Proiectele imobiliare de pe plaja Corbu, blocate de MApN: ”Este vorba de securitatea națională”

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 18:43
9935 citiri
Proiectele imobiliare de pe plaja Corbu, blocate de MApN: ”Este vorba de securitatea națională”
Construcții pe plaja din Corbu FOTO 3dots.ro

Ministerul Apărării Naționale a cerut primăriei comunei Corbu să nu mai emită autorizații de construire „de orice fel sau destinație” în proximitatea cazărmii 3501 Capul Midia, potrivit Dobrogea Live.

Restricțiile vizează inclusiv toată plaja Corbu.

În adresa solicitată primăriei, MApN anunță că pe o rază de 1,5 km față de limita exterioară a cazărmii (situată în zona litorală) nu sunt permise construcții de orice fel. Motivul invocat este că aceste construcții și instalațiile electrice/electrocasnice aferente ”produc paraziți în spectrul electromagnetic, care induc erori în funcționarea echipamentelor militare”.

MApN atrage atenția și că sănătatea populației poate fi afectată, ținând cont de faptul că ”tehnica militară din cazarmă emite radiații foarte puternice, de zeci de Kw”. De aceea, recomandarea este ca pe plaja din Corbu să nu fie permise nici măcar amenajările provizorii de sezon.

Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu.

”Limitele acestea sunt impuse de caracteristicile de fabricație ale echipamentelor. În situația de la Corbu vorbim de radare care funcționează la parametri scăzuți dacă în acea zonă de interdicție sunt construcții ridicate. În concluzie este vorba de securitate națională. Vorbim de legea Apărării Naționale din 1994, art. 45, unde este clar că este vorba de aviz obligatoriu. Am trimis primăriei zonele cu restricții și limitări”, a declarat acesta pentru „Dobrogea Live”.

Proiect imobiliar pe plajă, emis fără avizul MApN

Potrivit sursei citate, restricțiile stabilite de MApN vizează și un proiect imobiliar de 24 de clădiri, care s-a oprit în instanță la stadiul de șantier în grad avansat.

Despre acest proiect de pe plaja Corbu, Inspectoratul de Stat în Construcții a precizat că atât Certificatul de Urbanism, cât și Autorizația de Construire au fost emise fără avizul Statului Major General.

În legătură cu aceste nereguli, primarul comunei Corbu, Vasile Lumînare, susține că Direcția de Urbanism din cadrul Primăriei nu l-a înștiințat că nu putea emite Autorizație de Construire fără acest aviz. Edilul a precizat însă că în prezent se conformează rigorilor.

„În cazul proiectului de pe plaja Corbu nu știam că era nevoie de aviz de la MApN. Conform Urbanismului, nu era necesar. După acel incident (suspendarea șantierului n.r.) nu mai dăm nimic fără avizul lor. La dânșii apare că am fost înștiințați pe e-mail, dar acesta nu se mai găsește la noi în sistem, nu știu ce s-a întâmplat. Dar acum nu mai eliberăm autorizații fătă avizul lor. Noi îi trimitem pe toți către MApN să vină cu avizele”, a spus primarul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Exerciţii demonstrative de tir și vâslit la Ziua Forțelor Terestre. 699 de veterani vor primi distincții
Exerciţii demonstrative de tir și vâslit la Ziua Forțelor Terestre. 699 de veterani vor primi distincții
Ziua Forțelor Terestre Române este sărbătorită în acest an de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) cu mai multe evenimente, care vor avea loc de sâmbătă, 20 aprilie, până marți, 23...
Exercițiu militar la Tulcea. Participă forţele terestre, aeriene şi navale
Exercițiu militar la Tulcea. Participă forţele terestre, aeriene şi navale
Ministerul Apărării organizează începând de joi, 18 aprilie, un exerciţiu de instruire cu termen scurt de notificare, în judeţul Tulcea, la acesta participând militari din Forţele...
#plaja Corbu, #MApN, #constructii plaja corbu, #unitate militara , #mapn