La intalnirea CIC - Pictura, proza si poezie, in acorduri de cobza

   

"In Saptamana Mare, avem evenimente cu adevarat mari!", a declarat acad. Gheorghe Paun in deschiderea intalnirii CIC de miercuri dupa-amiaza, de la Centrul de Cultura si Arte "George Topirceanu".

Iubitorii de cultura s-au adunat in Sala Orfeu si in holul de la etajul I al institutiei pentru a admira lucrarile pictorului Ion Salisteanu. Printre acestia au fost si oaspeti din Bucuresti, Rm. Valcea, Pitesti, Alba-Iulia sau Turnu-Severin.

Pictura in stare pura

Artistul plastic Ion Salisteanu s-a stins din viata in urma cu 11 luni, la varsta de 81 ani. La intalnirea CIC a fost reprezentat de sotia acestuia, Melania, si de fiica sa cea mare, Oana, care au expus la Curtea de Arges 23 lucrari de-ale maestrului: naturi statice, portrete si peisaje. La vernisaj a participat si scriitorul bucurestean Radu Carneci, prieten cu Ion Salisteanu, care a spus celor prezenti urmatoarele: "Sunt bucuros de aceasta mare si frumoasa intalnire, ce marcheaza memoria unui artist deosebit care a fost si este Ion Salisteanu. Acesta si-a construit gloria pe lucruri deosebite, fiind un inovator al artei plastice, pretuit, invidiat si membru al Academiei Romane... Ramane un mare iubitor de frumos, un deschizator de drumuri in ceea ce priveste felul de a intelege viata si se inscrie totodata, in eternitatea valorilor romanesti perene".

A urmat prof. Mariana Vasiliu-Senila, autoarea materialului "Pictura nu e poezie", care a afirmat: "Creatia artistica a lui Ion Salisteanu vorbeste singura, nu are nevoie de translator. Este vorba despre pictura in stare pura, care merge la economia maxima de desen si de culoare".

Nonagenara Melania Salisteanu, sotia pictorului, ne-a facut cunoscut ce fel de om a fost acesta: "In afara de faptul ca Dumnezeu i-a dat talent, era placut, o figura sarmanta, foarte generos si avea simtul umorului foarte dezvoltat. De asemenea, era si o persoana foarte harnica. Lucra tot timpul, era in atelier zi-lumina, de dimineata pana seara, inclusiv duminica. A avut o mare colaborare, din 1956, cu Uniunea Artistilor Plastici, unde a fost presedinte de onoare. A dus arta romaneasca peste hotare si a stiut sa o sustina. A expus foarte mult in tara si era presedinte de juriu la toate concursurile <>. Avea un hobby: calatoriile! A umblat peste tot si ceea ce a acumulat, a dat mai departe studentilor, caci a avut - de asemenea - si un mare talent de pedagog", l-a elogiat cu duiosie sotia pe marele artist.

Oana Salisteanu a declarat pentru ziarul nostru: "La ora aceasta am venit sa ne ocupam de deschiderea a patru sali cu expunere permananta Salisteanu, donatii catre muzeele de arta din Pitesti, Resita, Caransebes si Calarasi. In paralel au fost expozitii temporare la Galati, Pitesti, Calarasi si Curtea de Arges. Se pregatesc alte 2 sali Salisteanu la muzeele din Bistrita si Timisoara, iar pe 1 mai a.c. se va inaugura o alta expozitie temporara, la Timisoara. De asemenea, 45 lucrari ale tatalui meu vor reprezenta tara noastra la <>, organizat de Ministerul Culturii din Bulgaria, in octombrie, la Ruse si Sofia. Multumesc acad. Gheorghe Paun pentru acest eveniment, iar duhul sfant al acestor lucrari va dainui in Curtea de Arges timp de 2-3 saptamani".

"Intalnirea de la muzeu"

Este titlul romanului memoralistic lansat in cadrul CIC-ului, al carui autor este Ion C. Stefan. Scriitorul s-a nascut la 18 martie 1940, in comuna Arefu si este licentiat al Facultatii de Filologie, Universitatea Bucuresti, promotia 1996, profesor cu gradul didactic I si autor a numeroase volume de versuri, proza, comentarii literare, maxime si cugetari. In anul 2005 a fost primit ca membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, iar in anul 2006, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului i-a acordat "Diploma de excelenta pentru activitatea remarcabila in slujba scolii si pentru merite deosebite in modernizarea predarii disciplinei Limba si literatura romana". Din anul 1997 este directorul Editurii Arefeana, unde au fost tiparite peste 250 volume de versuri, proza, lucrari de doctorat, studii literare semnate de nume de prestigiu ale culturii noastre. "Un roman pentru toate varstele", spune Pavel Peres, in prefata cartii. Din ea aflam ca romanul "Intalnirea de la muzeu" de Ion C. Stefan reprezinta in creatia ampla a autorului o deosebita izbanda in tonalitatea narativ-poetica, o poveste de dragoste implicata intr-o lume complicata si dificila. Se poate spune ca autorul isi defineste aici optiunea artistica moderna, viziunea interpretativa cu mult mai pronuntata decat in alte volume... Evident ca este un roman al amintirilor, dar trairea in clipele marturisirii a ceea ce a fost, se vrea cu sens inaintemergator, ca sa dea viitorului culoarea, farmecul si impetuozitatea de odinioara, adica de a metamorfoza trecutul in ideal.

