Despre PNG-CD

Partidul Noua Generatie-Crestin Democrat (fost Partidul Noua Generatie, prescurtat PNG-CD) este un partid politic de dreapta, crestin, nationalist.

Infiintat in 1999 sub o bladuirea lui Viorel Lis, fost primar al Capitalei, PNG era un partid neinsemnat pana cand a fost preluat in 2004 de Gigi Becali. Atentia din fotbal de care se bucura Becali s-a tradus in posibile puncte electorale.

In plus, doua momente au ajutat la cresterea in sondaje: aducerea politologului Dan Pavel si adoptarea unei doctrine pe teme religioase.

Totusi, PNG nu a obtinut niciun succes rasunator in alegeri, asa ca in decembrie 2008, Becali a hotarat sa inchida partidul si sa se lase de politica. S-a razgandit insa in aprilie 2009, cand a intrat in PRM, lasandu-si vechiul partid de izbeliste.

Scurt istoric

Partidul Noua Generatie a fost infiintat la 20 martie 1999 de catre un grup de tineri, in fruntea carora s-a aflat Nicolae-Petre Trache, actualul secretar general al partidului. Demersul lor a vizat crearea unui partid care sa reprezinte interesele tinerei generatii. Seful partidului era Viorel Lis.

La 10 ianuarie 2004, presedintia partidului a fost preluata de George Becali, om de afaceri, magnat imobiliar si patron al echipei de fotbal Steaua. Se spune ca Becali a cumparat practic PNG de la fostul primar al Capitalei, Viorel Lis.

La alegerile legislative din 2004, scorul electoral a fost de 2,4%, insuficient pentru a trece pragul electoral.

Incepand din aprilie 2006, formatiunea condusa de Becali si-a schimbat denumirea in Partidul Noua Generatie-Crestin Democrat.

In 2007, sondajele creditau PNG-CD cu 18% din optiunile de vot. Aceste asteptari prea optimiste nu s-au confirmat, intrucat la alegerile europarlamentare.  La scrutinul din 25 noiembrie 2007, PNG-CD inregistreaza un esec surprinzator, cele 4,86 de procente pe care le obtine la nivel national nepermitandu-i accesul in Parlamentul European.

In vara anului 2008, la alegerile care au avut loc la 1 iunie, PNG obtine 37 de functii de primari, pe langa cele 1205 de posturi de consilieri locali. La acestea, s-au adaugat cei patru consilieri in Consiliul General al Municipiului Bucuresti si cei cinci consilieri judeteni la Prahova (3) si Ialomita (2).

La alegerile parlamentare din 2008, PNG obtine un scor infim, care nu ii permite sa aiba macar un reprezentant in Parlament.

In decembrie 2008, pe site-ul oficial al partidului a aparut un mesaj de adio in care se anunta suspendarea activitatii formatiunii. Insa dupa cateva luni PNG-CD a reaparut pe scena politica.

Doctrina

In centrul doctrinei PNG-CD se afla conceptia crestina despre om. Partidul militeaza pentru reconstructia morala a Romaniei pe baza principiilor credintei in Dumnezeu, iubirii aproapelui,  decalogului biblic si valorilor crestin-democrate.

Nevoia de credinta in Dumnezeu si a unui sprijin institutional fata de credinta a fost recunoscuta in toate sondajele de opinie post-decembriste, in care o pondere constanta (intre 80% si 90%) dintre romani declara ca institutia in care au cea mai mare incredere este Biserica.

Program de guvernare

Programul de guvernare a PNG-CD, „Adevar, bunastare si credinta”, are la baza un decalog, ale carei prioritati sunt: reducerea saraciei si ameliorarea standardului de viata, prin promovarea unor politici de protectie sau asistenta sociala, care sa redistribuie corect veniturile rezultate din cresterea economica, politici eficiente pentru educatie si cercetare, „prioritate zero” a reformei in sistemul educatiei fiind cresterea capacitatii de performanta a elevilor, liceenilor si studentilor.

