"In '89, revolutie a fost numai la Curtea de Arges!"

   

Aceasta este convingerea exprimata de catre prof. Gheorghe Ungureanu, presedinte al Comitetului Popular Revolutionar infiintat in 22 decembrie 1989, omul forte al acelor zile, care a instalat un nou primar si a reusit impreuna cu cei care i-au stat alaturi sa evite victimele omenesti in orasul nostru, desi s-a tras si aici.

In viziunea invitatului prezent la emisiunea "Dialoguri incomode", trasmisa de PHOENIX TV, revolutia a inceput la Cicanesti in dimineata acelei zile si s-a continuat la Curtea de Arges, unde a ajuns cu RATA, dupa ura 14.30 si a luat conducerea multimii demonstrantilor stransi in jurul primariei. La ora 15.00, dumnealui dadea citire la microfon unei proclamatii in 7 puncte, a carei copie dupa original se gaseste intr-o carte pe care a publicat-o prin anul 2000.

Revolutia si contrarevolutia

Prof. Gheorghe Ungureanu a ramas un om al pamantului, extrem de activ, care s-a ridicat din Cicanestiul natal, facand gimnaziul la Oesti, liceul in urbea Basarabilor si studiile superioare in Bucuresti, fiind licentiat in Filologie si Drept. Profesor si director de scoala in comuna natala, inspector scolar, s-a pensionat acum 6 ani de la catedra. Atasat ideii comunismului marxist, se mandreste ca este poate singurul care a incercat sa actualizeze Manifestul Partidului Comunist aparut la mijlocul secolului al XIX-lea, adaptandu-l realitatilor contemporane prin numeroasele sale scrieri.

Personalitate paradoxala si controversata - pentru unii - prof. Ungureanu se mandreste deopotriva cu faptul ca a fost pionier, comandant de grupa si unitate si a fost primit in UTM la varsta de 13 ani si jumatate, la exceptional, caci nu avea varsta legala, dar si cu faptul ca a fost victima regimului represiv pecerist, care l-a bagat la beci de multe ori si l-a condamnat in 1975, aducandu-i calitatea de detinut politic. Cele 7 cereri de primire in PCR, ultima din 20 decembrie 1989, n-au primit raspunsul asteptat. "Am trimis sute de scrisori lui Gheorghe Gheorghiu-Dej si Nicolae Ceausescu, din iubire pentru regimul democratic si am primit raspuns de fiecare data, pentru ca atunci omul conta cu adevarat, nu ca acum!"

Prof. Gheorghe Ungureanu isi fundamenteaza convingerea ca numai la noi a fost revolutie, pe dialectica marxista. Definitia data de acesta este de miscare populara desfasurata pe baza unui program clar, care are drept scop schimbarea regimului cu unul mai bun pentru masele largi, populare. Argument: amintita proclamatie, aparuta inaintea celei de la Bucuresti, redactata de Mircea Dinescu sub supravegherea lui Ion Caramitru. Cele 7 puncte din textul gandit de prof. Ungureanu consfinteau preluarea puterii locale de Comitetul Popular Revolutionar, ii declara eroi pe cetatenii, soldatii si ofiterii ucisi miseleste in toata tara, incepand cu 16-17 decembrie, isi asuma responsabilitatea apararii avutului si drepturilor localnicilor, proclama dreptul sfant al acestora de a-si alege liber conducatorii, ii lipsea de drepturi politice pe membrii nomenclaturii din PCR, instituia si punea in subordinea Comitetului o garda revolutionara pentru apararea vietii si bunurilor argesenilor si stabilea ca totul se facea in numele si pentru democratie si socialism.

