Ce riscă românii care nu declară imobile sau terenuri pentru a evita plata impozitelor

Joi, 25 August 2022, ora 12:54
14988 citiri
Ce riscă românii care nu declară imobile sau terenuri pentru a evita plata impozitelor
Aproximativ 400 de persoane care deţineau imobile sau terenuri pe raza municipiului Bistriţa, dar nu le declaraseră pentru a plăti impozit pentru ele FOTO Pixabay

Aproximativ 400 de persoane care deţineau imobile sau terenuri pe raza municipiului Bistriţa, dar nu le declaraseră pentru a plăti impozit pentru ele, au fost identificate în urma unor verificări făcute prin suprapunerea bazelor de date de la Taxe şi Impozite cu cele de la Registrul Agricol şi de la operatorul judeţean de apă-canal.

Verificările s-au făcut după ce Curtea de Conturi Bistriţa-Năsăud a constatat, în urma auditurilor din anii 2020 şi 2021, că există mii de inadvertenţe între aceste baze de date.

Curtea de Conturi a revenit în control la Primăria Bistriţa anul acesta, în perioada 3 iunie - 22 iulie, pentru a verifica modul în care au fost duse la îndeplinire măsurile trasate în vederea clarificării situaţiei imobilelor care figurau ca având contracte cu operatorul de apă-canal Aquabis, dar nu se plătea impozit pentru ele, precum şi a terenurilor care fie nu erau declarate, fie apăreau cu suprafeţe mai mici decât cele înregistrate la Registrul Agricol.

Rapoartele Curţii de Conturi au fost publicate pe site-ul primăriei şi indică faptul că, pentru imobilele şi terenurile nedeclarate, creanţele au fost stabilite la aproximativ 236.000 de lei, din care până la mijlocul acestui an s-au încasat circa 180.000 de lei, reprezentând peste 76% din total.

La solicitarea AGERPRES, Primăria Bistriţa a precizat că, din cele 490 de imobile care apăreau cu contracte de apă-canal, dar nu şi în evidenţele fiscale, s-au emis decizii de impunere în 179 de cazuri, la restul fiind vorba de alţi proprietari ai imobilelor decât titularii contractelor sau de imobile aflate încă în construcţie.

În ceea ce priveşte cele peste 2.300 de diferenţe constatate în urma verificării terenurilor din Registrul Agricol, cele mai multe au fost generate de modificări neoperate în registru, însă în 214 cazuri au fost emise obligaţii fiscale, astfel: 167 pentru suprafeţe de terenuri declarate incomplet şi 47 pentru terenuri care nu apăreau deloc în evidenţele fiscale.

Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii pe viitor, conducerea Primăriei Bistriţa a dispus ca bazele de date să fie interconectate.

"Începând cu anul 2020, pentru verificarea conformării voluntare a contribuabililor şi în vederea identificării situaţiilor care este posibil să necesite recalcularea impozitului datorat, Direcţia Economică-Venituri solicită anual Aquabis SA lista persoanelor fizice care au încheiat contracte de racordare la reţelele de apă şi canalizare. Totodată, începând cu anul 2021, s-a realizat interconectarea programului de gestiune a impozitelor şi taxelor locale cu baza de date a Registrului Agricol şi cu cea a Serviciului urbanism, astfel încât pentru contribuabilii care depun declaraţii fiscale să se poată vizualiza şi datele cu care figurează în cele două evidenţe", se precizează în răspunsul primăriei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#plata impozite, #impozite, #impozit teren, #impozit cladiri, #ANAF , #impozit teren