Ordonanța care plafonează prețul la energie a fost aprobată de guvern. Însă aceasta nu ar plafona de fapt nimic, consideră expertul în Energie Dumitru Chisăliță. Mai mult, aceasta inventează un nou încasator de comisioane nereglementate care vor fi plătite de consumatorii finali.
”Panem et circenses o conotaţie peiorativă, denunţând tentativa împăraţilor, dintr-o perioadă de decadenţă a Romei, de a atrage bunăvoinţa poporului oferindu-i distracţie – jocuri de circ – iar la finalul acestora, hrană cât să-şi potolească foamea. Altfel spus, conducătorii Romei au observat că pot distrage atenţia mulţimii şi pot potoli eventualele nemulţumiri şi revolte cu un preţ destul de mic.
Ordonanța de urgență aprobată de Guvernul României care urma să plafoneze prețul pentru orice consumator de energie, conform prezentării oficiale, de fapt nu plafonează nimic. Circul rezolvării crizei energiei din ultimele 2 luni, cu care a fost distrat (distras) poporul, finalizat cu Ordonanța miraculoasă care salva economia românească prin plafonarea prețului electricității la 1,3 lei/kWh se dovedește că în fapt nu conține nici o plafonare.
Conține doar inventarea unui nou intermediar, încasator de comisioane nereglementate care vor fi plătite de consumatorii finali, și care se crede că va putea pe baza unor prognoze anuale și lunare să reușească să controleze în același timp și cantitatea și prețul de pe piața de energie. Dictaturile, nu au reușit să controleze în același timp și cantitatea și prețul unui produs.
Aflăm acum, adică când s-a publicat ordonanța de urgență de plafonare a prețului, că de fapt prețul nu s-a plafonat, dar urmează să se plafoneze în Parlament prin modificarea Ordonanței de dinaintea Ordonanței care s-a aprobat vineri. Adică dezbaterile (circul) vor mai continua, poporul nu trebuie să aibă timp să înțeleagă. Si mai ales se mai oferă odată speranța unei energii ieftine peste alte câteva luni.
Dincolo de faptul că această criză energetică a fost folosită, ca metodă de a strânge bani la bugetul de stat, ea a devenit și un important vehicul electoral, creăm o problemă (printr-un act administrativ), stabilim niște vinovați, aplicăm câteva amenzi și venim cu soluția salvatoare.
Ingredientul împăraţilor, dintr-o perioadă de decadenţă a Romei, aplicat într-o perioadă tulbure a României!”, explică Dumitru Chisăliță.
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1091 din 11 noiembrie 2022 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 153/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei și modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei.
Actul normativ aprobat prevede instituirea unor măsuri temporare, cu rol de atenuare a efectelor economice directe datorate creșterii prețurilor la energie, prin plafonarea veniturilor de pe piață a producătorilor de energie electrică, scrie juridice.ro.
Aceste măsuri sunt necesare astfel încât prețurile la energie electrică plătite de către clienții finali să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică și să nu conducă la un blocaj al activităților economice la nivel naţional, ținând cont că este necesară asigurarea unei discipline riguroase a pieței de energie şi a unui înalt nivel de protecţie a cetăţenilor în calitatea lor de consumatori.
Astfel, prezenta OUG vizează introducerea unui mecanism de achiziție centralizată de energie electrică, menit să limiteze veniturile obținute de producătorii de energie electrică.
Achizitor unic va fi Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale „OPCOM” S.A., iar prețul de vânzare va fi de 450 lei/MWh.
Mecanismul de achiziție centralizată va fi instituit pe o perioadă de peste 2 ani, pe durata 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.
Vineri, 11 noiembrie, premierul a anunțat că Executivul adoptă o nou ordonanță de urgență pe energie. Noua OUG prevede că marii consumatori industriali vor avea un preț maximal de 1,3 lei kwh.
De asemenea, consumatorii casnici vor plăti următoarele prețuri maximale:
0,68 lei, dacă consumă până în 100 kwh
0,8 lei, dacă consumă până la 255 kw
1,3 lei, dacă consumă peste 255 kw, cu specificația că vor plăti primii 255 la valoare de 0,8 lei.
Prețul maximal pentru IMM-uri va fi 1 leu kwh.
Premierul a mai precizat că, ”pentru consumatorii casnici, preţul va fi de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kw şi 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kw.