Randamentul obligațiunilor guvernamentale pe 10 ani ale României a fost de 7,38% luni, 25 noiembrie, conform cotațiilor de randament din piața interbancară extrabursieră. Din punct de vedere istoric, randamentul obligațiunilor guvernamentale pe 10 ani ale României a atins un maxim de 14,01% în decembrie 2008, în timpul crizei economice și un maxim recent de 9% după izbucnirea războiului din Ucraina.
Șocul vine pe fondul câștigului neașteptat al candidatului independent Călin Georgescu, cu un discurs extremist și anti-european, în primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie.
Randamentul unei astfel de obligațiuni reprezintă dobânda pe care guvernul trebuie să o plătească investitorilor pentru a împrumuta bani pe o perioadă de 10 ani. Practic, un randament în creștere înseamnă că guvernul plătește mai mult pentru a atrage finanțare, ceea ce se poate traduce ușor într-o scădere a încrederii investitorilor în capacitatea guvernului de a-și gestiona datoria sau o creștere a riscurilor economice.
Totodată, e important de menționat faptul că un randament mai mare poate indica așteptări privind o inflație ridicată, care reduce valoarea reală a banilor împrumutați sau reacția pieței la o politică monetară mai restrictivă (cum ar fi majorarea ratelor dobânzii de către BNR, în perspectivă).
Un exemplu recent a fost observat în 2022, când multe țări, inclusiv România, au înregistrat creșteri majore ale obligațiunilor suverane pe 10 ani din cauza majorării rapide a inflației la nivel global și a ratelor dobânzii de către băncile centrale pentru a combate inflația. În cazul României, randamentul obligațiunilor pe 10 ani a urcat peste 9% în octombrie 2022, pe fondul îngrijorărilor legate de costurile finanțării și de creșterea incertitudinii economice globale.
Mai amintim și că un salt în randamentul obligațiunilor pe 10 ani afectează și bugetul țării, deoarece guvernul trebuie să plătească dobânzi mai mari pentru datoria nou emisă, ceea ce reduce fondurile disponibile pentru alte cheltuieli publice, mai ales acum, înainte de construcția bugetului pentru 2025.