Fostul primar Cristian Popescu Piedone este așteptat joi, 16 iunie, la Curtea de Apel București, unde se judecă prima cale extraordinară de atac exercitată de acesta împotriva condamnării definitive de 4 ani de închisoare în Dosarul Colectiv. Piedone ar putea să fie adus cu duba în instanță sau poate să intre prin videoconferință de la Rahova pentru a-și susține cererea.
Dosarul 3683/2/2022 având ca obiect contestație la executare al lui Cristian Popescu Piedone a fost înregistrat pe 19 mai 2022 și va fi strigat în cursul zilei de astăzi la Curtea de Apel București.
În afară de acestă cale de atac Piedone mai poate formula contestație în anulare sau recurs în casație, poate cere întreruperea pedepsei pe motive de sănătate sau poate să ceară revizuirea, dacă găsește probe noi despre care judecătorii nu aveau cunoștință la momentul pronunțării deciziei de condamnare. Așadar, cel puțin teoretic, Piedone are la dispoziție cinci căi legale de a scăpa din pușcărie, rămâne de văzut care va fi strategia fostului edil.
Un alt „mister” este mențiunea „lămurire dispozitiv” din dreptul obiectului acțiunii lui Cristian Popescu Piedone, mențiune care de obicei apare atunci când judecătorii omit să menționeze anumite aspecte legate de executarea sentinței penale.
Este de așteptat ca Piedone sau avocatul lui să explice, joi, care parte anume din decizia de condamnare nu o înțelege, după ce instanța i-a înjumătățit pedeapsa primită pe fond (8 ani la Tribunalul București) și a fost „iertat” de despăgubirile acordate victimelor.
Reamintim că pe 26 mai actualul primar al Sectorului 4, Daniel Băluţă, a anunţat că va cere guvernului bani din Fondul de rezervă pentru a plăti despăgubirile din Dosarul Colectiv, care depășesc 64 de milioane de euro.
Victimele din clubul Colectiv care au suferit răni grave în urma incendiului din seara de 30 octombrie 2015, precum și urmașii celor care au decedat, ar urma să primească daune morale de 46.037.000 euro de la patronii clubului, de la cei doi pompieri, precum și de la firma care a montat artificiile în club.
La acestea se adaugă daunele materiale: cheltuieli de spitalizare, cheltuieli cu recuperarea.
Exceptați de la plata daunelor sunt fostul primar Piedone și angajatele de la Primăria Sectorului 4.
Magistrații Curții de Apel București au pronunțat pe12 mai, sentințele definitive în dosarul Colectiv:
Pe data de 30 octombrie 2015 un incendiu devastator a cuprins clubul bucureștean Colectiv, acolo unde sute de tineri asistau la concertul trupei Goodbye to Gravity.
O scânteie provenită de la focul de artificii amplasat pe scenă a aprins izolația de pe stâlpii din sala de concert, iar focul s-a extins cu repeziciune.
Circa 120 de secunde au avut la dispoziție cei din club de a ieși, înainte să fie cuprinși de flăcări. O busculadă s-a produs la ieșire din club, iar mulți au rămas blocați.
În urma incendiului din Colectiv au murit 65 de persoane și alte câteva sute au fost mutilate pe viață.