Ce plante îți aduc armonie în casă. "Una singură poate face diferența, te poate captiva"

Marti, 17 Mai 2022, ora 05:36
15844 citiri
Ce plante îți aduc armonie în casă. "Una singură poate face diferența, te poate captiva"

Știința arată că și plantele pot avea grijă de tine. "S-a descoperit că plantele au multiple beneficii pentru sănătatea mintală, cum ar fi scăderea stresului și a sentimentelor de depresie și te pot face să fii mai sociabil", spune Jamie Keaton Jones, psihoterapeut la Washington.

Un studiu a arătat că pacienții dintr-un spital care aveau plante în camera lor au raportat mai puțină durere, tensiune arterială scăzută, mai puțină oboseală și mai puțină anxietate decât pacienții fără plante în camerele lor”, spune Jenny Seham, psiholog și asistent.

Grădinăritul și îngrijirea plantelor te pot ajuta ca să scapi de gândurile sau emoțiile negative. „În loc să te gândești la trecut sau să îți faci griji pentru viitor, [îngrijirea plantelor] te poate ajuta să te concentrezi asupra momentului prezent și îți oferă un sentiment de împlinire”, spune ea.

Plantele pot ajuta oamenii să se relaxeze și să se simtă calmi, stimulând în același timp creativitatea și implicarea mai multor simțuri, văz, miros", spune ea.

„A avea o plantă nu are impact imediat sau direct asupra proceselor de sănătate mintală. Este pur și simplu o piesă a puzzle-ului de care unii pot beneficia în exercitarea menținerii sănătății mintale, care îi expune pe indivizi la gânduri și sentimente pozitive”, explică Jenny.

De câte plante ai nevoie?

Dacă te întrebi de câte plante ai nevoie, Jones spune că nu este vorba despre câte plante ai, ci mai degrabă „despre interacțiunea ta cu planta”.

"Dacă ai un spațiu mic sau nu ești sigur că ești pregătit să ai grijă de mai multe plante, să începi cu o tonă de plante ar putea deveni copleșitor. Dr. Seham spune că „doar o singură plantă poate face diferența, pentru că te poate captiva prin mirosul sau culoarea sa".

Fii pregătit să înveți

Ca și în cazul oricărei abilități, îngrijirea plantelor de apartament sau creșterea unei grădini vine cu noi lecții pe care trebuie să le înveți. „Nu poți să fii bun la toate imediat”, spune Keith. „Este nevoie de timp, energie și investiții pentru a afla de ce au nevoie plantele, cum ar fi lumina soarelui, preferințele solului și nivelul de umiditate", spune aceasta.

Acordă-ți puțin timp pentru a învăța elementele de bază, ai răbdare și lasă loc pentru mici erori.

Planta șarpe și păianjen, ușor de întreținut

Planta șarpe e în formă de sabie. Are frunzele de culoare verde închis și adesea dungi galbene-muștar. „Planta șarpelui, cunoscută și sub numele de limba soacrei, este o plantă grozavă”, spune Jones.

Keith adaugă: „Plantele șarpe au răbdare cu noii grădinari, deoarece nu se ofilesc dacă uiți să le uzi".

Plantele păianjen, cu frunziș verde-deschis, cu multe frunze, sunt o altă selecție care necesită întreținere redusă. „Se descurcă bine cu umiditatea și pot face față diferitelor forme de lumină, dar se descurcă cel mai bine cu lumină medie”, spune Keith.

„Uneori, oamenii vor pune planta păianjen în baie pentru a avea o senzație de confort”, explică el.

Aloe vera, ușor de întreținut

Rezistentă la secetă și ușor de cultivat, Aloe Vera poate fi visul unui proprietar de plante începător, deoarece e foarte adaptabilă. „Aloe Vera necesită o întreținere redusă – o poți uda doar lunar și produce un gel de vindecare pe care îl poți folosi direct din frunză”, spune Seham.

Keith adaugă: „De asemenea, recomand să ai o aloe vera în casă, deoarece ajută la detoxifierea spațiului și este utilă pentru arsuri, tăieturi și zgârieturi pentru că ajută rănile să se vindece mai repede. E valabilă și pentru arsurile solare".

Lavanda are un efect calmant

Lavanda este o plantă frumoasă care atrage o mulțime de polenizatori, cum ar fi albinele și fluturii. Cunoscută și pentru parfumul său relaxant, levănțica „are un efect calmant, ajută la reducerea stresului, te ajută să adormi și are proprietăți antiinflamatorii”, spune Weill.

Busuiocul îți reduce stresul

Busuiocul este o plantă de vară care iubește soarele. Nu numai că este delicios în diferite mâncăruri, dar consumul de busuioc are și beneficii pentru sănătate, spune Weill. Are proprietăți care ajută la ameliorarea stresului și a anxietății. Frunzele sunt folosite în multe scopuri și acționează ca o substanță naturală care ajută organismul să se adapteze la stres.

Menta te calmează

Menta este o plantă rezistentă care crește rapid. „Este grozav să simți doar mirosul frunzelor, fără a fi nevoie să faci un ceai, pentru un efect imediat de calmare”, spune dr. Seham.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...