Oamenii de știință de la Universitatea Vrije din Amsterdam au făcut o descoperire de-a dreptul alarmantă în corpul uman al unor adulți sănătoși, care a fost anunțată într-un studiu publicat în revista Environment International. Cercetătorii au găsit pentru prima dată microparticule de plastic în sângele unor persoane din Țările de Jos, donatori anonimi.
S-a descoperit că la 17 adulți din 22, adică la 77,2% din total, microplastice cu un diametru de sub 5 milimetri s-au găsit în probele de sânge ale acestora, potrivit Daily Mail.
Cercetătorii au avertizat că aceste particule de plastic toxice ar putea călători prin tot corpul uman și s-ar putea depune în organe, iar constatarea lor este descrisă, în lucrarea apărută în 24 martie 2022, ca fiind ”extrem de îngrijorătoare”.
Până în prezent, microplasticele fuseseră descoperite de către oamenii de știință în creier, intestine, placenta bebelușilor nenăscuți, dar niciodată în sânge.
”Studiul nostru este primul indiciu că avem particule de polimer în sânge, acesta fiind un rezultat inovator. Dar trebuie să extindem cercetarea și să creștem dimensiunile eșantionului, numărul de polimeri evaluați etc.”, a spus profesorul Dick Vethaak de la Universitatea Vrije din Amsterdam, Țările de Jos și autorul principal al studiului.
Analiza a testat cinci tipuri de plastic – metacrilat de polimetil (PMMA), polipropilenă (PP), polistiren (PS), polietilenă (PE) și tereftalat de polietilenă (PET). Cercetătorii au descoperit că 50% din probele de sânge au conținut tereftalat de polietilenă (PET), acesta fiind cel mai răspândit plastic dintre toate găsit.
Furtună solară puternică: NASA anunță că va lovi Pământul cu 2 milioane de kilometri pe oră VIDEO
PET este un plastic transparent, puternic și ușor, care este utilizat pe scară largă pentru ambalarea alimentelor și băuturilor, în special al celor răcoritoare, sucuri și apă.
În același timp, s-a descoperit în sânge, polistiren în proporție de 36%, acesta fiind folosit pentru ambalare și depozitare, iar polietilenă aproape un sfert (23%), material din care sunt fabricate pungile din plastic. În mod alarmant, cercetătorii au găsit până la trei tipuri diferite de plastic într-o singură probă de sânge.
Potrivit unui studiu din 2021, microplasticele ajunse în sânge pot provoca inflamații intestinale, tulburări ale microclimei intestinale și alte probleme la animale și pot cauza boli inflamatorii intestinale la oameni.
În plus, acestea pot deforma membranele celulelor umane și pot afecta funcționarea acestora și chiar moartea lor, precum și reacții alergice.
”Această descoperire este extrem de îngrijorătoare. Deja mâncăm, bem și respirăm plastic. El se găsește în cel mai adânc loc din mare și în vârful muntelui Everest”, a spus Jo Royle, directorul executiv de la Common Seas.
Ce tine ala in palma sunt "micro" particule? Pai alea au dimensiuni enorme sunt... Vezi tot