Guvernul Ciucă a emis ordonanța prin care atacă pilonul 2 de pensii: "Vor să alunge administratorii și să preia statul fondurile"

Vineri, 09 Decembrie 2022, ora 13:58
11900 citiri
Guvernul Ciucă a emis ordonanța prin care atacă pilonul 2 de pensii: "Vor să alunge administratorii și să preia statul fondurile"
Guvernul a adoptat ordonanța ce vizează pilonul 2 de pensii joi, 8 decembrie FOTO Facebook/ Guvernul României

Deputatul USR, Claudiu Năsui avertizează că guvernul Ciucă a dat ordonanța prin care începe desființarea pilonului 2 de pensii, profitând de faptul că ”toată lumea e atentă la (ne) intrarea României în Schengen”.

Năsui susține că, prin această ordonanță, guvernanții ”vor să alunge administratorii și să preia statul fondurile”. De asemenea, îi compară pe Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu cu Liviu Dragnea, însă de cel din urmă spune că ”măcar a vrut să elimine dintr-un foc”.

Am spus încă din vară că se pregătește mișcarea asta. Sunt prea mulți bani care se duc în fiecare lună acolo (banii dumneavoastră de pensie). Iar ei nu vor să-și reducă cheltuielile.

Atunci au negat că pregătesc ceva, după care au pus în transparență ordonanța prin care fac fix asta. Strategia de desființare a pilonului 2 este cea de care ziceam și atunci.

Vor să alunge administratorii și să preia statul fondurile. De aceea le taie veniturile și să le cresc cheltuielile. Care cheltuieli? Se numesc „provizioane”, practic bani puși deoparte.

Cheltuieli mai mari. Venituri mai mici. Se mai apropie și criza. De ce să mai stea în România? Nu mai bine pleacă? Hai mai bine să plece să lase statul să ne administreze banii. Că și așa face o treabă așa bună în educație, în sănătate, în energie și de tot ce se ocupă.

Tocmai de aceea au modificat regulile în caz că pleacă cineva.

Până acum dacă pleacă un administrator, românii erau preluați de alt administrator din piață. De acum vor fi preluați de stat.

Și iată strategia lor de sugrumare lentă dar sigură a pilonului 2. Domnul Dragnea a vrut să-i elimine dintr-un foc. Ar fi fost mai onest. Domnii Ciolacu și Ciucă vor să-i forțeze să plece. Parcă îl văd pe domnul Ciolacu că va zice „Uite cum pleacă privații voștri, noroc cu statul că vine să vă salveze pensiile din pilonul 2”.

E păcat. Nu de alta, dar pilonul 2 era singura reformă care avea o șansă să facă sistemul de pensii funcțional și independent de politic”, a scris Năsui pe Facebook.

Guvernul a adoptat, joi seară, 8 decembrie, o ordonanță de urgență care aduce schimbări importante pentru fondurile de pensii private și administratorii lor. În primul rând, va exista un comision unic de administrare și dispare comision pe contribuțiile participanților. În plus, statul impune un control mai strict al Autorității de Supraveghere Financiară asupra fondurilor, administratorilor lor și investițiilor derulate de fonduri.

Totodată, în contextul în care se pregătește listarea unei părți din Hidroelectrica, Guvernul permite fondurilor de pensii să investească până la 10% într-o companie deținută majoritar de stat. Mai mult, dreptul participanților și al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private va fi imprescriptibil, arată Economedia.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#pilon 2 pensii, #ordonanta, #guvernul ciuca, #Claudiu Nasui , #Pensii