Ce conțineau cele două plicuri suspecte primite la Ambasada Ucrainei de la București. SRI: ”Analizele au confirmat fragmente de țesuturi organice”

Miercuri, 07 Decembrie 2022, ora 18:30
1770 citiri
Ce conțineau cele două plicuri suspecte primite la Ambasada Ucrainei de la București. SRI: ”Analizele au confirmat fragmente de țesuturi organice”
Ambasada Ucraieni în România FOTO: Ambasada Ucrainei la București / Facebook

Experții au stabilit ce conțineau două plicuri suspecte primite marți, 6 decembrie, de Ambasada Ucrainei la București. SRI a transmis miercuri, 7 decembrie, că acestea nu prezentau substanțe explozive sau periculoase, ci aveau alt conținut.

”În legătură cu cele două plicuri suspecte ridicate în cursul zilei de ieri de la ambasada Ucrainei din București, vă facem cunoscute următoarele aspecte:

În urma primelor analize de laborator, s-a constatat că în plicuri nu se află conținut de interes pirotehnic și nici alte substanțe periculoase.

Menționăm că analizele specifice au arătat că plicurile conțin fragmente de țesuturi organice, iar pentru stabilirea provenienței acestora este necesară o analiză suplimentară pe care o vor efectua instituțiile abilitate ale statului. Pe componenta prevăzută de atribuțiile legale pe care le are SRI, verificările întreprinse de noi s-au finalizat”, a transmis SRI.

Marți, 6 decembrie, în jurul orei 11.00, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Secția 1 au fost sesizați cu privire la faptul că, la sediul unei ambasade din Sectorul 1, au fost primite două plicuri ce ar avea un conținut suspect.

Institutul Național de Medicină Legală va stabili de unde provin aceste țesuturi, conform SRI.

Kuleba: Amenințările la adresa diplomaților noștri continuă să sosească.

Ministrul de Afaceri Externe al Ucrainei a transmis miercuri, 7 decembrie că sunt deja 31 de cazuri de astfel de atentate în 15 țări.

”De o săptămână, ambasadele și consulatele ucrainene funcționează sub măsuri de securitate sporite, frontiere ale poliției, sosiri de dresori de câini, pirotehnici și experți criminaliști, ca în fotografia din această postare din Polonia.

În ultimele două zile, pachete suspecte au ajuns la ambasadele din Italia, Polonia, Portugalia, România și Danemarca, precum și la consulatul din Gdańsk. În total, avem deja 31 de cazuri în 15 țări: Austria (1), Vatican (1), Danemarca (1), Spania (5), Italia (4), Kazahstan (1), Olanda (1), Polonia (6), Portugalia (2), România (2), SUA (1), Ungaria (2), Franța (1), Croația (1), Republica Cehă (2).

Toate plicurile au aceeași adresă de expeditor: reprezentanța auto Tesla din orașul german Sindelfingen. De obicei, expedierea se făcea de la oficii poștale care nu erau dotate cu sisteme de supraveghere video. Infractorii au luat și măsuri pentru a nu lăsa urme ale ADN-ului lor pe pachete. Acest lucru, în special, indică nivelul profesional de implementare a acestei promoții.

Sunt în contact permanent cu colegii mei, miniștrii de Externe, ambasadele ucrainene interacționează cu partea străină în contextul cercetării tuturor cazurilor de amenințări. De asemenea, sunt recunoscător organelor de drept din Ucraina, care au început imediat ancheta.

Campania de teroare împotriva diplomaților ucraineni, care se desfășoară în prezent, este fără precedent în amploarea sa, nu numai în contextul Ucrainei, ci și la nivel mondial. Nu-mi amintesc nicio altă perioadă din istorie când atât de multe ambasade și consulate ale unei singure țări au fost supuse unor atacuri atât de masive într-o perioadă atât de scurtă de timp.

Dar oricât de mult vor încerca dușmanii să intimideze diplomația ucraineană, nu vor reuși. Vom continua să luptăm pentru victorie”, a scris Kuleba pe Facebook.

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...