Descoperire alarmantă pentru oameni: Particule toxice neobișnuite găsite pentru prima dată în sângele uman

Miercuri, 30 Martie 2022, ora 01:23
6701 citiri
Descoperire alarmantă pentru oameni: Particule toxice neobișnuite găsite pentru prima dată în sângele uman
Microplastice descoperite în sângele uman FOTO: HCA

Oamenii de știință de la Universitatea Vrije din Amsterdam au făcut o descoperire de-a dreptul alarmantă în corpul uman al unor adulți sănătoși, care a fost anunțată într-un studiu publicat în revista Environment International. Cercetătorii au găsit pentru prima dată microparticule de plastic în sângele unor persoane din Țările de Jos, donatori anonimi.

S-a descoperit că la 17 adulți din 22, adică la 77,2% din total, microplastice cu un diametru de sub 5 milimetri s-au găsit în probele de sânge ale acestora, potrivit Daily Mail.

Cercetătorii au avertizat că aceste particule de plastic toxice ar putea călători prin tot corpul uman și s-ar putea depune în organe, iar constatarea lor este descrisă, în lucrarea apărută în 24 martie 2022, ca fiind ”extrem de îngrijorătoare”.

Până în prezent, microplasticele fuseseră descoperite de către oamenii de știință în creier, intestine, placenta bebelușilor nenăscuți, dar niciodată în sânge.

”Studiul nostru este primul indiciu că avem particule de polimer în sânge, acesta fiind un rezultat inovator. Dar trebuie să extindem cercetarea și să creștem dimensiunile eșantionului, numărul de polimeri evaluați etc.”, a spus profesorul Dick Vethaak de la Universitatea Vrije din Amsterdam, Țările de Jos și autorul principal al studiului.

Analiza a testat cinci tipuri de plastic – metacrilat de polimetil (PMMA), polipropilenă (PP), polistiren (PS), polietilenă (PE) și tereftalat de polietilenă (PET). Cercetătorii au descoperit că 50% din probele de sânge au conținut tereftalat de polietilenă (PET), acesta fiind cel mai răspândit plastic dintre toate găsit.

Furtună solară puternică: NASA anunță că va lovi Pământul cu 2 milioane de kilometri pe oră VIDEO

PET este un plastic transparent, puternic și ușor, care este utilizat pe scară largă pentru ambalarea alimentelor și băuturilor, în special al celor răcoritoare, sucuri și apă.

În același timp, s-a descoperit în sânge, polistiren în proporție de 36%, acesta fiind folosit pentru ambalare și depozitare, iar polietilenă aproape un sfert (23%), material din care sunt fabricate pungile din plastic. În mod alarmant, cercetătorii au găsit până la trei tipuri diferite de plastic într-o singură probă de sânge.

Potrivit unui studiu din 2021, microplasticele ajunse în sânge pot provoca inflamații intestinale, tulburări ale microclimei intestinale și alte probleme la animale și pot cauza boli inflamatorii intestinale la oameni.

Descoperire importantă legată de sănătate: O cale simplă, la îndemâna tuturor, vă ține departe de bolile mintale

În plus, acestea pot deforma membranele celulelor umane și pot afecta funcționarea acestora și chiar moartea lor, precum și reacții alergice.

”Această descoperire este extrem de îngrijorătoare. Deja mâncăm, bem și respirăm plastic. El se găsește în cel mai adânc loc din mare și în vârful muntelui Everest”, a spus Jo Royle, directorul executiv de la Common Seas.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă a medicilor privind ceva găsit în aer. Este peste tot, ajunge în creier și în alte organe, risc de cancer
Alertă a medicilor privind ceva găsit în aer. Este peste tot, ajunge în creier și în alte organe, risc de cancer
Două studii efectuate de către oamenii de știință de la Universitățile din New Mexico și Shanghai și publicate în luna aprilie 2024 în Environmental Health Perspectives și Journal of...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#plastic, #sange, #descoperire medicala, #particule toxice, #particule nocive, #avertisment sanatate, #plastic mancare hrana , #descoperire