Ploi torențiale și vânt puternic în aproape jumătate de țară. Cât va dura vremea rea

Miercuri, 17 Aprilie 2024, ora 11:02
4367 citiri
Ploi torențiale și vânt puternic în aproape jumătate de țară. Cât va dura vremea rea
Zonă în care bate vântul cu putere FOTO Pexeles

Meteorologii au anunțat că ploile vor continua până joi seară, iar în sud-estul ţării vor fi averse, descărcări electrice şi, izolat, grindină şi vijelii.

În 16 judeţe din Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, sud-estul Transilvaniei şi în Capitală, este în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cu averse torenţiale, descărcări electrice şi vânt puternic.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis o informare valabilă de miercuri, de la ora 10.00, până joi, la ora 20.00.

În acest interval, temporar va ploua, iar în jumătatea de sud-est a teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, izolat grindină şi vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi local de 15...20 l/mp şi izolat de 30...40 l/mp.

Vântul va avea local şi temporar intensificări cu viteze în general între 45 şi 55 km/h, miercuri cu precădere în sud-est, iar joi mai ales în sud. Pe crestele montane vor fi rafale de peste 70 km/h.

Vremea se va răci în toată ţara, iar la altitudini de peste 1.500 m vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Totodată, meteorologii au emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată valabilă de miercuri, de la ora 10.00, până joi, la aceeaşi oră, în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, sud-estul Transilvaniei, mai exact în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Covasna, Vrancea, Galaţi, Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Constanţa, Tulcea, în anumite zone din judeţul Braşov şi în municipiul Bucureşti.

”În Muntenia, Dobrogea şi în sudul Moldovei, precum şi în sud-estul Transilvaniei, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări de scurtă durată ale vântului cu rafale în general de 60...70 km/h, vijelii, averse torenţiale, descărcări electrice şi pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25...30 l/mp şi izolat de peste 45 l/mp”, a arătat ANM.

În zona Capitalei, de miercuri de la ora 10.00, până joi, la ora 9.00, vremea va deveni instabilă şi se va răci semnificativ. Vor fi înnorări, iar după orele amiezii perioade cu averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 55...60 km/h), vijelii şi grindină. Până la sfârşitul intervalului, se vor acumula cantităţi de apă de 25...35 l/mp. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade, iar cea minimă va fi de 9...11 grade.

În cursul zilei de joi, valorile termice vor continua să scadă uşor. Cerul va avea înnorări şi vor fi condiţii de ploaie slabă, în primele ore ale zilei. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade.

Ploi cu fulgere, vijelii și grindină în București

Temperaturile înregistrate la începutul săptămânii au urcat până la 32 de grade Celsius în București. Vremea însă se răcește în următoarele 48 de ore și apar ploi cu descărcări electrice.

Meteorologii au emis o prognoză meteo specială pentru București.

Astfel, de pe 17 aprilie, de la ora 10.00, până pe 18 aprilie, la ora 9:00, specialiștii ANM spun că vremea va deveni instabilă și se va răci semnificativ. Vor fi înnorări, iar după orele amiezii perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 55...60 km/h), vijelii și grindină.

Până la sfârșitul intervalului, se vor acumula cantități de apă de 25...35 l/mp. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade, iar cea minimă va fi de 9...11 grade.

Joi, 18 aprilie, de la ora 09:00 până la ora 20:00, valorile termice vor continua să scadă ușor. Cerul va avea înnorări și vor fi condiții de ploaie slabă, în primele ore ale zilei. Vântul va sufla în general moderat.

Quarterly Report - Editia 4

Ploi torențiale, vijelii și grindină în peste jumătate din țară. Cum va fi vremea în București FOTO
Ploi torențiale, vijelii și grindină în peste jumătate din țară. Cum va fi vremea în București FOTO
Un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată a fost anunțat marți, 21 mai, de meteorologi pentru peste jumătate din teritoriul țării. Până joi dimineaţă, vor cădea cantităţi...
Cod galben de vijelii, ploi și grindină. Zonele unde vântul va bate și cu 65 de kilometri pe oră
Cod galben de vijelii, ploi și grindină. Zonele unde vântul va bate și cu 65 de kilometri pe oră
Meteorologii anunţă cod galben de instabilitate atmosferică, până sâmbătă seară, 25 mai, în zonele montane, în Crişana şi local în Maramureş şi Transilvania. ANM a emis,...
#ploi torentiale, #vant puternic, #anm, #meteo, #cod galben ploi , #prognoza meteo