decenii finalizarea proiectului de infrastructură VIDEO
  5. Achiziție importantă pe piața aeriană. Lufthansa primește undă verde din partea Bruxelles-ului pentru cumpărarea unei companii italiene
  6. Tarifele lui Trump ar putea costa scump producătorii de maşini. Cu cât vor scădea profiturile unor mărci auto importante care produc în Europa
  7. Cum poate Delta Dunării să se dezvolte pe plan turistic. Operatorii din zonă spun că străinii sunt mai încântați decât românii: ”Supraviețuim, dar depindem de un fir de ață”
  8. Cum arată topul orașelor românești la capitolul performanță în afaceri. Primele locuri-surpriză nu sunt ocupate de Cluj sau de Capitală
  9. Mitul sistemului bugetar „umflat”. Cifrele care arată că sistemul public al României este mai mic decât oriunde în Europa
  10. Samsung Galaxy S25: Culorile noului smartphone dezvăluite într-un mod inedit. Ce ascund noile leak-uri