Cum se apără Sorin Cîmpeanu de acuzațiile de plagiat. "Mărturia edificatoare" a profesorului pe care l-a copiat. Reacția jurnalistei Emilia Șercan

Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 14:55
8564 citiri
Cum se apără Sorin Cîmpeanu de acuzațiile de plagiat. "Mărturia edificatoare" a profesorului pe care l-a copiat. Reacția jurnalistei Emilia Șercan
Ministrul Educației FOTO / Facebook Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu publică miercuri, 28 septembrie, pe Facebook o declarație semnată de profesorul Sorin Pleșa, unul dintre universitarii ale căror lucrări e acuzat că le-a plagiat. Postarea a trezit numeroase reacții, inclusiv a jurnalistei Emilia Șercan.

Sorin Cîmpeanu a publicat, miercuri, mai multe clarificări din partea profesorului Ioan Pleşa, unul dintre universitarii al căror nume este acuzat că l-a înlocuit dintr-un curs. Pleşa afirmă, în documentul postat de Cîmpeanu pe Facebook, că a perfecţionat cursul ”Îmbunătăţiri Funciare” timp de 15 ani alături de Cîmpeanu şi l-a predat acestuia ”strict în interesul pregătirii studenţilor”, când actualul ministru a devenit titularul disciplinei.

Ministrul Educaţiei a publicat două pagini dintr-un document semnat de profesorul Ioan Pleşa, în care acesta oferă clarificări cu privire la unele aspecte ce ţin de continuitatea disciplinei Îmbunătăţiri Funciare de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV-B).

Alături de fotografii, Cîmpeanu a scris: ”Acuze demontate şi de această dată - mărturia edificatoare a profesorului Ioan Pleşa”.

În documentul publicat de Cîmpeanu, profesorul Pleşa precizează că era titularul disciplinei Îmbunătăţiri Funciare de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV-B), iar din aprilie 1992 a început colaborarea cu Sorin Cîmpeanu, care ”a parcurs toate etapele evoluţiei didactice”.

Pleşa explică faptul că, în 1993, Sorin Cîmpeanu a fost admis la Doctorat, sub îndrumarea sa şi a dat toate examenele necesare. În 1995, Cîmpeanu a promovat, prin concurs, în postul de asistent universitar, iar 2 ani mai târziu a devenit şef de lucrări.

În 2000 a susţinut doctoratul, iar în 2001 a devenit conferenţiar universitar.

”În anul 1999 (...) am iniţiat un îndrumător de lucrări practice de îmbunătăţiri funciare (...) ca suport didactic absolut necesar activităţii cu studenţii în anul III, împreună cu colectivul care susţinea aceste lucrări practice. Repartiţia capitolelor a fost făcută din interes pur didactic între cei care susţineau lucrări practice cu studenţii, pe diverse componente ale disciplinei şi aveau în momentul respectiv mai multă experienţă specializată (subsemnatul, prof. Ionel Jinga, prof Alexandru Ene şi şef lucrări Sorin Cîmpeanu)”, se arată în document.

”În anul 2006, pe baza foarte bunei colaborări, de aproape 15 ani, strict în interesul didactic al pregătirii studenţilor, am considerat oportun şi necesar ca domnul Sorin Cîmpeanu, devenit prin muncă proprie titularul disciplinei Îmbunătăţiri Funciare să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat şi pe care l-am perfecţionat vreme de 15 ani”, mai afirmă profesorul Pleşa, explicând că a dorit, astfel, să asigure continuitatea catedrei.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

Cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole plagiate de Cîmpeanu în 2006 în alte patru ediţii anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 şi 1993 şi 2000.

Jurnalista Emilia Şercan relatează că ministrul şi-a însuşit în mod fraudulos şi paternitatea creaţiei celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secţiuni din cursul universitar.

Numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educaţiei în ediţia din 2006, dar şi într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeaşi formă.

”Anul acesta, în calitate de ministru al Educaţiei şi promotor al Proiectului ”România Educată”, Sorin Cîmpeanu a promovat o lege prin care faptele sale din 2006 şi 2009 ar urma să fie considerate prescrise la trei ani de la comiterea lor, iar cele mai dure sancţiuni care i-ar putea fi aplicate pentru cele două abateri de la normele de etică şi integritate academică au fost eliminate, în totalitate, din lege”, scrie Emilia Şercan.

Reacțiile din comentarii:”Domn Câmpeanu, râde și doamna Viorica Vasilica Dăncilă de dvs”

Aproape mai toate comentariile lăsate la postarea lui Sorin Cîmpeanu îi cer fie demisia, fie îl critică.

”(n. r. mesajul) Sună a disperare.

Și dl Pleșa mai bine tăcea, e doar o incriminare”

”Foarte mult curaj aveți pentru a veni în fața studenților de la ASE la deschidere, pentru a le vorbi de, ce să vezi, corectitudine şi muncă, fix în ziua în care ați fost acuzat de plagiat, domnule Cîmpeanu”.

