Pietre semiprețioase de 20.000 de euro, importate din Brazilia, furate dintr-un sat românesc. Hoții au spus că au vrut să-i facă victimei o farsă

Sambata, 03 Decembrie 2022, ora 21:00
6284 citiri
Pietre semiprețioase de 20.000 de euro, importate din Brazilia, furate dintr-un sat românesc. Hoții au spus că au vrut să-i facă victimei o farsă
O româncă importatoare de Vivianită a fost prădată de hoți FOTO thecrystalcouncil.com

Judecătoria Satu-Mare a pronunțat o primă sentință într-un dosar de furt în care au fost trimiși în judecată trei hoți acuzați că au furat pietre semiprețioase, importate din Brazilia, în valoare de 20.000 de euro. Doi dintre hoți au fost condamnați la închisoare cu suspendare, unul a primit închisoare cu executare.

Doi ani de închisoare cu suspendare, doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare și trei ani de închisoare cu executare. Aceastea sunt pedepsele primite, în primă instanță, de trei bărbați din județul Satu-Mare care au furat, din casa unei femei de afaceri dintr-un sat din județul Satu-Mare, care importă din Brazilia pietre semiprețioase în stare brută, pietre prelucrate în valoare de 20.000 de euro.

Furtul a avut loc în noaptea de 3 spre 4 august 2022. În jurul orei 4 dimineața, hoții au intrat în curtea casei femeii de afaceri și au furat 21 de cutii care conțineau între 5 și 10 kg de pietre semiprețioase „Vivianite”, importate din Brazilia.

Ancheta a scos la iveală că cel care a inițiat jaful era un cunoscut al victimei, vizitându-se de 3-4 ori pe an. În plus, tatăl femeii de afaceri și tatăl hoțului erau prieteni din copilărie.

Potrivit rechizitoriului, victima este administrator al unei firme care se ocupă de importul și comercializarea pietrelor de mină Vivianite (pietre semiprețioase).

„La data de 29.07.2022, persoanei vătămate i-au fost livraţi 5 paleţi cu piatră de mină, în stare brută. Acesta a desfăcut paleţii şi a prelucrat o parte din piatra de mină, reuşind să prelucreze pietre suficiente cât să împacheteze 21 de cutii cu Vivianit până la data de 03.08.2022. Fiecare cutie conţinea între 5 şi 10 kg de Vivianit prelucrat”, se arată în rechizitoriu.

Știind că femeia de afaceri se ocupă cu importul de pietre semiprețioase, cel care a inițiat jaful a luat legătura cu alți doi complici care au fost de acord să participe la furt în schimbul unei sume de 50, respective 200 de lei.

Au vrut să facă „o farsă”

După ce au încărcat prada, hoții au plecat, iar la 30 de metri de locul faptei o cutie le-a căzut din mașină. Polițiștii au găsit amprente care au ajutat la prinderea hoților.

Când și-au dat seama că polițiștii sunt pe punctul să îi prindă, hoții au pus la cale un plan să scape. „După ce inculpatul ….. a fost căutat de două ori de organele de poliţie, la data de 08.08.2022, persoana vătămată a fost contactată de către soacra inculpatului ………., care i-a spus că pietrele au fost duse la mama acestuia, la un garaj din Satu Mare, de către ginerele ei. Persoana vătămată s-a deplasat la garajul mamei sale, unde a găsit pietrele. De faţă au fost inculpaţii ……….și ……………. Cu această ocazie, unul dintre inculpați i-a spus că i-a furat pietrele ca să îi facă o farsă pentru că nu îl băga în seamă”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Pedepsele primite de hoți

În urma procesului, judecătorii l-au condamnat pe cel care a inițiat furtul, care este și recidivist, la trei ani de închisoare cu executare. Complicii au primit doi, respectiv doi ani de închisoare cu executare.

„Instanţa constată că periculozitatea inculpaţilor este una crescută ţinând seama de valoarea ridicată a bunurilor sustrase-respectiv 20.000 euro. De asemenea, punerea la punct a acestui plan infracţional de către inculpaţi impun aplicarea unei pedepse corespunzătoare care să ducă la reeducarea acestora.

De asemenea, lipsa unui loc de muncă stabil creează premisele atitudinii infracţionale, în special tendinţa inculpaţilor de a săvârşi infracţiuni contra patrimoniului pentru a-şi asugura veniturile necesare traiului propriu şi al familiilor lor. Instanţa apreciază că o astfel de împrejurare, respectiv lipsa locului de muncă stabil, va fi reţinută în detrimentul inculpaţilor care sunt datori să muncească pentru a-şi procura venituri.

Pe de altă parte, în favoarea inculpaţilor se reţine că au cooperat cu organele de cercetare penală. Deşi iniţial aceştia au încercat să inducă ideea unei farse, în detrimentul planului infracţional, în final au recunoscut că au săvârşit fapta imputată”, se arată în sentința Judecătoriei Satu-Mare, care este definitivă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Româncă îngrozită de condițiile de care are parte soțul ei în pușcărie: "Deja este agresat. I-a fost luată toată mâncarea de către colegi"
Româncă îngrozită de condițiile de care are parte soțul ei în pușcărie: "Deja este agresat. I-a fost luată toată mâncarea de către colegi"
Penitenciarele din România se confruntă cu supraaglomerare, condiții de trai precare, probleme legate de igienă și acces la servicii medicale. Situațiile descrise de cei care ajung în...
Preşedintele USR, despre alianța PSD-PNL: „Trandafirii s-au luat în braţe cu săgeata şi planul lor este unul de furt generalizat” FOTO
Preşedintele USR, despre alianța PSD-PNL: „Trandafirii s-au luat în braţe cu săgeata şi planul lor este unul de furt generalizat” FOTO
Cătălin Drulă, preşedintele USR afirmă, referindu-se la alianţa electorală PSD-PNL, că trandafirii s-au luat în braţe cu săgeata şi planul lor este unul de furt generalizat....
#pietre, #semipretioase, #furt, #Satu Mare , #justitie