Distribuitorii de energie confirmă avantajele plafonării: în lipsa acesteia, românii ar plăti dublu

Publicitate electorala
Joi, 30 Mai 2024, ora 12:19
4662 citiri
Distribuitorii de energie confirmă avantajele plafonării: în lipsa acesteia, românii ar plăti dublu
FOTO Pixabay

Românii ar plăti dublul facturii la electricitate în lipsa politicii PSD de plafonare și compensare a prețurilor din energie. Măsurile de protejare a consumatorilor casnici sunt evidențiate de o serie de notificări adresate în această perioadă clienților de către Electrica Furnizare, unul dintre liderii pieței de profil din România.

Conform notificărilor Electrica Furnizare, clienții cărora le expiră contractele în luna mai, vor plăti până la finalul acestui an 68 de bani, 80 de bani și 1,3 lei/kWh, în funcție de consum și de categoria de consumator, conform deciziei de plafonare din OUG 27/18.03.2022.

În notificări este inclusă însă și o avertizare referitoare la prețurile pe care clienții le vor plăti în situația în care se schimbă legea ce garantează nivel de preț maxim plafonat.

Fără plafonare, românii care consumă mai puțin curent ar fi cei mai defavorizați

În lipsa plafonării aplicate de PSD pentru protecția românilor, prețul pe kW/h ar fi de 0,71635 lei. La acesta s-ar adăuga alte tarife și taxe de transport și distribuție pentru ca prețul final să fie de circa 1,33 lei pe kW/h.

Pentru o familie care ar consuma, de exemplu, 100 kW/h pe lună, în loc de 68 de lei, ea ar trebui să achite 133 de lei, adică aproape dublul sumei de plată datorită plafonării din prezent.

Diferențele față de prețul actual, plafonat, scad pe măsură ce crește și intervalul de consum, însă și în aceste cazuri, facturile de achitat vor mult mai mari decât în prezent. Astfel, la un consum de 300 kW/h pe lună, în loc 240 de lei în prezent, o familie ar trebui să plătească circa 400 de lei.

Pe piață, în acest moment se încheie tranzacții la prețuri de peste 500 de lei/MWh (50 de bani/kWh) la producător pentru energie cu livrare anul viitor, fără costuri de profilare pentru client și fără dezechilibre.

Chiar și cu prețurile plafonate, companiile din energie fac profituri de peste 10% anual

Electrica Furnizare este unul dintre cei mai mari furnizori din România, cu o cotă totală de piață de 16,11% și de 10,82% în regim concurențial, conform ultimului raport ANRE disponibil, respectiv cel din februarie 2024.

Chiar și în condițiile plafonării prețurilor la energia electrică, Electrica a încheiat anul 2023 cu un profit net de 620,4 milioane lei, în creștere cu 11% față de anul anterior.

Variantele pentru organizarea alegerilor prezidențiale. Coaliția va lua decizia finală marți SURSE
Variantele pentru organizarea alegerilor prezidențiale. Coaliția va lua decizia finală marți SURSE
Liderii Coaliției de guvernare nu au reușit încă să ajungă la un consens privind datele pentru organizarea alegerilor prezidențiale. Potrivit unor surse din conducerea Coaliției au rămas...
Crin Antonescu: „Harta s-a înroşit după alegeri, dar n-aş vrea să fiu în pielea lui Ciolacu”
Crin Antonescu: „Harta s-a înroşit după alegeri, dar n-aş vrea să fiu în pielea lui Ciolacu”
Crin Antonescu, fostul președinte al PNL, a declarat în emisiunea lui Marius Tucă, că Partidul Social Democrat a scos un scor uriaș la alegerile din 9 iunie, însă nu ar vrea să fie în...
#plafonare pret energie, #PSD , #stiri politice
  1. Variantele pentru organizarea alegerilor prezidențiale. Coaliția va lua decizia finală marți SURSE
  2. Războiul dintre Clotilde Armand și Toni Greblă, tranșat de Autoritatea Electorală Permanentă
  3. Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO. România îl va susține pe olandezul Mark Rutte
  4. Crin Antonescu: „Harta s-a înroşit după alegeri, dar n-aş vrea să fiu în pielea lui Ciolacu”
  5. Negocieri USR-REPER. Condiția impusă de Elena Lasconi pentru o alianță: ”Nu mai avem cum să batem palma cu Cioloș”
  6. ”Misiune imposibilă”. Coaliția nu poate stabili data alegerilor prezidențiale. Nicolae Ciucă a fost lăsat cu „ochii în soare”
  7. George Simion, din nou la Parchetul General: Am venit să-mi cer telefonul înapoi. Am informaţii că mă vor ridica şi alte structuri, de exemplu DNA VIDEO
  8. Liderii PSD şi PNL nu au ajuns la un acord privind data alegerilor prezidențiale. Canicula strică planurile pentru campania electorală
  9. Ce venituri a declarat Dominic Fritz. Fostul său contracandidat, Nicolae Robu, are doar pensia cât salariul primarului
  10. Greșelile AUR și USR la primele alegeri din 2024: ”Partidele sunt construite pe trei axe”