Senatul a adoptat proiectul ca MEC sa asigure fiecarui elev sau cadru didactic, la cerere, un laptop sau o tableta

   

Senatul a adoptat, in calitate de for decizional, propunerea legislativa prin care Ministerul Educatiei asigura fiecarui elev sau cadru didactic, la cerere, un laptop sau o tableta, conectate la internet. In favoarea propunerii legislative au votat 103 senatori si 26 s-au abtinut. "Ministerul Educatiei si Cercetarii asigura elevilor si profesorilor infrastructura necesara constand in dispozitive si acces la internet pentru accesarea Bibliotecii Scolare Virtuale, Platformei scolare de e-learning si a altor platforme educationale agreate si (...) asigura, la cerere, fiecarui cadru didactic si fiecarui elev un dispozitiv laptop sau tableta, conectat la internet pentru a putea participa la activitatile de e-learning", prevede actul normativ amendat de Senat.
Propunerea legislativa, initiata de un grup de parlamentari PSD, modifica Legea Educatiei Nationale 1/2011 astfel incat "procesul educational sa se poate desfasura si online". "Votul dat astazi de colegii senatori este istoric, pentru ca marcheaza un pas urias pe care statul roman il face in directia asigurarii solutiilor digitale pentru fiecare copil care primeste bursa sociala si pentru fiecare dascal din Romania. Criza generata de pandemia de coronavirus a adus modificari uriase procesului de predare-invatare, modificari pe care nu le putem ignora ca decidenti si datoria noastra, ca legiuitor, este sa nu lasam niciun copil in afara procesului educational. (...) Astept promulgarea urgenta a legii de catre presedintele tarii si voi urmari aplicarea ei, atat acum, in acest an de criza, dar si in anii care vor urma. Este clar ca pregatirea directa, la clasa, va fi tot mai mult completata de componenta educationala digitala", a afirmat, deputatul PSD Roxana Minzatu, initiatoare a legii.

Aceasta a criticat votul de abtinere al parlamentarilor PNL atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat. "In Camera Deputatilor, PNL a votat cu abtinere acest proiect, fugind de responsabilitate si evitand sa dea ochii cu realitatea pe care o traiesc sute de mii de copii din Romania, care nu au resursele necesare pentru achizitia unei tablete sau a unui laptop in vederea pregatirii scolare. In Senat, PNL a votat tot cu abtinere. Este rusinos pentru orice ales al cetatenilor sa se abtina de la o astfel de lege, este un semn ca nu le pasa de copiii din Romania reala, cei care au fost exclusi total din actul de educatie pe parcursul lunilor din urma, doar pentru ca nu au avut dispozitive sau conexiune la internet. Acesta este PNL, aceasta este gandirea lor si grija pe care o arata fata de copiii vulnerabili ai Romaniei. Votul dat astazi marcheaza deschiderea unei noi etape in invatamantul de stat, mai ales ca de aici incolo toate guvernele vor fi obligate prin lege sa vina in sprijinul copiilor cu posibilitati materiale reduse si sa bugeteze, an de an, dotari digitale pentru acestia, dar si pentru toti dascalii!", a adaugat Minzatu.
Duminica, 28 Iunie 2020, ora 23:26
Sursa: Arges Expres

Arges Expres
Cele mai citite stiri
Numar mare de cazuri de coronavirus, intr-o zi!
Ziua de duminica a venit cu un numar mare de cazuri de coronavirus, raportate pentru ultimele 24 de ...
Medic vindecat de COVID-19, coordonator al noii sectii de coronavirus din Judetean
Decizii importante au fost luate vineri, in cadrul unei intalniri de lucru la Consiliul Judetean ...
Argesul a depasit Bucurestiul la numarul de cazuri noi de COVID-19
In Arges s-au inregistrat astazi, potrivit celei mai recente raportari, 47 de cazuri noi de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor