Ministrul Energiei, acuzat de ”autoplagiat”. Și-ar fi ”reciclat” lucrarea de doctorat, i-a schimbat titlul și a republicat-o

Vineri, 14 Octombrie 2022, ora 16:30
4187 citiri
Ministrul Energiei, acuzat de ”autoplagiat”. Și-ar fi ”reciclat” lucrarea de doctorat, i-a schimbat titlul și a republicat-o
Virgil Popescu, ministrul Energiei FOTO: facebook/ Virgil Popescu

Actualul ministru al Energiei, liberalul Virgil Popescu, și-ar fi ”reciclat” lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în anul 2000, conform unor specialiști în etică academică.

În 2003, Popescu a inclus lucrarea într-un volum în care coautor este soția sa, iar în 2006 a publicat teza, din nou, de data aceasta în calitate de unic autor și fără a menționa nicăieri că textul apăruse, în altă carte, cu trei ani mai devreme, scrie G4Media.

Trei specialiști în etică academică au afirmat că acest lucru reprezintă ”practică oneroasă”, ”autoplagiat”, respectiv ”duplicate (dual) publication, care face parte din lista de probleme de integritate”.

În anul 2000, pe când era asistent universitar și director al Sucursalei PECO Mehedinți, Virgil Popescu și-a susținut, la Universitatea din Craiova, lucrarea de doctorat cu titlul ”Sisteme de baze de date – instrument al procesului managerial”.

Trei ani mai târziu, textul a fost tipărit între paginile 96 și 277 ale unei cărți cu titlu foarte apropiat – ”Baze de date – instrumente în procesele manageriale” (Editura Universitaria din Craiova), la care, însă, coautor figurează soția sa, Luminița Popescu, cel mai probabil, răspunzătoare pentru paginile 9-95.

În secțiunea Cuprins nu există o demarcație a contribuției autorilor, astfel putându-se sugera că ambii autori au contribuit la fiecare dintre cele 277 de pagini ale volumului.

La șase ani de la susținerea tezei, în calitate de unic autor, și tot la Editura Universitaria, Virgil Popescu a publicat o altă carte, cu titlul ”Sisteme de gestiune a bazelor de date”, în care este reprodusă din nou, integral, teza de doctorat din anul 2000 – cea care apăruse deja în paginile 96-277 ale volumului din 2003.

#Plagiat virgil popescu, #teza doctorat plagiat, #ministrul energiei , #plagiat