Marcel Ciolacu vrea prelungirea plafonării prețurilor la energie și gaze până în 2025. Guvernul analizează și un nou ”tarif social”

Miercuri, 23 Februarie 2022, ora 23:17
2248 citiri
Marcel Ciolacu vrea prelungirea plafonării prețurilor la energie și gaze până în 2025. Guvernul analizează și un nou ”tarif social”
Liderul PSD cere prelungirea plafonării prețurilor la energie și gaze FOTO Facebook / Marcel Ciolacu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a prezentat detalii miercuri, 23 februarie, despre discuțiile din interiorul coaliției legate de măsurile pentru combaterea crizei energiei.

Liderul PSD a declarat că își dorește ca guvernul să adopte o Ordonanță care să țină prețurile la energie pentru zona casnică la 0,8 lei pentru consumatorii casnici, pentru IMM-uri la 1 leu, iar la gaze 0,37 lei/Kwh până în 2025.

„Această abordare profesionistă a premierului de a nu se grăbi, de a avea toate cifrele, pe urmă să decidă mi se pare una corectă. Există o ordonanță care a limitat prețul, atât în zona casnică, cât și a IMM, cu scheme de lucru pentru marii consumatori, o avem în vigoare. Din februarie până în martie.

Și cu ANRE, dacă vor avea timpul necesar pentru noua ordonanță, va fi de la 1 aprilie, dacă nu se va prelungi cu încă o lună ordonanța. Există un lucru comun, prețul la energie electrică zona casnică e 0,8 și la IMM, restul de consumatori 1 leu, iar la gaze e 0,31 cu 0,37.

Aceste prețuri se vor regăsi și în următorul act normativ. Avem ceva predictibil pentru prima oară. Cel puțin pe parcursul anului în curs va dura asta. Am dori o extensie până în 2025, categoric ordonanțele trebuie date anual”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.

Liderul social-democraților a vorbit și despre un ”tarif social”, adus în discuție de premierul Nicolae Ciucă, pentru cei care consumă mai puțin.

„Cel mai important ca tariful să rămână neschimbat. Domnul premier a venit și cu o propunere pentru un tarif social, pentru cei care consumă cel mai puțin. Un al treilea tarif. Nu îți trebuie nimic, nu depui nimic. E în funcție de consumul pe care îl ai. Foarte mulți consumă până în 50 kW”, a mai spus Ciolacu.

Acesta a confirmat că în cadrul coaliției s-a discutat și despre o reducere a accizei la carburant.

„Am discutat și despre o subvenție o reducere a accizei la carburant. Trebuie să stai de vorbă și cu producătorii. Acum să vedem cât influențează conflictul din Ucraina acest preț. Mi se pare un mecanism de funcționare normal, pentru o Românie normală”, a mai spus Ciolacu, potrivit Gândul.

Miercuri, după discuții, liderul PNL, Florin Cîțu, s-a arătat ”sceptic” în privința reducerii accizei la combustibil cu 50% pentru o perioadă de trei luni, atrăgând atenția că o astfel de măsură ar putea atrage declanșarea procedurii de infrigement.

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#plafonare preturi energie, #marcel ciolacu, #accize carburanti , #stiri Marcel Ciolacu