Cu fata la alegatori: Cătălin Drulă despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024

Câţi bani trebuie să dai pentru fondul de garanţie atunci când te muţi în chirie. Din ce este formată prima plată către proprietar

Duminica, 13 Februarie 2022, ora 08:30
33752 citiri
Câţi bani trebuie să dai pentru fondul de garanţie atunci când te muţi în chirie. Din ce este formată prima plată către proprietar
Întocmirea unui contract de închiriere este cea mai bună soluție și scutește ambele părți de posibile complicații FOTO Pixabay.com

La primăvară trebuie să te muți în chirie. Pleci din oraș o bucată de vreme în scop profesional. Însă nu este indicat să faci această mutare pe termen mediu fără să iei în calcul un contract de închiriere.

Ar fi o alegere riscantă și, într-un final, neprofitabilă, ceea ce ar putea duce la abuzuri din partea proprietarului iar garanția, care, oricum, te îngrijorează, nu o vei mai primi înapoi, decât în urma unui proces.

Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce înseamnă mai exact garanția la contractul de închiriere și care ar trebui să fie valoarea acesteia.

Modificările aduse în legislația care reglementează relațiile contractuale dintre chiriaș și proprietar au venit cu o serie de clarificări pe piața chiriilor, ceea ce ușurează considerabil întreg procesul, mai ales în orașele mari, unde acest segment imobiliar este cel mai bine definit.

Reglementările sunt prevăzute în Codul Civil, capitolul V, articolele 1777-1850, în capitolul III din Legea locuinței nr. 114/1996 și în legea privind închirierea locuințelor din proprietatea publică a statului din 2017.

Trebuie să știi că închirierea unui apartament fără constituirea unui depozit pentru persoana care pune la dispoziție spațiul este aproape imposibilă, reprezentând, practic, o garanție pentru proprietar.

Mai mult decât atât, garanţia nu este același lucru cu plata avansului. Motiv pentru care e nevoie să ştii că prima plată către proprietar este formată din:

  • plata avansului (care ar putea fi suma chiriei pe o lună sau pe mai multe luni, până la 3 luni);
  • garanția.

Această garanție este o sumă de bani pe care chiriașul trebuie să o dea proprietarului și care poate fi valoarea însumată a chiriei pentru una sau cel mult trei luni.

Este vorba despre o asigurare pentru proprietar în cazul unor cheltuieli neprevăzute din vina chiriașului sau pentru nerespectarea condițiilor prevăzute în contractul de către acesta.

Valoarea fondului de garanție poate fi calculată și sub formă procentuală, raportată la chiria anuală sau la valabilitatea contractului de închiriere, nefiind purtătoare de TVA, iar în contractul de închiriere se precizează suma depusă sub formă de garanție.

Această sumă trebuie actualizată doar în situaţia în care proprietarul a folosit banii pentru reparații din vina chiriașului sau facturi neachitate de către acesta.

Mai mult, trebuie să te asiguri că în contract sunt stipulate exact situaţiile de utilizare a garanţiei, altfel, se poate întocmi un proces verbal de predare-primire, în care să fie menționate exact bunurile din locuință și starea lor la primire.

Acestea sunt singurele acoperiri legale care oferă siguranța recuperării garanției.

CEC Bank te învață să fii responsabil cu banii tăi!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii
România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii
După ianuarie și februarie, martie 2024 este a treia lună consecutivă în care majorările de prețuri înregistrate în România sunt cele mai mari din Uniunea Europeană! Mai mult decât...
Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple se află în plin proces de dezvoltare a unei noi game de produse inteligente alimentate de inteligență artificială, inclusiv ochelari inteligenți, căști AirPods cu camere și inele...
#plata chirie, #fond garantie, #inchiriere, #contract inchiriere locuinta, #proprietar, #garantie, #apartament , #Banca