Se apropie sezonul estival: cum să te relaxezi la plajă fără să fii nepoliticos. "Pot fi foarte agresivi. Înainte să-ți dai seama, ești înconjurat"

Joi, 25 Aprilie 2024, ora 03:40
5869 citiri
Se apropie sezonul estival: cum să te relaxezi la plajă fără să fii nepoliticos. "Pot fi foarte agresivi. Înainte să-ți dai seama, ești înconjurat"
Plajă plină de turiști FOTO Pixabay

Pe măsură ce se apropie sezonul estival, este timpul să te pregătești pentru respectarea regulilor esențiale ale etichetei la plajă.

Spațiul personal: Încearcă să-l respecți

Julie Manquen, care locuiește în St. Pete Beach, Florida, își amintește de ziua în care se odihnea lângă apă și o femeie s-a așezat chiar în fața ei.

"În zonă era destul loc", a spus ea. "M-am gândit: "De ce ai face asta, cum poți fi atât de nepăsător?"

Dacă stai la distanță mare de malul apei, e posibil ca cineva să se așeze între tine și valuri. Dar în spații strânse, așa ceva nu se face.

"Nu vreau să stau cu fața spre apă și să văd capul tău", a spus Manquen, care a scris despre eticheta de plajă pentru blogul său Hello South.

Un alt blogger, Greaves-Gabbadon, a spus că același lucru este valabil și pentru șezlonguri.

"Nu este nimic mai rău decât să fie 24 de șezlonguri pe plajă și tu vii și te așezi lângă al meu când ai putea să te așezi oriunde altundeva", a spus ea. "Cred că este frumos să le oferi oamenilor spațiu personal. Deci, dacă poți evita să stai chiar lângă cineva, te rog să eviți asta."

Adună-ți gunoaiele

Multe plaje au coșuri de gunoi. Folosește-le! Nu există coșuri? Strânge gunoiul și ia-l cu tine.

"Te rog să lași plaja așa cum ai găsit-o," a spus Wyatt Werneth, purtătorul de cuvânt național al Asociației Salvamarilor Americani.

El a povestit că, înainte de a se retrage din funcția de șef al Salvării Oceanului din comitatul Brevard din Florida, odată a urmărit un grup care călătorea cu un autobuz uriaș și care lăsase gunoaie de la fast-food pe plajă.

"Părea ca o groapă de gunoi," a spus el. "Am pornit girofarul și sirena și i-am urmărit și i-am oprit, i-am făcut să se întoarcă și să curețe."

Nu numai mâncarea rămâne în urmă, a spus Capri Mungeam, coproprietara companiei de lecții de construit castele de nisip Beach Sand Sculptures în Panhandle-ul Floridei.

Mungeam a spus că oamenii adesea cumpără echipamente de plajă ieftine și nu le adună niciodată de pe plajă.

"Ajunge atât de mult în gunoi," a spus ea. "Este cu adevărat șocant. Dacă aduci ceva la plajă, ar trebui să-l iei de pe plajă."

Nu răspândi nisipul

"Uite, eu cu trupul meu frumos acoperit de cremă de protecție solară, lipicios, iar tu ridici nisipul și eu sunt ca un gogoașă practic", a spus Greaves-Gabbadon. "Este lipit de mine, și singura soluție este să intru în apă, să mă usuc, și apoi să mă ung din nou cu cremă de protecție solară."

Expertul național în etichetă, Diane Gottsman, a spus că atât adulții, cât și copiii ar trebui să evite să arunce nisip în timp ce merg pe cei care stau la soare, și că persoanele care merg la plajă ar trebui să fie atente la orice acțiuni care ar putea răspândi nisipul în jur.

"Când scuturi o pătură, nisipul se duce pretutindeni", a spus ea. "Ai un ventilator portabil și nisipul se duce peste fața cuiva. Trebuie doar să fii conștient de cine este în jurul nostru."

Nu hrăniți fauna sălbatică

"Ei sunt ca șobolanii de pe plajă", a spus ea. "Pot fi foarte agresivi. Vor suna 20 dintre prietenii lor și, înainte să-ți dai seama, ești înconjurat. Vor merge la toaletă pe lucrurile tale."

Recent, ea a văzut o pasăre furând o felie de pizza dintr-un grup de studenți în vacanță de primăvară la plajă.

"Râdeau. Credeau că e atât de amuzant", a spus ea.

Nu porniți muzica la volum maxim

Nu avem nicio îndoială că gustul tău muzical este impecabil, că mixurile tale sunt perfecte și că sistemul tău audio este impecabil. Dar avem îndoieli că toți ceilalți de pe plajă vor să îți audă muzica.

"Cred că dacă ești singur, ar trebui să ai cu siguranță căști", a spus Greaves-Gabbadon. "Dar nu sunt atât de puțin prietenoasă încât dacă ești într-un grup, nu cred că ar trebui să ai un boombox mic redând muzică. Dar ia în considerare alte persoane din jurul tău pentru că unii dintre noi vrem doar să ascultăm pescărușii sau valurile care se revarsă pe mal."

Gottsman, fondatoarea Școlii de Protocol din Texas, a spus că persoanele care vor să asculte muzică ar trebui să ia în considerare dacă este potrivit pentru mediu și respectuos față de ceilalți de pe plajă. Dar, a spus ea, persoanele care sunt deranjate de muzică trebuie să înțeleagă și că toată lumea se află într-un loc public și împărtășește frecvențele radio.

"Problema apare atunci când depășește limita și devine invazivă sau ofensatoare", a spus ea.

Există și un motiv de siguranță pentru a menține volumul sub control, a spus Werneth: Muzica tare ar putea face ca munca salvamarilor să fie mai dificilă.

"Depinzi de zgomotele mediului natural pentru a determina dacă există o urgență - strigăte de ajutor, fluierături", a spus el.

Respectă limita de viteză

Pe unele plaje este permisă conducerea, iar în unele cazuri, limitele de viteză vor fi mai mici în lunile aglomerate sau când oamenii sunt în zonă.

Acesta este cazul la Padre Island National Seashore din Texas, unde șoferii nu pot merge cu mai mult de 15 mph pe întreaga lungime a insulei între 1 martie și Ziua Muncii. Pentru restul anului, limita de viteză pe o mare întindere a plajei este de 25 mph.

"Limita de viteză este cel mai important lucru", a spus Kelly Taylor, purtătorul de cuvânt al parcului. "Scade pentru siguranța persoanelor care se recreează pe plajă, pentru siguranța broaștelor țestoase, pentru siguranța păsărilor care încearcă să se hrănească și să-și crească puii."

Interzis fumatul în prezența altora

Multe plaje interzic fumatul. Chiar dacă a ta nu face asta, gândește-te de două ori înainte de a umple aerul sărat cu fum de țigară când ai vecini aproape - sau când ești lângă un salvamar. Dacă fumezi, amintește-ți că nisipul nu este scrumieră.

"Dacă fumezi, te rog să ai considerație pentru acel salvamar", a spus Werneth. "Când ei încep să fumeze, eu fumez acel pachet de țigări cu ei. Nu pot să mă mut."

Gottsman a spus că chiar dacă oamenilor li se permite în mod tehnic să fumeze, ar trebui să folosească politețea obișnuită.

"Nu ar trebui să fumăm în apropierea imediată a cuiva care este chiar lângă noi și nu fumează", a spus ea.

Săpatul gropilor este periculos

O fetiță de 7 ani a murit în februarie după ce o groapă s-a prăbușit la o plajă din sudul Floridei și a prins-o sub nisip. O tragedie similară a avut loc în 2022 în New Jersey.

"Nisipul se prăbușește; nu rezistă", a spus Werneth. "Dacă trebuie să sapi o groapă, asigură-te că nu o sapi mai adânc decât cea mai mică persoană din grupul tău. Acoper-o când pleci."

Gropile pot amenința și fauna marină, cum ar fi broaștele țestoase de mare, care se nasc în cuiburi în nisip și apoi își fac drum spre apă.

Mungeam, de la Beach Sand Sculptures, a spus că firma ei nu săpă șanțuri în timpul lecțiilor de construcție a castelului de nisip și îi învață pe clienți să evite șanțurile din cauza pericolului pentru țestoase și oameni.

"Chiar și după ce o groapă mare a fost umplută, dacă nu a fost bătută în jos, dacă calci în mijlocul ei, este gol", a spus ea.

Taylor a spus că gropile de pe plajele de la Padre Island sunt o problemă uriașă; în plus față de amenințarea pentru oameni și fauna sălbatică, vehiculele pot lovi gropile și se pot deteriora.

"Umpleți gropile, oameni buni, umpleți-le", a spus Taylor. "Pot fi atât de periculoase."

Umbrela ta nu este un zmeu ... sau o armă

Werneth și-a amintit că a stat odată la un turn de salvamari și a privit cum trei umbrele au rămas nesupravegheate.

El a recomandat verificarea condițiilor de vânt înainte de a merge la plajă și utilizarea sistemelor de umbrelă care au saci cu nisip greu. Nu este suficient doar să bagi un stâlp în nisip, scrie washingtonpost.com.

"Nu vrem umbrele care să se ridice și să zboare peste plajă și să împungă oamenii", a spus el.

Același lucru este valabil și pentru corturile mari, a spus Mungeam, mai ales când oamenii le instalează pentru a-și delimita o porțiune de plajă și apoi le lasă nesupravegheate.

"Corturile lăsate nesupravegheate pe plajă sunt periculoase", a spus ea. "Vântul le prinde, ele se sparg și apoi devin gunoaie."

Quarterly Report - Editia 4

5 lucruri pe care nu ar trebui să i le spui niciodată șefului tău. "Este echivalent cu a lovi un stup de albine cu un băț"
5 lucruri pe care nu ar trebui să i le spui niciodată șefului tău. "Este echivalent cu a lovi un stup de albine cu un băț"
Cultivarea unei relații bune cu șeful este esențială atât pentru angajatul de top care își dorește o promovare în afara ciclului obișnuit, cât și pentru angajatul relaxat care doar...
Care sunt cei mai periculoși șoferi din trafic. "În 90% din cazuri, cel din fața mea rupe frâna, apoi, opțional, semnalizează"
Care sunt cei mai periculoși șoferi din trafic. "În 90% din cazuri, cel din fața mea rupe frâna, apoi, opțional, semnalizează"
Nervii șoferilor sunt puși la încercare în marile orașe, unde traficul este mai aglomerat. Unii dintre cei care se află la volan nu respectă regulile de circulație și îi pun în pericol...
#plaja, #reguli, #eticheta, #bun simt , #stiri sociale