Basarabenii au ajuns la Curtea de Arges visand la Romania Mare

   

Urbea Basarabilor a fost vizitata ieri de fratii nostri de peste Prut, angrenati in proiectul "Cunoaste-ti tara", implementat de catre Asociatia Unionista "Actiunea 2012". Aceasta este o platforma care promoveaza valorile romanesti si, totodata, unirea Basarabiei cu Romania. Prin proiectul acesta sunt organizate diferite excursii prin care basarabenii au oportunitatea sa vada si sa cunoasca Romania. Organizatorii isi propun sa aduca 100.000 basarabeni sa-si vada tara. Practic, acestia au fost - oarecum - antemergatori ai oamenilor de cultura invitati de catre acad. Gheorghe Paun la sarbatorirea Zilei Revistei "Curtea de la Arges", programata pentru sambata.
"Dupa astfel de tururi, multi privesc cu alti ochi Romania"

"Unii sunt aici pentru prima data, altii au mai fost. Ideea este ca la noi, multe adevaruri sunt ascunse si acum ii aducem sa vada adevarata Romanie, asa cum este ea, in splendoarea ei. Zilnic pornesc tururi catre Bucuresti, Alba-Iulia, Timisoara, Cluj, iar acum suntem pentru prima data in acest tur, adica Targoviste - Curtea de Arges - Transfagarasan", ne-a declarat Cristina Bulancea, din Ungheni, Republica Moldova, in varsta de 18 ani, care este coordonatoare a grupului, in regim de voluntariat. Excursiile sunt de cate trei zile si se pleaca in autocare cu 50 persoane de toate varstele si din intregul teritoriu al Republicii Moldova. "Sunt multi din Chisinau, multi din Causeni, Soroca... Cei care vin in aceste tururi achita doar transportul, iar restul este oferit de organizatori, prin diferiti sponsori sau persoane care ne ajuta. Dupa aceste tururi, multi oameni isi schimba parerea si privesc cu alti ochi Romania. Noi mediatizam toata treaba asta si se intampla uneori de vine un sat intreg. La inceput a fost mai greu, pana a inceput toata lumea sa stie. Dar acum postam materiale in ziar, la radio, la TV si se strange lumea", a incheiat aceasta.

Intalnire cu istoria la Biserica Domneasca si la Manastirea Argesului

La Curtea de Arges, basarabenii au fost primiti de prof. Dana Erfulescu, directorul Liceului Tehnologic "Constantin Dobrescu", dupa ce la sfarsitul lunii mai a vizitat - la randu-i, impreuna cu colegii Nicoleta Minzatu si Lucian Popa - orasul Basarabeasca, intr-un proiect apartinand tot "Actiunii 2012". Si atunci propunerea organizatorilor viza unirea trainica prin cooperare a doua comunitati care apartin aceluiasi popor, dar care au fost despartite vremelnic de vicisitudinile istoriei. Grupul a vizitat Biserica Domneasca, unde vizitatorii au fost introdusi in meandrele istoriei lacasului de cult si a picturilor interioare de catre ghidul Muzeului Municipal, Marius Achim. Timp de aproape o ora, au fost purtati imaginar in vremea de glorie a Cetatii Basarabilor, au aflat lucruri mai putin stiute despre vremurile de vitejie traite de stramosii nostri. Si li s-a povestit, de asemenea, si despre misterul controversatului Mormant X, cel despre care se crede ca ar adaposti osemintele lui Negru Voda pentru vesnica odihna. Inainte de a pleca, vizitatorii au primit si pliante cu obiectivele turistice din zona si cate o harta a Curtii de Arges, pentru a le folosi in cazul in care vor dori sa revina.

A urmat apoi vizita la Manastire, unde au admirat splendoarea arhitecturala a lacasului de cult cu o istorie tumultuoasa care a nascut legende fascinante, dintre care cea mai cunoscuta este cea a Mesterului Manole si a sotiei sale, Ana. Drumul a continuat pe unul dintre cele mai frumoase si captivante trasee din lume, asa cum a fost deseori calificat Transfagarasanul de revistele de specialitate internationale. Dupa cum am fost informati, in viitorul apropiat vor mai veni cel putin inca trei autocare de excursionisti basarabeni. Noi am stat de vorba cu acestia si am remarcat oameni muti de uimire si admiratie in fata celor doua monumente unice pe care le-au vizitat in municipiul nostru, iar de pe buzele tuturor am auzit aceeasi dorinta: aceea a Unirii!

"Am vazut locuri care m-au facut sa ma simt romanca!"

Oaspetii n-au avut retineri in a-si exprima deschis sentimentele trezite de aceasta vizita. "Sunt pentru prima oara in Romania. Am 29 ani si am crescut cu gandul ca Basarabia va face candva parte din Romania Mare. Eram olimpica la Limba romana si am crescut cu gandul ca intr-o zi o sa vin in Romania, ca sa vad locurile frumoase de aici. Sunt incantata ca pot sa vorbesc in graiul cu care sunt obisnuita. Imi place ca sunt multe asemanari si multe locuri vechi. La Targoviste am vazut un oras medieval unde am simtit ca m-am intors in trecut si m-a facut sa ma simt mai romanca. Aici, la Arges, sunt tot la fel, locuri cu istorie care iti dau o senzatie tare placuta. Imi plac oamenii ca sunt primitori si imi place ca Romania este o tara plina de traditii si de obiceiuri frumoase, pastrate din istorie. De exemplu, imi plac tare mult oalele care se fac la sate... Eu, in sufletul meu, sunt romanca, iar excursia asta este o ocazie pentru noi sa ne cunoastem tara si istoria ei, sa-i cunoastem pe romanii frati cu noi, sa cream legaturi si, totodata, sa ne recreem", ne-a marturisit Irina Rujanskaya.

"Sunt pentru prima data in Curtea de Arges, dar am mai fost acum sase ani in Targoviste. Am ramas mult surprins. Este trist ca ne-a fost calea ingradita pentru sute de ani si nu am avut posibilitatea sa vizitam. Nu am avut in tara noastra adevarul... Voia sortii a fost sa fim ingraditi si despartiti asa! In Republica Moldova sunt mai multe miscari unioniste care au acelasi scop - sa dansam hora unirii din punct de vedere politic, sa fim o Romanie Mare! Asta este visul nostru! Eu vreau sa revin aici... E o tara foarte frumoasa, cu multe bogatii, e pacat ca se intampla lucruri rele, cum am auzit ca se taie padurile...", ne-a spus Grigore Ursu, in varsta de 69 ani.

Turistii si-au urmat drumul potrivit programului, multumiti de ceea ce au vazut si de modul fratesc in care au fost primiti si omeniti de gazdele pe care le-au invitat sa ia drumul in picioare, ca sa cunoasca si ei Basarabia. Constienti ca nu poate ceva inlocui dialogul intre oameni si cunoasterea directa, trebuie sa le dam deopotriva ascultare si... dreptate.
Vineri, 05 August 2016, ora 10:26
Sursa: Arges Expres

Arges Expres
Cele mai citite stiri
Victoria cu Chindia aduce FC Argesului 240.000 euro. Cum pot juca alb violetii in UEFA
FC Arges a invins aseara Chindia cu 3-1 la Pitesti (doua goluri Malele si unul Nastasie) si a ...
Manastirea intemeiata de un controversat conducator al Romaniei, care-i poarta numele
La 20 de kilometri spre nord de Curtea de Arges se afla una dintre cele mai frumoase asezari ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor