Jurnalist român, surprins de experiența dintr-un spital de stat: ”Era să mă bată medicul cu plicul meu”

Sambata, 26 Noiembrie 2022, ora 09:54
9462 citiri
Jurnalist român, surprins de experiența dintr-un spital de stat: ”Era să mă bată medicul cu plicul meu”
Fenomenul ”plicul cu bani” încă există în spitalele din România FOTO Unsplash

Jurnalistul Alex Nedea a avut nevoie de o operație de urgență, astfel că a stat internat într-un spital de stat, iar întreaga experiență l-a surprins.

Nedea spune cum a ajuns, fără să își dorească, ”în postura de jurnalist incognito”, drept urmare a putut observa timp de mai multe zile ”viața necosmetizată din salon”.

”În cameră e Gheorghe, un pensionar grizonat cu dantură impecabilă, intelectual după cum vorbește. A fost operat de un medic tânăr. La vizita de dimineață, după consult, medicul dă să iasă din salon, dar pensionarul sare din pat precipitat, scoțând din buzunarul pijamalei vărgate un plic cu bani. Țâșnește după medic, uitând complet de tubul care îi iese din burtă și care are la celălalt capăt o ploscă de plastic care se târăște după el pe podea, de parcă ar fi lesa unui cățel scăpat din mână de stăpân.

Dar pensionarul nu pare jenat. Continuă asaltul asupra medicului pe care îl înghesuie conspirativ într-un colț al salonului, la ieșire. Încurajat de faptul că o asistentă tocmai îi acceptase o atenție chiar sub ochii mei, nu se lasă. Încearcă energic să dibuiască un buzunar al medicului, de la halat, de la pantaloni, de la bonetă, de oriunde, buzunar să fie, să încapă plicul. "Vă rog, nu este nevoie", tot repetă medicul în șoaptă vizibil jenat. Pacientul insistă. Așa că medicul recurge la ultima replică: „Mă jigniți. Vă rog!”. Abia acum pensionarul se întoarce cu plicul la patul lui, pleoștit tot, culegând și plosca de pe traseu”, povestește Alex Nedea.

Jurnalistul menționează un alt pacient din salon, fără posibilități materiale, care nu a încercat să ofere bani medicilor sau asistentelor, însă precizează că nu i s-a părut că ar fi fost tratat diferit.

”În salon este și Ionică. Băiat fără posibilități, Ionică n-a dat niciun plic. În vară lucra pe un șantier bucureștean ca muncitor necalificat când un medic de pe secția asta l-a întors din pragul morții. Ionică ignorase o afecțiune până când a căzut din picioare. Ajuns târziu să îl vadă un specialist, a rămas cu ceva sechele pentru care se tot internează pentru proceduri. Nu am observat nicio diferență între felul în care se poartă tot personalul medical cu Ionică și față de cum se poartă cu Gheorghe, pensionarul care încearcă ( și uneori reușește) să împartă „atenții” în stânga și în dreapta.

A treia zi mi se schimbă colegii de salon. În cameră vine domnul Robert. Eu descopăr ce scrisese pe Facebook Dr. Stefan Busnatu și citesc cu voce tare în salon: „Sănătatea omului nu e o schimbare de robinet la un calorifer spart”. Domnul Robert dă din cap aprobator. Îl crede pe cuvânt pe medicul Busnatu, deși nu îl cunoaște. Zice că a aflat anul trecut cum mai stă treaba cu plicul: „Nu mai e ca pe vremea prostului de Ceaușescu”. A fost anul trecut internat la ORL. „Era să mă și bată medicul cu plicul meu”, zice în glumă. „A refuzat, pe cuvânt vă zic!”, se jură”, mai spune Nedea.

Jurnalistul susține că, deși nu se întâmplă așa peste tot, deja se simte o schimbare: mai mulți medici refuză plicul. De asemenea, punctează că aceștia au nevoie de recunoștință, nu de bani.

”Desigur, ce scriu aici sunt doar niște exemple. Nu zic că peste tot e perfect. Dar cred cu tărie că s-a format o masă critică în rândul personalului medical din România care schimbă deja mentalități, care ne schimbă pe noi ca popor. Iar asta e cu atât mai surprinzător cu cât acești oameni buni, medici și asistenți, ar putea la câteva sute de kilometri mai la vest de România să lucreze de trei ori mai puțin pe salarii de zece ori mai mari. Și totuși sunt aici, umăr la umăr cu pacienții lor, în spitale vechi de o sută de ani, în săli de operație unde uneori lipsesc multe. Acești oameni au nevoie de la noi de ceva ce nu poate fi îndesat într-un plic, oricât te-ai strădui: de recunoștință”, concluzionează Alex Nedea.

Citește și:
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
Liderul PSD George Simion a declarat, marţi, în emisiunea Proiect de Ţară România de la Prima News TV, despre o candidatură la prezidenţiale, că mai demult excludea dar acum nu exclude în...