”Cât de penibil sunteți. Mai bine ştergeți mizeria asta că vă afundați şi mai tare”.

”Domn Câmpeanu, râde și doamna Viorica Vasilica Dăncilă de dvs. De fapt, dânsa e la ani lumină față de încercarea asta penibilă”.

”Domnu' Câmpeanu, să-l sancționați pe cel ce se ocupă de pagina dvs! Cred c-a ieșit la cafea, că nu mai șterge comentariile! Dacă vă administrați singur pagina, dați-vă că și sancțiune, demisia! Oricum, eu nu cred c-ați plagiat, e lumea rea și invidioasă! N-ați plagiat puțin, nu vă bucurați degeaba!

L.E. - Calde salutări de la oamenii onești! Să vă mai luați vreo 15 frigidere și 20-30 congelatoare, că veți avea carne toată iarna!”

”Mai bine îl convingeți pe Ciucă să își scrie demisia și să o copiați de la el”

”I-ai dat moșului 400 de euro ca sa scrie ce vrei tu. Este???”.

Sunt singulare mesajele precum:

”Eu sant alăturia de domnia vuastră om cinstit și mare cărturar! Respect și nu v-a lăsatz! Generați de copi și parinti v-a vor mulțumi”.

Emilia Șercan, după ce Sorin Cîmpeanu se disculpă

Unul dintre oamenii care au scris comentarii la declarația postată de Sorin Cîmpeanu îi lasă ministrului Educației un link spre pagina de Facebook a Emiliei Șercan, spre cea mai recentă postare.

Acolo, jurnalista demontează, paragraf cu paragraf, argumentele din documentele postate de Cîmpeanu miercuri, 28 septembrie.

”Scrisoarea publicată de ministrul Educației dublul academician (fost triplu) Sorin Cîmpeanu, care se presupune că a fost scrisă de profesorul Ioan Pleșa, fostul său conducător de doctorat, arată disperarea lui Cîmpeanu de a contracara acuzația de plagiat și mai ales de însușire a autoratului celor 13 capitole”, așa începe postarea ziaristei care a dezvăluit plagiatul ministrului.

”Dincolo de disperare”, Emilia Șercan punctează 13 fapte despre declarația publicată de Sorin Cîmpeanu. Iată cele mai relevante dintre ele:

”1. Este uimitoare capacitatea domnului Pleșa - care în prezent are 92 de ani și care pe parcursul carierei a avut peste 15 doctoranzi - de a reține exact zile și date din cariera lui Sorin Cîmpeanu, de exemplu ziua exactă în care acesta și-a susținut teza de doctorat.

2. Prin această scrisoare, este recunoscut public faptul că Sorin Cîmpeanu și-a însușit fraudulos autoratul celor 13 capitole, adică le-a semnat cu numele său, deși nu el le-a scris.

3. Ioan Pleșa susține că i-a lăsat lui Sorin Cîmpeanu cursul de îmbunătățiri funciare – de parcă ar fi vorba despre vreo moștenire -, însă una dreptul de a preda cursul și, eventual, ceea ce a scris Pleșa, și altceva este dreptul de a semna creația lui Pleșa.

4. Ioan Pleșa spune că a considerat oportun în 2006 ca Sorin Cîmpeanu „să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat și pe care l-am perfecționat împreună cu domnia sa, vreme de 15 ani”.

5. Dacă au lucrat împreună la acest curs pe care l-au perfecționat împreună timp de 15 ani, cum de Sorin Cîmpeanu nu a fost semnat pe capitolele lui Pleșa din edițiile 1993 și 2000, care capitole erau identice cu cele din 1987 și 1990? Cum au perfecționat împreună ceva ce a avut același conținut încă din 1987, când Cîmpeanu avea 19 ani?

(...) 9. Dacă au perfecționat împreună acel curs, și nu e vorba despre munca individuală a lui Pleșa, de ce capitolele presupus perfecționate împreună nu au fost semnate împreună de Ioan Pleșa și Sorin Cîmpeanu în edițiile 1987, 1990, 1993 și 2000, care nu își modifică deloc conținutul de la o ediție la alta?

10. Și de ce în edițiile din 2006 și 2009 capitolele au fost semnate doar de Sorin Cîmpeanu și nu împreună de acesta cu Ioan Pleșa, care Ioan Pleșa semna exact același conținut și le semna încă din 1987?

11. Iar dacă Ioan Pleșa a semnat singur un număr de capitole presupus lucrate împreună cu Sorin Cîmpeanu asta înseamnă că Ioan Pleșa și-a însușit fraudulos munca discipolului său Sorin Cîmpeanu?”.

Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Jurnalista Emilia Şercan a anunţat luni, 22 aprilie, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a admis în parte o plângere şi a dispus ca Parchetul General să redeschisă dosarul în care...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#plagiat, #ministrul Educatiei, #ministrul Educatiei plagiat, #declaratie, #Emilia Sercan , #plagiat