
Artistul Tudor Chirilă a comentat marți, 18 ianuarie, pe Facebook, acuzațiile de plagiat care planează asupra teze de doctorat a premierului Nicolae Ciucă.
Tudor Chirilă spune despre Niclae Ciucă că „face parte dintr-o "coaliție" unde asta nu e o problemă, ci mai degrabă o stare de fapt”.
„Prim ministrul României a plagiat în teza de doctorat. Face parte dintr-o "coaliție" unde asta nu e o problemă, ci mai degrabă o stare de fapt. Dar dacă e să scormonim un pic mai mult, hai să ne amintim că furtul și deposedarea de proprietate intelectuală ni s-au predat din școală. Celebrele "comentarii" pentru treapta întâi la română se învățau pe de rost. Că era mai simplu pentru toată lumea la corectat și mai ales la nivelat circumvoluțiuni”, a scris artistul.
Tudor Chirilă a criticat modul în care se face învătământ în România.
„Nu prea era cazul să te învețe școala să înțelegi un text. Să te încurajeze să greșești sau să ai opțiuni. Învățam pe de rost să ne placă scriitorii noștri clasici și mari. N-aveam voie să nu ne placă sau să nu înțelegem. Învățam să luăm de bune niște analize mediocre scrise cu limbă de lemn pe care ni le furnizam unii altora.
Sămânța respectului pentru un produs original nu a fost niciodată plantată la nivel de generație. De aia și în ziua de azi multor copii li se pare ok un copy paste de pe Wikipedia. Pentru că nu le spune nimeni că să greșești valorează de o mie de ori mai mult decât să copiezi.
Pentru că de mici suntem premiați pentru poezia din fața bradului, iar părinții roșesc când al lor nu e în stare să lege două strofe, fără să-și pună problema că în sufletul lui/ peste el se prăbușește o lume, aia în care e o virtute să memorezi degeaba.
Prim ministrul României se pare că a copiat. În România educată a lui Klaus Iohannis. În România aia care cică încurajează formarea unor tineri independenți cu gândire critică. E grav, nu pentru "coaliție", ci pentru copiii care vor înțelege că e ok să înveți pe de rost și să-ți însușești ceva ce nu-ți aparține”, a adăugat Tudor Chirilă.
Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Ştiinţe militare în 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138, relatează Press One.
În replică, premierul a transmis că teza sa de doctorat este rodul cercetării ştiinţifice din anii de studii doctorale şi reflectă munca depusă. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, printr-un punct de vedere oficial, că solicită analizarea lucrării sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp - Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susţinut teza de doctorat care are un pronunţat caracter specific domeniului Ştiinţe Militare.
„Acuzaţiile publice nu se pot susţine ştiinţific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect şi profesionist utilizată”, a mai spus premierul.
Preşedintele Klaus Iohannis consideră că este „corectă şi necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spaţiul public fiind binevenit”, într-un răspuns al Administraţiei Prezidenţiale transmis la solicitarea News.ro.
„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, vă comunicăm următoarele: preşedintele Klaus Iohannis îşi menţine poziţia reiterată în nenumărate declaraţii publice privind combaterea fenomenului plagiatului şi importanţa integrităţii academice. Preşedintele României consideră corectă şi necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spaţiul public fiind binevenit”, arată şeful statului în poziţia transmis de către Administraţia Prezidenţială, la cererea News.ro.
Conform sursei citate, „până la o decizie finală a instituţiilor abilitate, preşedintele Klaus Iohannis nu va mai face alte precizări pe acest subiect”.