Revederea primilor parlamentari post decembristi!

   

In urma cu 25 de ani, pe 22 mai s-au acordat certificatele de parlamentari deputatilor si senatorilor care alcatuiau primul parlament al Romaniei democratice. Atunci, alegerile generale, parlamentare si prezidentiale, au avut loc pe 20 mai 1990, in "duminica orbului". Dupa un sfert de secol, in Arges a fost organizata o intalnire la care au participat 8 din cei 10 parlamentari alesi in Arges in primul Parlament. Printre cei care au avut initiativa organizarii evenimentul se numara si copresedintele PNL Curtea de Arges, Sandu Nichita.
Vinerea trecuta la Biblioteca Judeteana "Dinicu Golescu" au fost prezenti IPS Calinic, Catalin Radulescu, Cornel Constantinescu, Adrian Duta, Cornel Nica, Vasile Nitu, Petru Pop si Nichita Sandu. Pe lista celor absenti s-au numarat 4 fosti parlamentari - Cristian Popovici, Constantin Topliceanu, Sava Costache, Nicolae Enescu, care au trecut intre timp in nefiinta. De asemenea, Nicolae Olteanu, Filip Georgescu si Constantin Dragomir, nu au putut sa fie prezenti din motive personale!

Unica manifestare din tara!

"Asta inseamna ca se acorda de catre institutiile statului o importanta scazuta sau minimalizeaza cea mai democratica institutie a unui stat", a declarat Nichita Sandu, copresedintele PNL Curtea de Arges. Precizarea nu se refera la cei care compun Parlamentul, cu luminile si umbrele lor, ci la institutia in sine, ca pilon al democratiei.

S-au depanat amintiri!

La intalnirea de la Biblioteca "Dinicu Golescu" fiecare membru a relatat o intamplare la care a luat parte. "IPS Calinic a prezentat un manuscris al lucrarii "Toata vremea-si are vreme" in care sunt prezentate fapte si intamplari cu iz umoristic, chiar daca a fost vorba despre evenimente foarte serioase, cum ar fi Piata Universitatii si mineriadele", a mai precizat presedintele Nichita Sandu.

"Am discutat si despre buna credinta cu care se lucra in acea perioada, cand au fost adoptate 251 acte normative, 140 legi organice dintre care 28 mai sunt si azi in vigoare. Cea mai importanta activitate a parlamentului de atunci a fost adoptarea Constitutiei Romaniei, aprobata prin referendum in 8 decembrie 1991. Ca o constatate bizara, facuta de Vasile Nitu, perioada in care am fost parlamentari nu se ia in calcul la vechimea in munca pentru pensie", a incheiat acest succint bilant fostul parlamentar.

Atentie si pentru politicienii de astazi!

Fiecare din cei prezenti si-a amintit ce functie a ocupat in parlament si mai ales despre proiectele la care a participat in acea perioada. Nichita Sandu, jurist de profesie, a avut functia de secretar al Comisiei de Cercetare a Abuzurilor si Petitii a Parlamentului. O responsabilitate mare, cu un rol cheie, iar astazi, dupa 25 ani, a observat cu regret ca la fotografia de grup din fata Bibliotecii Judetene, oamenii care treceau prin fata nici n-au dat atentie la ceea ce se intampla.

Parlamentarii de atunci locuiesc in aceleasi case!

O alta remarca a celor prezenti a facut referire la trendul de imbogatire subita pe care il urmeaza politicienii in ultimii ani chiar si dupa numai un mandat de parlamentar. "Majoritatea dintre noi stam in aceleasi locuinte detinute inainte de '89 si nu se gaseste vreun imbogatit peste noapte pe lista organelor speciale ale statului", a spus liberalul Sandu, care a concluzionat cu o usoara nostalgie: "In perioada aceea aveam o Dacie harbuita si cand urcam Dealul Mitropoliei, ma opreau agentii SPP sa o verifice, sa nu fie cumva o masina capcana, pentru ca la modul in care arata, starnea suspiciuni..."
Marti, 26 Mai 2015, ora 16:29
Sursa: Arges Expres

Arges Expres
Cele mai citite stiri
A gasit 10.000 de lei si i-a pastrat!
Camera de supraveghere a dat-o de gol O femeie in varsta de 55 de ani, din Costesti, a crezut ca ...
Fete traficate, umilite de un doctor de la Medicina Legala Arges
# Ca urmare a acestui incident, dr. Iatan Gheorghe de la Serviciul de Medicina Legala Arges este ...
Focar COVID-19 la un camin de batrani din Arges: nu mai putin de 62 de persoane infectate
Nu mai putin de 62 de persoane de la un camin de batrani din comuna argeseana Suici au fost ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor