Cine este autorul Planului Marshall pentru Ucraina. Cele patru principii care vor sta la baza reconstrucției țării

Miercuri, 11 Mai 2022, ora 18:43
5738 citiri
Cine este autorul Planului Marshall pentru Ucraina. Cele patru principii care vor sta la baza reconstrucției țării
Iuriy Gorodnicenko este profesor de economie la Universitatea Berkeley FOTO Facebook / Kyiv School of Economics

Iuriy Gorodnicenko este unul dintre cei mai tineri economiști ”cu greutate” din lume, profesor de economie la Universitatea Berkeley din California.

Autoritățile de la Kiev au ordonat pregătirea unui plan de reînoire a economiei ucrainene, elaborat de un grup de oameni de știință conduși de Gorodnicenko, plan care va fi pus în practică la sfârșitul războiului.

”Trebuie să vedem unde ne mișcăm și ce vrem să construim. Una dintre pietrele de temelie ale acestei strategii este cursul Ucrainei către Uniunea Europeană, iar acesta ar trebui luat ca punct de plecare. Acesta este primul principiu.

În al doilea rând, Ucraina ar trebui să fie furnizorul acestor reforme și actualizări, ar trebui să decidă singură de ce și cum are nevoie. Acest lucru este foarte important, pentru că nu avem nevoie de situații când, de exemplu, în Ucraina se construiește un fel de drum sau pod, nu pentru că statul are nevoie de el, ci pentru că este convenabil sau benefic pentru creditori.

Al treilea principiu este modernizarea continuă a țării. Avem multe orașe distruse. Este posibil să le reconstruiești așa cum erau, dar poate că aceasta nu este o idee bună, deoarece tehnologiile care au fost folosite acum 50 sau 100 de ani sunt semnificativ diferite de cele moderne. Trebuie să construim orașe mai eficiente din punct de vedere energetic, mai locuibile. Acesta este un lucru foarte important.

Al patrulea principiu este legat de subvenții. Acum, desigur, este foarte greu pentru Ucraina să-și revină. Iar ajutorul care va veni prin împrumuturi nu este chiar ce are nevoie Ucraina, pentru că ne va fi foarte greu să rambursăm aceste împrumuturi. La fel ca Planul Marshall, avem nevoie de granturi. Adică, să nu fi nevoie să returnăm acești bani. Să ne concentrăm asupra acestor patru principii” a spus Gorodnicenko într-un interviu dat presei de la Kiev.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

”Cred că cei mai mulți bani îi vom primi chiar înainte de a deveni membru al UE. Și apoi încă mulți ani vom primi bani de la comunitatea europeană în cadrul programului de fonduri structurale. Acesta este un program care ajută, ca să spunem așa, regiunile distruse. De exemplu, Grecia a primit acești bani de mulți ani, Spania, Portugalia, pentru că au rămas în urma altor țări ale Uniunii Europene. Polonia primește acum acești bani, Ungaria. La fel va fi și cu Ucraina, deoarece este în urma altor țări din UE în ceea ce privește dezvoltarea. Vom continua să primim această asistență pentru mulți ani de acum înainte. Din nou, vorbim de zeci de miliarde de euro”.

”Sunt sigur că Ucraina va adera la Uniunea Europeană. Sau invers – UE se va alătura Ucrainei (râde). Cât timp va dura, nu știu. Polonia, țările baltice s-au alăturat în 5-10 ani. Cred că 5 ani este un plan realist pentru noi. Există o mare dorință în Europa de a ajuta Ucraina”, a concluzionat Gorodnicenko.

Ce cred englezii despre naționala României și cum o compară cu Ucraina
Ce cred englezii despre naționala României și cum o compară cu Ucraina
Englezii au analizat situația din grupa E, formată din România, Belgia, Slovacia și Ucraina, ultima fiind calificată după barajul cu Islanda. „Ucraina face parte din Grupa E, cu Belgia,...
Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze şi-a mobilizat propriile avioane şi pe cele aliate din cauza atacului intens cu rachete al Rusiei asupra teritoriului ucrainean care a avut...
#plan marshal, #Ucraina, #autor, #profesor, #statele unite, #california , #Razboi Ucraina