Ion C. Stefan ne-a spus in exclusivitate urmatoarele: "<> este o carte ivita pe neasteptate in urma unei adevarate intalniri cu o prietena din tinerete, pe care am reusit s-o revad in intreaga ei frumusete de odinioara. Amintirile au navalit pe neasteptate, intr-o permanenta paralela intre prezent si trecut, dandu-ne amandoi seama ca iubirea de odinioara traieste in inimile noastre la fel de intens. Drama acestei iubiri consta in faptul ca amandoi eram casatoriti cu niste oameni respectabili, ceea ce ne oprea sa mergem mai departe... <> dupa 40 ani ne-a dus la descoperirea ca fiul personajului principal era indragostit de fiica ei, a iubitei de odinioara. Ramanand la puritatea initiala, iubirea noastra a fost transferata generatiei urmatoare! Evident ca in aceasta naratiune exista multa fantezie, imaginandu-ne unele gesturi si fapte pe care le-am fi vrut, dar n-au fost... Interesant pare faptul ca iubita de odinioara mi-a citit manuscrisul, a adus unele modificari sau completari, ceea ce inseamna ca iubirea efemera a trecut in statornicia unei carti", ne-a declarat Ion C. Stefan.

De altfel, o recenzie a romanului, facuta cu profesionalismul care-l caracterizeaza, a prezentat-o prof. Constantin Voiculescu. Printre altele, acesta a precizat ca acest volum cuprinde 10 capitole, fiecare precedat de un motto. De exemplu, capitolul I - "Lungul drum al iubirii spre vis" are urmatorul motto: "Cat a-nceput, frumoasa, sa ma doara/ Toamna in care, in galop, pe cai,/ Treceam, pe cand tu nici barem erai,/ Spre-a-ti fi adus bujorii-ntai de mai/ Si stele a-ti topi intr-o bratara" (Eugen Cojocaru).

Duios suferinta trecea

Un volum de poezii scrise de Oxana Munteanu, profesoara de romana la Chisinau. Tiparita la Editura Gens Latina, Alba Iulia 2012, cartea are o prefata scrisa de Virgil Serbu Cisteianu: "Nu am avut intentia ca in aceasta scurta apreciere sa <> toate poemele din cartea Oxanei Munteanu. Din <> acestora am ales doar cateva <>, un <> sufletesc, al unei poete aflate la inceput de drum, din care cititorul poate culege culoare si lumina, ce pot da un fior sufletului sau pentru ca, in poezia Oxanei Munteanu, <>". Poeta a citit celor prezenti poemul cu acelasi nume ca si titlul volumului:

"Duios suferinta trecea

si gandurile cerului

adunau toate iubirile

intr-un infinit de vise.

Ninge

si sufar in tacere

invatand sa iubesc

lumina.

Tu ma chemi

cu linistea din tine

si duios suferinta trece

prin icoana ta

ca o inscriptie

Ce-mi aduce linistea".

Pictura, proza si poezia prezentate la aceasta intalnire CIC s-au impletit cu acordurile duioase ale cobzarului Ion Creteanu, din Craiova. Acesta a impresionat auditoriul atat cu vocea sa puternica si patrunzatoare, cat si cu doinele interpretate cu patos dintr-un folclor vechi de peste 100 ani. De altfel, Ion Creteanu, Melania Salisteanu si Oxana Munteanu au primit fiecare din partea acad. Gheorghe Paun, medalia de lut cu chipul Sfantului Neagoe Basarab, creatia graficianului Cucu Ureche, ce se acorda o singura data in viata in cadrul CIC-ului.
Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 00:17
Sursa: Arges Expres

Arges Expres
Cele mai citite stiri
General inmormantat la Topoloveni!
In cursul saptamanii, in urma unui infarct, a trecut in nefiinta generalul in rezerva Dan Ghica ...
Functionarul s-a insanatosit brusc!
Dupa 9 luni de concediu medical Un angajat al primariei Campulung si-a inventat tot felul de boli ...
A murit un cunoscut consilier local
La mai putin de un an de la moartea fiului, a incetat din viata fostul consilier local Mariean ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor