Lucrările de consolidare și reabilitare a planșeului din Piața Unirii se vor desfășura fără impact asupra mediului, au transmis, marți, 12 noiembrie, reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).
Proiectul propune o intervenție etapizată, constând în desfacerea completă și refacerea, într-o soluție nouă a structurii de rezistență, conform expertizei tehnice, înlocuirea rosturilor de dilatație, refacerea hidroizolațiilor și a sistemului de drenare și de scurgere a apelor, refacerea sistemului rutier și a spațiilor verzi.
”Lucrările de consolidare și reabilitare a planșeului din Piața Unirii se vor desfășura fără impact asupra mediului, conform Deciziei etapei de încadrare emise, azi, de Agenția pentru Protecția Mediului București (APM), ca urmare a consultărilor desfășurate în cadrul ședinței Comisiei de Analiză Tehnică. Documentul a fost semnat de Directorul executiv al agenției, Simona Aldea, la sediul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM)”, a transmis, marți, ANPM, într-un comunicat de presă.
Președintele instituției, Laurențiu Alexandru Păștinaru, a precizat că soluția vine cu îmbunătățirea aspectului arhitectural și microclimatului din zonă.
”Conform documentației care a stat la baza solicitării de emitere a acordului de mediu, adresată de Administrația Străzilor București, din subordinea Primăriei Municipiului București, prin Primăria Sectorului 4, soluția vine cu îmbunătățirea aspectului arhitectural și microclimatului din zonă, prin prezența unei suprafețe suplimentare de apă pe zonele unde albia râului Dâmbovița va fi reamenajată”, a afirmat președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.
Potrivit datelor transmise de instituția citată, Proiectul ”Regenerarea spațiilor publice în zona Piața Unirii, prin realizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a planșeului de acoperire a Râului Dâmbovița în Piața Unirii”, avizat de APM București, propune o intervenție etapizată, constând în desfacerea completă și refacerea, într-o soluție nouă, a structurii de rezistență, conform expertizei tehnice, înlocuirea rosturilor de dilatație, refacerea hidroizolațiilor și a sistemului de drenare și de scurgere a apelor, refacerea sistemului rutier și a spațiilor verzi.
Conform aceleași documentații, durata de viață a structurii în această soluție va fi de 100 de ani, cu condiția efectuării la timp a lucrărilor de întreținere și reparații.
”Proiectul va avea în vedere etapizarea execuției în patru etape distincte succesive, pentru a asigura funcționalitatea și a afecta cât mai puțin traficul auto și pietonal în zona Piața Unirii, astfel încât lucrările să nu afecteze spațiile de acces, stațiile sau galeriile de metrou existente în subteran”, a afirmat directorul executiv al APM București, Simona Aldea.
Lucrările prevăzute în proiect constau în:
- desfacerea straturilor rutiere, umpluturile de pământ din zona parcului Unirii, pavaje decorative, bazine de apă, hidroizolații și rosturi existente până la structura de rezistență;
- transplantarea (pe cât posibil), dar și defrișarea arborilor din zona parcului Unirii;
- demolarea completă a planșeului existent până la nivelul terenului pentru culee și până la nivelul albiei pentru pile;
- demolarea podurilor boltite din beton înglobate în planșeu (Călărași și Șerban Vodă);
- înlocuirea structurii existente cu o structură nouă, modernă și performantă, care să răspundă tuturor cerințelor de trafic, fiabilității și capacității de tranzit a debitelor de pe râul Dâmbovița.
”Lucrările aferente planșeului, care ar urma să se desfășoare pe parcursul a 24 de luni, vor urmări și mărirea capacității de tranzitare a apelor față de situația actuală, realizarea unei platforme în vederea asigurării lucrărilor de întreținere, menținerea căminului de la nivelul carosabilului sau realizarea unuia nou pentru acces la sifoane, în zona parcului”, se mai arată în comunicatul citat.
Suprafața de intervenție va fi de 69.480 mp din care suprafața de spațiu verde afectată va fi de 36.744 mp, iar aceasta va fi reamenajată în totalitate.
Potrivit specialiștilor, pentru protecția antizgomot, ”amplasarea unor construcții provizorii ale șantierului se va face în așa fel încât să constituie ecrane între șantier și zonele riverane, se vor utiliza panouri fonoabsorbante în vecinătatea locuințelor”.
”De asemenea, în vederea limitării disconfortului creat de praful provenit din excavații, se vor utiliza materiale (folie de plastic, plasă, etc.), pentru acoperirea pământului excavat, până la reutilizarea sau transportarea lui, după caz”, a mai transmis ANPM.
Reabilitarea planșeului Unirii a stat la baza unui adevărat scandal între Primăria Sector 4 și Primăria Capitalei.