Invitatul emisiunii a spus ca in restul oraselor a invins contrarevolutia peceristilor care au luat puterea in tara si o pastreaza sia cum, dovada faptul ca Partidul Comunistilor Nepeceristi pe care l-a fondat si il conduce ca lider national a primit recunoastere legala dupa aproape un deceniu de lupte, si numai in urma unei sentinte obtinute in 2005 la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, dar i se blocheaza participarea la "asa-zisele alegeri" si accesul spre putere, caci nu are fondurile necesare.
"Jumatate din cei de pe lista de revolutionari nu au ce cauta acolo!"
Afirmatia ii apartine liderului conservator local, Ion Uta, participant direct la evenimentele din '89, care a intervenit in emisiune pentru a spune ca si la noi s-a tras, ca un glonte i-a suierat pe la urechi la primarie si pentru a elogia modul de actiune al prof. Ungureanu in acele zile. "Ai fost tovaras cu noi!", i-a certificat acesta calitatea celui care a afirmat ca nu are carnet de revolutionar si n-a beneficiat de vreun drept sau privilegiu precum altii mai putin indreptatiti. Reactia sa a fost determinata de citirea listei de luptatori in revolutie, aprobata de legislativul municipal, in data de 05.06.2001, conform procesului verbal pus la dispozitie de catre invitatul emisiunii: Florica P. Negoi, Aurel Profeanu, Tania Gh. Alexandru, Gheorghe Piele, Adrian Botezatu, Gheorghe Smaranda, Marian Stanciulescu, Gheorghe Ungureanu, Claudiu Pelinescu, Marin Florea, Sebastian Moscu, Dan Cristian Stocheci si Michael Dumitru.
Prof. Ungureanu s-a abtinut de la comentarii, dar daca Ion Uta are dreptate, inseamna ca niste oameni au primit foloase necuvenite in contul calitatii de revolutionari. Si acest fapt poate fi o regula la nivel de tara, ceea ce nu este normal. Fara a da verdicte, ii invitam pe toti cei aflati in asemenea situatie incerta sa ne contacteze pentru a-si sustine drepturile prin argumentul faptelor, indepartand suspiciunile formulate deja de unii sau de altii. Prof. Gheorghe Ungureanu a spus clar ca n-a beneficiat de drepturi sau privilegii in urma activitatilor desfasurate acum 21 ani. Mai mult, i s-a luat pamantul pentru care familia sa avea acte la Cicanesti inca din vremea lui Vlad Tepes, are apartamentul si mii de pagini confiscate de multi ani. Din spirit de corectitudine sa mai notam (desi nu s-a abordat aceasta tema luni seara), ca dumnealui in urma cu cativa ani, CNSAS i-a dat verdict de colaborare cu fosta Securitate. Enigma stampilei de pe proclamatia data la Curtea de Arges in 22 decembrie 1989 a fost descifrata, cel putin partial, in sensul ca a fost aplicata mai tarziu, nu la ora 15.00 si ca a fost facuta de unul dintre "tovarasii cu mare initiativa si relatii".
Concluzionand, putem spune ca discutia despre revolutia la Curtea de Arges ramane deschisa, pentru ca fiecare participant direct - si numai pe acestia ii luam in calcul - are dreptul la versiuni proprii, pe care noi le asteptam in continuare. "Eu aveam atunci 47 ani si eram impreuna cu tovarasul Aurel Ilea cei mai batrani dintre cei adunati la primarie", spunea dupa emisiune prof. Ungureanu. Acei oamenii n-au uitat, cu siguranta, noptile de groaza din decembrie 1989. Marturiile lor ar putea face oarecare lumina in acele evenimente. Nu de alta, dar Nicolae Iorga spunea candva ca poporul care nu-si cunoaste istoria, nu are viitor...
Citeste mai multe despre Revolutie Curtea de Arges
Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 00:07
Sursa: Arges Expres

Arges Expres
Cele mai citite stiri
Ultima mare rafinarie "comunista" din Romania va fi demolata. Investitorul din SUA s-a dovedit o iluzie
Negocierile pentru vanzarea Arpechim Pitesti, colosul industrial mostenit din vremea comunista, au ...
Doi morti in urma unui accident la Bascov!
Un accident cumplit s-a petrecut, vineri seara, pe DN 7 C, la limita comunei Bascov cu Merisani. Un ...
Secretar de stat la Economie, implicat intr-un grav accident auto in Arges
Secretar de stat in Ministerul Economiei, Catalin Bulf a fost implicat duminica dimineata intr-un ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor