Ce "cadou" a mai primit Piedone, pe lângă 4 ani jumătate de închisoare în minus: nu va plăti niciun leu victimelor de la Colectiv

Joi, 12 Mai 2022, ora 16:12
6350 citiri
Ce "cadou" a mai primit Piedone, pe lângă 4 ani jumătate de închisoare în minus: nu va plăti niciun leu victimelor de la Colectiv
Piedone nu va plăti nici măcar un leu în solidar cu ceilalți inculpați către victimele din Colectiv. FOTO: Ionuț Mureșan

Edilul-condamnat Cristian Popescu Piedone nu numai că a scăpat cu mai puțin de jumătate din pedeapsa de 8 ani și 6 luni la care fusese condamnat în Dosarul Colectiv, ci nu va plăti nici măcar un leu cu titlul de despăgubiri civile, în solidar cu ceilalți inculpați din dosar.

Aceeași decizie a fost luată și față de funcționarii care lucrau în Primăria Sectorului 4.

Din dispozitivul deciziei definitive pronunțate joi, 12 mai, de Curtea de Apel București, rezultă că Piedone și funcționarele de la Primărie, precum și cei doi pompieri – toți 6 angajați ai statului român care nu și-au făcut treaba – sunt excluși de la plata daunelor către familiile celor decedați sau cele ale răniților din Colectiv.

Cei care trebuie să plătească în solidar milioane de euro sunt foștii patroni Colectiv, artificierii și firmele.

Reproducem extrasele din decizie 665/2022 cu privire la daune:

 • „Respinge, ca inadmisibile, toate acţiunile civile formulate împotriva inculpaţilor Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminita Larisa, Moţoc Sandra Ramona, Radu Antonina, Matei George Petrică. (…).
 • În baza art 1357 Cod civil şi art 2 şi 3 din CEDO obligă în solidar pe: inculpaţii Anastasescu George Alin, Mincu Costin, Gancea Paul Cătălin, SC Colectiv Club SRL, Moise Marian, Zaharia Viorel, Sc Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Unitatea Administrativ Teritoriala-Subdiviziunea Administrativ Teritoriala Sector 4 şi Inspectoratul Pentru Situatii De Urgenta,, Dealu Spirii,, Bucuresti-Ilfov la plata următoarelor despăgubiri: -150.000 euro reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Enache Cristina Ionela şi Enache Eleonor (victimă ENACHE DIANA ELENA); (n.r. – urmează toate părțile civile, fiecare cu câte o anumită sumă)
 • În baza art 1357 Cod civil obligă în solidar pe: inculpaţii Anastasescu George Alin, Mincu Costin, Gancea Paul Cătălin, SC Colectiv Club SRL, Moise Marian, Zaharia Viorel, Sc Golden Ideas Fireworks Artists SRL la plata următoarelor despăgubiri: -1.399.209,36 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă, de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate, precum şi cele referitoare la persoanele vătămate în raport de care a fost pusă în mişcare acţiunea penala fată de inculpaţi (n.r. – urmează toate spitalele)
 • În baza art 1357 Cod civil obligă în solidar pe: inculpaţii Anastasescu George Alin, Mincu Costin, Gancea Paul Cătălin, SC Colectiv Club SRL, Moise Marian, Zaharia Viorel, Sc Golden Ideas Fireworks Artists SRL la plata următoarelor despăgubiri: a. 56.188,83 euro către Ministerul Transporturilor – Școala Superioară de Aviație (n.r. – urmează toate instituțiile)”.

Magistrații Curții de Apel București au pronunțat joi, 12 mai, sentințele definitive în dosarul "Colectiv".

Cristian Popescu Piedone a primit 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu și va merge în arest imediat ce sentința va fi comunicată poliției.

Sentinţe finale în Dosarul Colectiv:

 • Cristian Popescu Piedone - 4 ani cu executare
 • Alin George Anastasescu (patron club) - 11 ani și 8 luni cu executare
 • Costin Mincu (patron club) - 8 ani cu executare
 • Paul Gancea (patron club) - 6 ani și 4 luni cu executare
 • Viorel Zaharia (pirotehnist) - 6 ani și 10 luni cu executare
 • Marian Moise (pirotehnist) - 6 ani și 10 luni cu executare
 • Cristian Niţă, (director firme artificii) - 2 ani si 6 luni
 • Radu Antonita (pompier)- 7 ani si 6 luni

Reamintim că actualul primar al Sectorului 5 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în legătură cu tragedia în urma căreia au decedat 64 de persoane.

Eveniment Quarterly Report

Kelemen Hunor, despre o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale: ”Nici eu nu cred că domnul Geoană crede că va fi candidatul PSD”
Kelemen Hunor, despre o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale: ”Nici eu nu cred că domnul Geoană crede că va fi candidatul PSD”
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor susţine că Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, nu are şanse la alegerile prezidenţiale fără un partid în spate. Liderul UDMR nu crede că PSD...
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, o acuză pe Gabriela Firea că i-a lăsat conturile pe minus cu miliarde de lei. Pe de altă parte, În schimb, Gabriela Firea susține că edilul prezintă doar...
#Piedone Colectiv, #daune morale, #daune materiale, #victime Colectiv , #justitie