Totodata, PNG-CD urmareste implementarea unor reforme administrative si constitutionale, o descentralizare reala, dar si un ansamblu de politici bugetare, fiscale si monetare, care sa sustina o crestere economica constanta, stabilitatea preturilor, distribuirea mai onesta a poverii fiscale si asigurarea unui mediu de afaceri competitiv si echilibrat.

Reforma reala a justitiei, egalitatea cetatenilor in fata legii, reducerea marii si micii coruptii, un stat de drept real, cu o separatie reala a puterilor, accesul liber la justitie, sunt alte obiective ale PNG-CD.

Gigi Becali

Cand spui PNG, spui Gigi Becali. Nu a ascuns niciodata ca e baiat de cioban. S-a imbogatit serios dupa Revolutie, dar spune ca si pe vremea comunismului avea bani din oierit. Dupa `89 a avut inspiratia sa cumpere terenuri in jurul Bucurestiului. Devenite zone rezidentiale, terenurile si-au inzecit pretul, iar machedonul Becali a facut o avere fabuloasa.

Personajul care s-a visat cand Mihai Viteazu, cand "razboinicul luminii" sau "ursul carpatin" spune ca "a avut un semn de la Dumnezeu" ca trebuie sa intre in politica si, de aceea, a preluat PNG.

Nu e emisiune la televizor in care sa nu vorbeasca Becali despre credinta in Dumnezeu si ortodoxie, despre destinul sau de salvator al neamului si de luptator impotriva homosexualilor. "Nu trebuie sa intram in Europa cu fundul. Astia sunt diavolul!", exclama Becali.

Becali s-a remarcat prin usurinta cu care arunca cu banii, dar si prin insultele adresate fara discriminare de la subordonati, la presa si adversari politici si din fotbal.

Viseaza sa ajunga presedintele Romaniei si a candidat la aceasta functie in 2004 din partea PNG. Si-a creat o imagine de profet si voievod providential, care, cu sabia intr-o mana si cu crucea in cealalta, vine sa scoata romanul din saracie. A si incercat sa-si inregistreze numele la OSIM ca sa-l poata pune pe propria banca, pe televiziune sau pe medicamente.

Gigi Becali este cercetat sau urmarit penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in numai putin de patru dosare, cele mai cunoscute fiind "Valiza" si cel privind schimbul de terenuri cu MApN.

Gigi Becali e mana cereasca pentru cei care vor sa faca o cariera intr-un partid politic. Ei nu trebuie sa scoata nici un ban din buzunar pentru ca Becali suporta toate cheltuielile. "Avem 42 de filiale, iar domnul Becali le tine pe toate: plateste chirie, telefoane, secretara, tot", a explicat secretarul general al PNG, Dorin Ciulina.

Structura

Ca structuri de conducere, PNG are un Birou Permanent Central format din presedinte si noua vicepresedinti. Daca in cazul altor partide Biroul se reuneste saptamanal, la PNG lucrurile stau altfel: se intruneste mai rar, adica atunci cand decide Becali si cand e ceva important de discutat, cam o data pe luna.

Dintre cei noua vicepresedinti, singurul de care s-a auzit e fostul portar al Stelei, Helmuth Duckadam.

Patru alegeri, patru esecuri

PNG nu a reusit in niciun tur de scrutin sa sara pragul de 5%, iar evolutiile individuale ale lui Gigi Becali au fost mai mult decat rusinoase.

A candidat la presedintie in 2004 si a luat doar 1,77%.

In calitate de cap de lista la alegerile europarlamentare din 2007, nu a reusit sa treaca PNG de pragul de 5%, lipsindu-i 0,15 procente.

La alegerile locale din vara lui 2008, PNG a luat 37 de primari din totalul de 3.183, adica 1,16% din mandatele puse in joc.

