Semnal de alarmă privind modificările gândite de guvernul PSD-PNL la Pilonul II de pensii: Sunt contrare PNNR și pun în pericol sustenabilitatea sistemului

Luni, 29 August 2022, ora 19:44
3770 citiri
Semnal de alarmă privind modificările gândite de guvernul PSD-PNL la Pilonul II de pensii: Sunt contrare PNNR și pun în pericol sustenabilitatea sistemului
Guvernul, acuzat că vrea să naționalizeze Pilonul II de pensii FOTO Pixabay

Administratorii fondurilor de pensii private din România trag un semnal de alarmă privind schimbările propuse de guvern la Pilonul II de pensii.

În observațiile trimise săptămâna trecută guvernului, aceștia avertizează că modificările conțin prevederi contrare angajamentelor asumate de România în cadrul PNRR, iar eliminarea comisioanelor din contribuții ar accentua și mai mult reducerea puternică a veniturilor din acest an, fapt ce ar putea afecta sustenabilitatea operațiunilor.

Proiectul de Ordonanță de urgență privind schimbările la Pilonul II de pensii a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

Una dintre propunerile din proiectul de OUG vizează eliminarea comisioanelor percepute de administratorii fondurilor de pensii pe contribuțiile plătite de cei 7,8 milioane de români în Pilonul II de pensii (pensii obligatorii administrate privat) și Pilonul III (pensii private facultative), pe motiv că ar genera o diminuare nejustificată a pensiei private.

În observațiile transmise guvernului, administratorii au atenționat asupra impactului financiar și a faptului că sunt prevederi contrare PNRR.

”Proiectul de OUG aduce un impact major activității de administrare a fondurilor de pensii private. Având în vedere importanța modificărilor și impactul extrem de serios, considerăm că modificările legislative propuse trebuie să fie subiectul unor evaluări și discuții detailate, și nu rezultatul unor discuții în regim de urgență.

Proiectul de OUG conține prevederi care contravin angajamentelor asumate de Guvernul României în cadrul PNRR, atât din perspectiva sustenabilităţii generale a Pilonului II de pensii private, cât și la liberalizarea și flexibilizarea investițiilor fondurilor de pensii, precum și a independenței administratorilor.”, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), care reprezintă cei 7 administratori din acest sistem.

”Anul acesta, pe fondul volatilității piețelor financiare și implicit al performanțelor reduse ale fondurilor de pensii, administratorii Pilonului II vor înregistra o reducere a veniturilor din comisioane estimată la 43% față de valoarea din 2021 (calcule realizate exclusiv pe baza datelor publicate de ASF, CNP, CNPP, INSSE). Suplimentar, eliminarea comisioanelor din contribuții ar conduce la o diminuare cu încă 15-20% a acestor venituri, conform estimărilor realizate. La Pilonul III situația este similară.

Această reducere puternică de venituri este de natură să afecteze sustenabilitatea operațiunilor administratorilor pe piața din România și considerăm că ea ar trebui însoțită de măsuri compensatorii pe partea de reducere a costurilor, prin acest proiect de OUG, care însă lipsesc. De fapt, proiectul de OUG complică situația suplimentar prin creșterea substanțială a complexității operațiunilor, birocrației și costurilor de operare a administratorilor”, a mai explicat Bobocea.

Potrivit datelor ASF, în 2021, cei 7 administratori au obținut venituri de peste 577 de milioane de lei din cele două tipuri de comisioane aplicate în Pilonul II, din care doar 48,5 milioane de lei au fost încasați din comisionul pe contribuțiile plătite. Drept urmare, scăderea cu 43% a veniturilor estimată pentru acest an ar însemna că administratorii vor avea venituri reduse la aproximativ 330 milioane de lei.

Dacă proiectul de OUG va fi adoptat, veniturile administratorilor vor scădea cu încă 55-60 milioane de lei aferenți comisionului din contribuții (de circa. 12 miliarde de lei) în 2023.

În acest context, APAPR a solicitat autorităţilor să temporizeze procesul legislativ privind acest proiect de OUG pentru a permite o dezbatere corespunzătoare și o analiză a implicațiilor noilor reglementări.

Ministrul Muncii neagă intenția de a naționaliza Pilonului II de pensii

Vineri, ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost întrebat dacă guvernul se gândește în prezent la o naționalizare a banilor din acest sistem.

”Ministrul Muncii nu are nicio atribuțiune aici. Atribuțiile Ministerului Muncii legate de Pilonul II sunt doar din punct de vedere a virării sumelor de bani către administratorii privați și a întocmi acele liste cu sumele de bani.

Am primit de la ASF, că acolo sunt specialiștii, acel text pe care dvoastră îl vedeți postat în transparență publică. Dumnealor au scris tot. Ministerul Muncii și Guvernul nu au avut nicio completare. ASF nu are posibilitate, conform legii, de inițiativă legislativă, și atunci a trebuit să fie acest lucru preluat și adus în Guvern.

De naționalizare am spus de mai multe ori și eu, a răspuns și premierul și președintele PSD Marcel Ciolacu, nu discutăm de așa ceva. E doar o discuție a unora care vor să se audă pe la televizor”, a răspuns Marius Budăi.

USR acuză guvernul că vrea să ”gonească” administratorii și să ”confiște” banii

Recent, USR a cerut guvernului să renunțe la proiectul de OUG care vizează eliminarea comisioanelor percepute de administratorii fondurilor de pensii pe contribuțiile la Pilonul II și Pilonul III.

Reprezentanții partidului au transmis că proiectul pus în dezbatere de Ministerul Muncii prevede ”modificări nocive la Pilonul 2 de pensii prin care se urmărește desființarea acestuia prin gonirea administratorilor de pilon din România și confiscarea banilor de către stat.”

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#pilon II pensii modificari, #nationalizare, #administratori pensii private, #PNRR , #Pensii