Pensionară amendată cu 2.000 de lei pentru că a sunat la 112 după ce a găsit cinci pui de pisică abandonați. Ce a decis instanța

Luni, 23 Ianuarie 2023, ora 03:40
39044 citiri
Pensionară amendată cu 2.000 de lei pentru că a sunat la 112 după ce a găsit cinci pui de pisică abandonați. Ce a decis instanța
Puii de pisică au fost găsiți abandonați la gunoi FOTO Pixabay

O femeie de 70 de ani din județul Brăila a dat în judecată Inspectoratul Județean de Poliție care a amendat-o că a apelat nejustificat la 112 după ce a găsit pe stradă cinci pui de pisică.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Brăila, o pensionară de 70 de ani a cerut anularea unei amenzi de 2.000 de lei aplicate de polițiști pentru apelarea nejustificată a numărului de urgență 112.

În proces, femeia a arătat că după ce a găsit puii de pisică abandonați la gunoi „nu a știut ce să facă, motiv pentru care a sunat la 112”.

IPJ Brăila a cerut menținerea sancțiunii arătând că „procesul-verbal a fost emis ca urmare a faptului că a apelat (n.r. femeia) nejustificat la 112”. „Procesul-verbal a fost întocmit conform dispoziţiilor art. 16 şi art. 17 din O.G. nr. 2/2001, iar sub aspectul temeiniciei fapta a fost descrisă în amănunt”, se arată în întâmpinarea depusă la dosar de IPJ Brăila.

Decizia judecătorului: fapta există, dar amenda e prea dură

Judecătoria Brăila a arătat că „motivul pentru care petenta a apelat la numărul unic de urgenţă nu se circumscrie unui motiv justificat”.

„Acest număr unic trebuie să fie utilizat doar în măsura în care există un risc direct pentru viaţa, integritatea ori proprietatea petentei. În cauză, așa cum reiese și din înregistrările video, nu se poate reţine că a existat un asemenea risc, astfel încât să justifice apelarea numărului de urgenţă.

Mai mult, instanţa precizează că existau alte mijloace prin care petenta putea să aducă la cunoştinţă autorităților faptul că existau pui de pisică la gunoi (prin prezentarea la prima secție de poliţie). Prin urmare, instanţa apreciază că petenta a sunat la 112 fără a avea vreun motiv justificat”, se arată în sentința Judecătoriei Brăila.

Judecătorul a decis, însă, că amenda de 2.000 de lei nu se justifică, fiind suficient un avertisment.

Sancțiunile juridice constituie nu mijloace de răzbunare a societății, ci de prevenire a săvârșirii faptelor ilicite și de educare a persoanelor vinovate. În continuare instanţa apreciază că în cazul de faţă scopul sancțiunilor contravenționale se poate realiza și prin aplicarea unei măsuri de atenționare a contravenientului, fără aplicarea amenzii contravenționale.

Având în vedere vârsta petentei, respectiv aproximativ 70 de ani, instanţa apreciază că este suficientă aplicarea unui avertisment coroborat cu faptul că petenta a trecut printr-un proces, pentru a-și corija conduita”, se mai arată în sentința Judecătoriei Brăila, care nu este definitivă.

Citește și:
Aroganța unui șofer de BMW. Și-a montat girofar pe capotă și dispozitive de avertizare sonoră și luminoasă
Aroganța unui șofer de BMW. Și-a montat girofar pe capotă și dispozitive de avertizare sonoră și luminoasă
Un gălățean care şi-a dotat BMW-ul cu dispozitive de avertizare luminoasă și sonoră a fost prins de poliţie pe Drumul Național 26, în localitatea Vânători. Bărbatul a fost amendat și...
Ce-a pățit un șofer român prins că a circulat pe o autostradă din Olanda cu o viteză mai mare cu 38 km/h decât cea legală
Ce-a pățit un șofer român prins că a circulat pe o autostradă din Olanda cu o viteză mai mare cu 38 km/h decât cea legală
Un bărbat din Târgu Ocna, județul Bacău, a ajuns în fața instanței pentru că nu a plătit o amendă dată de autoritățile olandeze pentru o abatere la legislația rutieră din această...
Comentarii