Falimentul complet a venit la alegerile parlamentare unde Becali a candidat pentru un mandat de deputat in Ferentari, cartierul unde platise curentul mai multor familii de rromi in urma cu doi ani. A fost invins de Oana Niculescu Mizil de la PSD, o necunoscuta pe scena politicii mari, care a luat 50,72%. Becali a luat de-abia 14,95% din voturi.

Suparat, anunta in chiar seara alegerilor ca  „diavolul m-a invins”.

Alianta cu PD-L

In vara lui 2008, PNG parea sa o duca bine. Pentru ca obtinuse cateva mandate de consilier in Consiliul General al Capitalei, PD-L a facut alianta cu oamenii lui Becali, pentru a asigura o continuitate cu privire la proiectele incepute de fostul primar Adriean Videanu.

"Nu facem altceva decat sa respectam votul bucurestenilor. Am castigat alegerile pentru Consiliu General al Municipiului Bucuresti. PD-L a castigat aceste alegeri si evident ca are obligatia sa isi constituie acea majoritate capabila sa isi duca mai departe proiectele lui Adriean Videanu de modernizare a Capitalei ", a declarat atunci Emil Boc, seful PD-L.

Liderul democrat-liberal a mai afirmat ca restul partidelor politice, in afara de cel condus de Gigi Becali, au decis sa izoleze PD-L.

"In conditiile acestea, ne-am gasit partenerii care nu au dorit sa fie izolati de PD-L", a spus presedintele PD-L, afirmand ca PNG-CD este "o solutie la Bucuresti, punctuala, rezultata din votul bucurestenilor".

Dupa alegerile parlamentare din noiembrie 2008, mai multe filiale PNG s-au desfiintat pentru ca membrii lor s-au inscris in PD-L. S-a vorbit chiar si de o fuziune intre cele doua partide, insa nu s-a infaptuit nimic concret in aceasta privinta.

Episodul Dan Pavel

Operele lui Jean Jacques-Rousseau, Alexis de Tocqueville si Benjamin Franklin au fost folosite de catre strategul PNG, Dan Pavel, pentru a-i servi lui Gigi Becali doctrina PNG.

Punctata cu o serie de trimiteri biblice, si incheiata apoteotic cu Cele Zece Porunci pentru a confinti legatura dintre politica, Becali si Dumnezeu, noua doctrina a PNG continea pasaje de larga inspiratie din alte programe politico-sociale care au facut furori la vremea lor: contractul social, declaratia de independenta a Statelor Unite si cartea "Despre democratie in America" a lui Tocqueville.

Consilierul de imagine Dan Pavel ii tinea loc lui Gigi Becali si de bona, buna sa-i citeasca povesti inainte de culcare, dar si de confesor laic. Pavel a recunoscut ca a ajuns sa stie despre Becali „mai multe decat stie mama sau sotia lui”, pentru ca este „confesorul lui laic”.

In august 2007, povestea de prietenie s-a terminat si Dan Pavel si-a dat demisia din PNG. El sustinea atunci ca a fost lucrat de „niste javre”.

Relatia cu Traian Basescu

Gigi Becali a fost multa vreme apropiat de presedintele Traian Basescu.  Dupa o victorie a Stelei in aprilie 2006, Gigi Becali si seful statului au sarbatorit impreuna, ciocnind un pahar de vin, la restaurantul Golden Blitz.

Cateva zile mai tarziu, Becali avea sa declare: “Am vrut sa il cunosc pe Basescu si m-a castigat total. Cand ma atasez de cineva, intru in lupta impotriva dusmanului sau”.

La suspendarea lui Traian Basescu din 2007, Gigi Becali a fost trup si suflet alaturi de presedinte. “Daca nu va fi sustinut presedintele acum, va cadea tara in mainile oligarhilor si comunistilor si nu mai poti sa le iei puterea cine stie cati ani, o sa perpetuam in oligarhie si comunism”, tuna si fulgera atunci Becali.

Cateva luni mai tarziu avea sa dezvaluie ca ii oferise si sprijin financiar presedintelui, insa Basescu a refuzat.

