Ploșnițele se întorc mai puternice ca niciodată. În regiunile temperate au apărut și variantele lor tropicale

Joi, 22 Februarie 2024, ora 22:15
57913 citiri
Ploșnițele se întorc mai puternice ca niciodată. În regiunile temperate au apărut și variantele lor tropicale
Ploșnițe de pat FOTO / captură video USA Today

Reapariția ploșnițelor de pat reprezintă acum o nouă provocare pentru specialiștii care lucrează în domeniul dezinsecției deoarece au de-a face nu cu unul, ci cu două tipuri diferite de insecte, conform revistei Knowable.

Pe lângă ploșnițele de pat obișnuite, întâlnite în mod obișnuit în emisfera nordică, se pare că apar acum și variantele lor tropicale în regiunile temperate, potrivit The Atlantic.

Ploșnițele tropicale și cele obișnuite

Atât ploșnițele de pat tropicale, cât și cei obișnuite au obiceiuri și cicluri de viață similare, hrănindu-se în principal cu sângele uman și ascunzându-se în crăpăturile și fisurile obiectelor. Mușcăturile lor pot provoca reacții pruriginoase și stres.

Ploșnițele obișnuite sunt răspândite în regiunile temperate, cum ar fi Statele Unite, în timp ce cele tropicale sunt de obicei întâlniți în climatul cald, precum Asia și Africa, conform revistei Pest Control Technology.

Să faci diferența între cele două tipuri de ploșnițe poate fi dificil.

Acestea împărtășesc caracteristici comune, dar la o inspecție mai atentă sub microscop, apare o diferență cheie. Gâtul sau situată în spatele capului, la ploșnițele de pat tropicale este mai subțire. Gâtul ploșnițelor obișnuite este în formă de U și mai gros, conform revistei Pest Control Technology.

De ce este grav că ploșnițele de pat tropicale ajung în locuri temperate

Ploșnițele de pat tropicale, la fel ca cele obișnuite, au devenit rezistente la multe dintre pesticidele obișnuite. Unii experți cred că pulverizarea nu mai este eficientă când o casă este infestată, conform The Atlantic.

Numai în Statele Unite, lupta împotriva ploșnițelor costă aproximativ 1 miliard de dolari anual. Oamenii de știință se grăbesc să găsească noi modalități de a combate acești dăunători, cum ar fi utilizarea de țesături speciale sau spori fungici pentru a-i prinde sau ucide, conform revistei Knowable.

Cum încearcă oamenii de știință să ucidă ploșnițele

The Atlantic a raportat că există mai multe metode la care oamenii de știință lucrează pentru a ucide ploșnițele de pat.

Frunze de plantă de fasole: Frunzele au mici cârlige care prind insectele. Un cercetător de la University of California, Irvine, creează un "insecticid fizic" care arată ca un material sintetic cu structuri mici curbate similare celor de pe frunzele de fasole. Aceste structuri prind picioarele ploșnilelor de pat, iar acestea nu se pot elibera.

Uleiuri esențiale: Aceste mirosuri puternice pot respinge temporar ploșnițelor de pat.

Spori fungici: Sporii pătrund în ploșnițe și le ucid. Produsele care conțin acest fungus, Beauveria bassiana, sunt acum disponibile pe piețele din SUA.

Mirosul corporal: În 2021, cercetătorii de la University of Kentucky au descoperit că unele mirosuri din pielea umană îndepărtează ploșnițele și le determină să se întoarcă în ascunzătoare în timpul zilei.

Marcaje false ale traseului: Pe măsură ce ploșnițele se întorc în ascunzători, lasă propriile lor urme de miros. Specialiștii încearcă să captureze insectele cu marcaje false ale traseului.

Cum te poți proteja de ploșnițe

Stephen Doggett, care lucrează la Departamentul de Entomologie Medicală de la Westmead Hospital, a spus pentru revista Knowable că dacă ploșnițele de pat invadează casa, "cea mai mare greșeală este să încerci să scapi de ele singur. O persoană obișnuită va folosi insecticide din supermarket care sunt etichetate pentru ploșnițe, dar nu funcționează. Infestarea se va extinde, iar costurile vor crește."

Agenția de Protecție a Mediului din SUA oferă ajutor cu privire la eliminarea ploșnițelor, care include apelarea la un expert și sarcini pe care le poți realiza singur.

Identifică problema

Adună o mostră de dăunător pentru a o arăta unui expert în insecte.

Dacă se confirmă că sunt ploșnițe, anunță-ți proprietarul dacă locuiești într-un apartament.

Inspectează toate zonele în care ar putea fi ploșnițe și determină amploarea infestării.

Stabilește pașii necesari pentru a rezolva problema și continuă să verifici cel puțin un an pentru a te asigura că toate ploșnițele au dispărut.

Închide zonele de ascunzătoare și elimină obiectele infestate. Folosește huse de protecție pentru saltele și somiere, scrie yahoo.com.

Aspiră frecvent și renunță la mobilier, dacă este necesar.

Angajează un profesionist în gestionarea dăunătorilor dacă este necesar și folosește pesticide cu atenție.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prințul William, cu zâmbetul pe buze la prima apariție publică după anunțul trist făcut de soția sa Kate
Prințul William, cu zâmbetul pe buze la prima apariție publică după anunțul trist făcut de soția sa Kate
Prinţul de Wales, William, şi fiul său cel mare, prinţul George, au asistat joi seară la meciul Aston Villa – Lille, din Conference League. A fost prima lor ieşire publică de după...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#plosnite de pat, #aparitie, #variante tropicale, #regiuni, #temperate , #stiri sociale