Contractele futures pe acțiunile din SUA și dolarul au crescut în Asia, miercuri, pe măsură ce investitorii au pariat că republicanul Donald Trump ar putea câștiga alegerile prezidențiale din SUA, deși cursa rămâne oficial prea strânsă pentru a se declara un câștigător.
Trump a învins-o pe democrata Kamala Harris în statele-cheie Carolina de Nord și Georgia, apropiindu-se de o revenire politică spectaculoasă, la patru ani după ce a părăsit Casa Albă.
Futures-urile pe S&P 500 și Nasdaq au crescut cu peste 1%, pe fondul speranțelor de pe Wall Street în promisiuni de reduceri de taxe și o reglementare corporativă mai lejeră, relatează Reuters. În schimb, piețele europene au fost mai rezervate, întrucât politicile tarifare ale lui Trump, dacă vor fi aplicate, ar putea declanșa un război comercial global și ar putea amenința exporturile UE. Futures-urile EUROSTOXX 50 au scăzut cu 0,61%, cele pe DAX au pierdut 0,55%, iar cele pe FTSE au rămas stabile.
Randamentele titlurilor de Trezorerie au urcat la maximele ultimelor patru luni, întrucât unele site-uri de pariuri îl favorizau puternic pe Trump, iar un instrument de monitorizare al The New York Times proiecta o șansă de 93% pentru victoria sa.
Analiștii presupun în general că planurile lui Trump privind imigrația restricționată, reducerile de taxe și tarifele extinse, dacă vor fi implementate, ar pune o presiune din ce în ce mai mare pe inflație și pe randamentele obligațiunilor, în comparație cu politicile de centru-stânga ale lui Harris. De asemenea, propunerile lui Trump ar avea tendința de a întări dolarul și ar putea limita trendul Fed de a reduce ratele dobânzii în SUA. Astfel, deși piețele erau în continuare încrezătoare că Rezerva Federală va reduce ratele dobânzii cu 25 de puncte de bază joi, contractele futures pentru anul viitor au scăzut, cu decembrie pierzând 9 puncte.
„Pe măsură ce vin rezultatele preliminare, chiar dacă niciunul dintre acestea nu este foarte surprinzător, vedem cum randamentele Trezoreriei cresc puțin, dolarul se întărește, bitcoin urcă; este un fel de tranzacție clasică de tip Trump," a declarat Brian Jacobsen, economist-șef la Annex Wealth Management, potrivit Reuters. Randamentele obligațiunilor pe 10 ani au sărit la un maxim al ultimelor patru luni de 4,471%, depășind vârful săptămânii trecute de 4,388%. Randamentele pe doi ani au urcat la 4,312%, de la 4,189% în New York.
„Privind în ansamblu, situația de pe burse arată faptul că niciunul dintre candidați nu conservator din punct de vedere fiscal, ambii fiind dispuși să folosească așa-numita tiparnița fiscală," a declarat Arnim Holzer, strateg global macro la Easterly EAB Risk Solutions. „Problema cea mai mare este dacă Trump sau Harris vor obține mandate complete," a adăugat el. „Dacă nu obțin majorități albastre sau roșii, acest lucru limitează daunele fiscale, ceea ce reprezintă cel mai bun rezultat pentru deținătorii de obligațiuni."
Indicele MSCI al celor mai ample acțiuni din Asia-Pacific, cu excepția Japoniei, (.MIAPJ0000PUS), a scăzut cu 0,68%, în timp ce Nikkei-ul japonez (.N225) a crescut cu 2,4%, iar yenul a scăzut. Pe piețele valutare, indicele dolarului a crescut cu 1,6%, ajungând la 105,19, cea mai mare creștere zilnică din 2023. Euro a scăzut cu 1,57% la 1,0757 USD, retrăgându-se de la un vârf de o lună de 1,0937 atins peste noapte.
Dolarul a crescut cu 1,37% față de yenul japonez, ajungând la 153,68 yeni, distanțându-se și mai mult de un minim de 151,34. Bitcoin a urcat cu până la 8,54%, atingând un record de 75.060 USD. Trump este văzut ca un susținător mai activ al criptomonedelor în comparație cu Harris, completează sursa citată.
Dolarul a câștigat 1,15% față de yuanul offshore, ajungând la 7,1801 yuani, generând rapoarte conform cărora băncile chineze vindeau dolari pentru a încetini declinul yuanului. China este considerată pe linia întâi a riscului tarifar, iar moneda sa este tranzacționată cu volatilitate record față de dolar, spun analiștii.
Astfel, piețele de acțiuni chineze au atins aproape maximele ultimelor luni, pe măsură ce investitorii se așteaptă ca o întâlnire a liderilor politici de top din Beijing, care va avea loc săptămâna aceasta, să aprobe refinanțarea datoriilor guvernamentale locale și cheltuieli suplimentare. Blue-chip-urile chinezești (.CSI300) au înregistrat o creștere de 0,2% în ultima tranzacționare.
În ceea ce privește piața de mărfuri, prețul aurului a fost volatil, înregistrând o scădere de 0,16%, până la 2.739,16 USD pe uncie, după un vârf recent de 2.790,15. Creșterea bruscă a dolarului a pus presiune pe prețurile petrolului și ale altor materii prime, deoarece acestea devin mai scumpe când sunt achiziționate în alte valute. Petrolul american a scăzut cu 1,05 USD, ajungând la 70,93 USD pe baril, în timp ce Brent-ul a scăzut cu 1,14 USD, până la 74,41 USD.
Nimic nu mai salveaza SUA dins tarea lor de faliment economic,... Vezi tot