Cine va plăti plafonarea prețurilor RCA: ”Noi, cu vârf și îndesat, începând din toamnă, când tarifele vor exploda”

Vineri, 07 Aprilie 2023, ora 03:25
3088 citiri
Cine va plăti plafonarea prețurilor RCA: ”Noi, cu vârf și îndesat, începând din toamnă, când tarifele vor exploda”
Chei de mașină FOTO Unsplash

​Guvernul a aprobat plafonarea pentru 6 luni a prețurilor polițelor RCA la nivelul de la sfârșitul lunii februarie 2023.

Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, a declarat că, în scurt timp, va fi prezentată o nouă formulă a legii RCA.

”În următoarele luni, probabil la finele lunii aprilie sau începutul lunii mai, cu siguranță va fi prezentată noua formulă a legii RCA care va elimina toate disfuncțiile care au dus la multe sincope și elemente care au creat și crizele la care asistăm astăzi”, a precizat vicepreședintele ASF.

Cu toate acestea, există îngrijorări masive cu privire la consecințele acestei decizii ce țin de o eventuală explozie a prețurilor după cele 6 luni de plafonare.

Senatorul PNL Florin Cîţu a semnalat efectele pe termen scurt ale plafonării preţului pentru RCA: preţurile vor exploda, iar o mare parte dintre companii vor renunţa să mai vândă polițele şi o companie sau două vor ieşi de pe piaţa din România.

Pe de altă parte, directorul general al Direcţiei Asigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Valentin Ionescu, a precizat că nu există posibilitatea ca preţurile poliţelor RCA să explodeze sau să se dubleze, după ce expiră perioada de plafonare de şase luni. El a adăugat că sunt unele companii de pe această piaţă care au anunţat ASF că doresc să aducă un capital de solvabilitate, pentru a îşi putea permite o cotă mai mare de piaţă.

”Orice plafonare este urmată de o creștere de prețuri”

Consultantul economic Adrian Negrescu a explicat pentru Ziare.com care vor fi consecințele acestei plafonări și de ce românii ar trebui să se aștepte la o creștere consistentă a prețurilor polițelor după cele șase luni.

Adrian Negrescu punctează un aspect important, și anume că ASF nu a prezentat un studiu de impact al acestei decizii.

”ASF nu ne-a prezentat un studiu de impact al acestei decizii privind plafonarea. Ce se întâmplă după cele șase luni calculat de către experții de la ASF, estimat de către autoritățile române, de către Ministerul Finanțelor. Istoria ultimelor plafonări, pentru că noi am mai avut o plafonare acum câțiva ani, a arătat că prețurile explodează după ce trece această perioadă de plafonare.

Cartea de economie ne spune că orice plafonare este urmată de o creștere de prețuri pentru că toți cei care au prețurile plafonate vor acumula pierderi pe care le vor traduce în prețurile asigurărilor RCA ulterior ridicării plafonării. Nu există serviciu care să fie plafonat și care ulterior să nu crească. E o regulă economică de bază pe care aș vrea ca ASF să o combată cu date concrete, cu cifre, cu estimări legate de numărul polițelor, de valoarea acestora, de modul în care vor fi afectate service-urile auto, firmele de asigurări, companiile care activează în acest domeniu.

Nu ne încălzește cu nimic declarația celor de la ASF că vor calma emoțiile din piață cu această plafonare pentru că nu despre emoții este vorba, ci despre bani și businessuri pe care statul decide să le pună pe hold în tentativa de a-și rezolva o problemă de imagine, o incapacitate de control și de monitorizare a unei piețe extrem de importante pentru români. Sunt milioane de români care sunt dependenți de asigurările RCA, sunt obligați să le încheie, iar statul nu și-a îndeplinit nici măcar minima obligație de a monitoriza piața în așa fel încât să nu se ajungă la faliment”, arată consultantul economic.

Românii sunt cei care vor plăti prețul plafonării din toamnă

Adrian Negrescu a mai explicat că mai multe companii ar putea ajunge să aibă probleme financiare ca urmare a plafonării și că românii sunt cei care vor plăti prețul din toamnă.

”Încă de luna trecută spuneam că, la cum arată piața, nu este exclus ca în toamnă să existe cel puțin o companie cu probleme. Avem deja unul dintre jucători care a anunțat că această plafonare îi va crea dificultăți financiare. De ce? Pentru că atunci când pui un prag unui preț, ce se întâmplă cu costurile aferente produselor respective, mă refer aici la asigurările RCA, ce se întâmplă cu costurile piețelor de schimb, cu costurile de service, cu salariile în această perioadă de inflație, cu costurile operaționale? Cine plătește practic această plafonare? O vom plăti noi, cu vârf și îndesat, începând din toamnă, atunci când tarifele RCA vor exploda pentru că astea sunt regulile economiei.

Decizia plafonării calmează piețele în momentul de față, dar nu ne dă nicio garanție că prețurile nu vor continua să crească. Practic pasăm problema pentru toamnă în speranța că până atunci lucrurile se vor așeza de la sine. Ei, piața nu se așează de la sine, dimpotrivă, reacționează, și să ne așteptăm ca prețurile asigurărilor RCA să crească în toamnă la un nivel istoric”, explică Adrian Negrescu.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#plafonare RCA, #polite RCA, #explozie preturi rca , #polite RCA