ANRE a desfășurat controale la furnizorii de energie electrică și gaze naturale, din toamna trecută până acum, pentru a identifica dacă a fost respectată legislația privind plafonarea prețurilor. Singurele abateri au fost găsite la Engie România, care a primit o amendă de 320.000 lei, potrivit unui comunicat al ANRE.
”S-a constatat că societatea Engie România SA a emis, pentru anumite categorii de clienţi non-casnici, facturile aferente consumului de gaze naturale din perioada 01.06.2023-30.09.2024, cu încălcarea prevederilor art. 2 alin. (4) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările şi completările ulterioare, (OUG nr. 27/2022), conform cărora:
4) Pentru clienţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2), preţul final facturat de către fiecare furnizor de energie electrică/gaze naturale este valoarea minimă dintre:
a) preţul final maxim prevăzut la art. 1 alin. (1) şi/sau (2);
b) preţul contractual;
c) preţul final calculat conform prevederilor art. 5 şi 6, în cazul gazelor naturale”, menţionează ANRE.
Astfel, furnizorul Engie România, care nu a respectat prevederile art. 5 şi 6 din OUG nr. 27/2022 de a factura la preţul final cu valoarea minimă, a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 320.000 de lei. În urma controlului, Engie România a remediat situaţiile constate prin emiterea de facturi corectate şi returnarea sumelor încasate în baza facturilor greşite.
În ceea ce privește gazele naturale, controalele au vizat cei mai mari trei furnizori: E.ON România, Engie România și Premier Energy.
Acțiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care aceştia au respectat, în perioada 1 aprilie – 30 septembrie 2023, prevederile privind plafonarea prețului gazelor la consumatorii finali.
Potrivit legislației, furnizorii de gaze au trebuit să aplice cel mai mic preț dintre plafonul stabilit de stat și prețul din contract.
În urma controlului a rezultat că E.ON și Premier nu au încălcat această prevedere.
În schimb, Engie a emis pentru anumite categorii de clienți non-casnici facturi care nu respectau această reglementare și a primit o amendă contravențională de 320.000 lei.
Engie România a remediat situaţia prin emiterea de facturi corectate şi returnarea sumelor încasate în baza facturilor greşite.
Ministrul Burduja anunța toamna trecută că amenzile vor fi fără precedent
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat că există furnizori care nu respectă legislația și care vor primi sancțiuni la un nivel fără precedent de la ANRE, însă nu a dorit să precizeze despre ce este vorba.
„Nu pot să vorbesc în numele ANRE-ului, dar ceea ce eu am solicitat conducerii ANRE este să fie necruțători”, a spus Burduja.
Spre comparație cu amenda de 320.000 de lei, Engie România a avut anul trecut o cifră de afaceri de 10,7 miliarde de lei, potrivit Profit.ro.