Acordul miniștrilor de Finanțe din țările G7 privind plafonarea prețurilor pentru petrolul rusesc: ”Vom reduce capacitatea lui Putin de a-și finanța războiul”

Vineri, 02 Septembrie 2022, ora 17:49
2480 citiri
Acordul miniștrilor de Finanțe din țările G7 privind plafonarea prețurilor pentru petrolul rusesc: ”Vom reduce capacitatea lui Putin de a-și finanța războiul”
Producătorul rus de petrol FOTO: Gazprom

Miniștrii de Finanțe din țările G7 au cerut un plafon de preț al petrolului rusesc. Scopul lor este să oprească Rusia să profite de pe urma războiului său împotriva Ucrainei.

“Astăzi confirmăm intenția noastră politică comună de a finaliza și implementa o interdicție cuprinzătoare a serviciilor care să permită transportul maritim al țițeiului și produselor petroliere de origine rusă la nivel global”, se arată în declarația comună emisă de Ministerul german de Finanțe, citată de biziday.ro.

Miniștrii G7 au mai precizat că intenționează să alinieze implementarea plafonului respectiv cu introducerea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni aplicate de UE Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Conform acordului, “furnizarea unor astfel de servicii va fi permisă numai dacă petrolul și produsele petroliere rusești sunt achiziționate sub un preț stabilit de guvernele țărilor care sunt de acord cu implementarea unui astfel de plafon”.

Secretarul american al Trezoreriei, Jante Yellen, a declarat că acordul privind limitarea sumelor plătite de rafinării și comercianți pentru țițeiul rusesc va afecta situația financiară a Rusiei și va ataca acțiunile ostile ale Moscovei în Ucraina. Limita inițială a prețului va fi calculată și ajustată corespunzător.

Ministrul de Finanțe al Japoniei, Shunichi Suzuki, a salutat acordul și a precizat că vrea ca acesta să fie implementat în curând. Suzuki le-a mai spus reporterilor că acest lucru ar putea ajuta la compensarea creșterii prețurilor energiei și a inflației.

”Vom reduce capacitatea lui Putin de a-și finanța războiul din exporturile de petrol prin interzicerea serviciilor asupra navelor care transportă petrol rusesc peste un plafon de preț convenit”, a declarat Nadhim Zahawi, ministrul de Finanțe al Regatului Unit.

Rusia a avertizat astăzi că nu va mai exporta petrol în țările care impun un astfel de plafon de preț pentru petrolul din Rusia.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#plafonare pret petrol, #G7, #petrol Rusia , #petrol