Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 23:39
2585 citiri
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Liberalul respinge afirmația ministrului Muncii conform căruia procentul de 9,4% din PIB alocat pensiilor ar sărăci populația FOTO Guvernul României

Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii. Liberalul a făcut precizări și despre reforma pensiilor.

”E foarte complicat să vorbeşti despre reforma pensiilor în România, câtă vreme pentru foarte mulţi dintre români reforma înseamnă să le creşti pensia cu 10%”, a declarat ministrul.

”Cred că este o reformă pe care toţi românii o aşteaptă. E foarte complicat să vorbeşti despre reforma pensiilor în România, câtă vreme pentru foarte mulţi dintre români reforma înseamnă să le creşti pensia cu 10% (...) Când vorbim de pensie în România vorbim de un sistem pe inechităţi, nu de un sistem echitabil şi asta se schimbă acum”, a declarat Dan Vîlceanu vineri seară, la Digi 24.

În ceea ce priveşte pensiile din Pilonul II, ministrul spune că fiecare persoană ar trebui lăsată să decidă dacă doreşte să ia toată sumă odată sau eşalonat în fiecare lună.

”Cred că ar fi şi neconstituţional să faci o lege în care să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate. Acolo sunt banii tăi, acel sistem de la Pilonul II nu funcţionează ca Pilonul I de pensii, cu acea solidaritate între generaţii. Acolo banii sunt în cont şi sunt ai tăi. E ca şi când îi duci la bancă, ai avea un cont la bancă, te duci să îţi ridici banii şi ti-ar spune de la bancă că nu îţi dau câte 5 lei pe lună”, a afirmat ministrul.

Acesta a explicat că nu există un astfel de angajament în PNRR.

”Există angajamentul că vom consolida Pilonul II şi vom creşte contribuţia, dar nu există ceva prevăzut în PNRR prin care să se interzică unui cetăţean, de altfel, ar fi şi nelegal, să interzici cuiva să aibă acces la propria proprietate”, a mai declarat ministrul.

Dan Vîlceanu a vorbit şi despre plafonul de 9,4% din PIB alocat pensiilor.

”Mai este în lucru cu care nu sunt de acord: să spunem că acest procent de 9,4% din PIB duce la sărăcirea populaţiei. Scuzaţi-mă, noi nu am avut niciodată 9,4% din PIB cheltuieli cu pensiile, am avut mai puţin. Asta înseamnă că toţi politicienii care au fost la guvernare până acum au ţinut voit România săracă şi pensionarii români săraci? Eu nu cred!”, a mai declarat Vîlceanu.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat, miercuri, că există discuţii în coaliţie şi în Guvern pentru renegocierea cu Comisia Europeană a acelui plafon introdus în PNRR privind cheltuielile din PIB cu pensiile, care nu trebuie să depăşească 9,4%.

”Susţin în continuare că acel 9,4% nu este altceva decât sărăcirea actualelor şi viitoarelor generaţii de seniori din România”, a spus Budăi.

Randamentul fondurilor de pensie privată Pilon II în ultimele 12 luni. Creșteri de până la 9% față de 2022
Randamentul fondurilor de pensie privată Pilon II în ultimele 12 luni. Creșteri de până la 9% față de 2022
Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II înregistrează un randament mediu de circa 16% pe 8 martie 2024 raportat la aceeaşi perioadă a anului precedent, cu mult peste inflaţia de 7,2%,...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#pilonul II de pensii, #ministrul proiectelor europene, #dan vilceanu, #reforma pensiilor, #marius budai , #Stiri Dan Vilceanu