In noiembrie 2007 , a intervenit dihonia intre Becali si presedinte. Suparat ca nu a fost lasat de Basescu sa vorbeasca la ceremonia de comemorare a evenimentelor de la Brasov din 15 noiembrie 1987, Gigi Becali l-a atacat dur pe seful statului, facandu-l “comunist”.

“Eu nu l-am sustinut pe el, ca om politic niciodata. Eu ¬l-am sustinut pentru ca a fost singur impotriva celor 322. (…) Ce nu mi-a placut ceea ce vad eu la TV, cearta cu Tariceanu de atata timp. Nu a avut intelepciunea de a face o coalitie cu cel cu care a facut echipa la inceput. Sa o tii numai in scandaluri, toata tara in haos. Nu-l ajuta mintea, nu are intelepciunea sa faca ceva liniste in treaba asta (...) Cand tu vii dintr-un sistem de securisti si comunisti, ai facut asa si pe dincolo si mai vrei sa te impui la o adunare comemorativa anticomunista, atunci in¬seam¬na ca esti prea obraznic, ca nu ai caracter. Sa lase odata metehnele astea”, declara la acea vreme Becali pentru „Adevarul“.

Mesaj de adio

In decembrie 2008, Gigi Becali a decis sa traga obloanele la partidul sau, asa ca PNG isi inceteaza activitatea politica din cauza "scorului electoral sub asteptari" obtinut la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Un comunicat de pe site-ul oficial al formatiunii arata ca PNG "intra in conservare".

Decizia este considerata drept unica solutie viabila, in contextul evolutiilor imprevizibile de pe scena politica interna.

"Pentru Partidul Noua Generatie - Crestin- Democrat, in seara zilei de 30 noiembrie 2008, timpul s-a oprit. Dupa anuntul rezultatelor sondajelor de opinie, pentru PNG-CD, timpul parca a inghetat. (...) PNG-CD intra in conservare", se arata in comunicat.

Partidul a fost insa redesteptat in 2009.

Becali intra in PRM

In aprilie 2009, Gigi Becali a acceptat sa candideze la Parlamentul European pe listele PRM, asta in ciuda istoriei de jigniri reciproce dintre el si Corneliu Vadim Tudor.

Membrii Partidului Noua Generatie - Crestin Democrat (PNG-CD) au anuntat imediat ca nu renunta la fostul lor lider Gigi Becali, nu isi aleg alt presedinte, ci il vor sustine la europarlamentare si se vor pune la dispozitia Partidului Romania Mare.

"Partidul Noua Generatie - Crestin Democrat, prin reprezentantii si sustinatorii sai, isi manifesta asentimentul deplin fata de decizia recenta a presedintelui George Becali de a candida la alegerile europarlamentare pe listele Partidului Romania Mare", se arata intr-un comunicat.

"In cursul saptamanii viitoare, organele statutare de conducere a PNG-CD vor decide asupra modalitatilor concrete de colaborare cu Partidul Romania Mare, pe perioada campaniei electorale", se mai arata in comunicat.

Revenirea lui Becali 

Gigi Becali a iesit din PRM in iulie 2009 si s-a intors in PNG-CD. Pe 18 iulie, la congresul partidului, a fost reales in functia de presedinte al PNG-CD. 

Becali parasise PNG-CD pentru a candida la alegerile europarlamentare pe lista PRM.

Patronul Stelei a anuntat ca este deschis oricarei colaborari politice, insiruind mai multe partide politice ale momentului. "Nimeni, dar nimeni nu este pentru fuziune. Toti sunt pentru o reconstructie a partidului si a aliantei cu orice partid. Am mandat sa negociez cu oricare dintre partide. Deci si PSD, si PD-L, si PRM, si PNL", a anuntat proaspatul Becali, care a precizat ca nu crede ca va candida la prezidentialele din toamna.

Link-uri utile:

Partidul Noua Generatie Crestin Democrat PNG-CD
Partidul Noua Generatie Crestin Democrat PNG-CD
Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu PNG-CD, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.