DNA cere condamnare cu executare pentru Dan Motreanu, candidat PNL la europarlamentare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 13 Mai 2019, ora 15:49
27434 citiri
DNA cere condamnare cu executare pentru Dan Motreanu, candidat PNL la europarlamentare
Foto: Facebook/ Dan Stefan Motreanu

DNA cere pedepse cu executare in penitenciar pentru George Scutaru, fost presedinte al PNL Buzau si fost consilier prezidential, si fostul deputat PNL Dan Motreanu, amandoi judecati pentru spalare de bani.

Cei doi sunt acuzati ca au primit 170.000 de euro, respectiv 250.000 de euro pentru finantarea campaniilor electorale din 2008 ale candidatilor PNL la alegerile locale si parlamentare din acel an.

Au fost achitati in faza de fond in acest dosar, dar decizia a fost contestata de DNA. Procurorii DNA si avocatii celor doi politicieni pun astazi concluziile finale in acest caz.

Inalta Curte a anuntat ca va da decizia finala pe 27 mai. Dan Motreanu candideaza pe lista PNL la alegerile europarlamentare din 26 mai.

"Admiteti apelul si desfiintati sentinta de achitare si rejudecand sa dati decizii de condamnare. Noi cerem regim privativ de libertate, iar pedepsele sa fie orientate spre limita medie a infractiunilor", a solicitat procurorul DNA, azi, la ICCJ.

Potrivit acestuia, banii din aceasta afacere au fost folositi pentru finantarea campaniei electorale si nu in interesul propriu al celor judecati.

Concluzii de condamnare cu executare au fost puse si in cazul Anei Maria Schaer, administrator al unei societati comerciale.

Urmeaza pledoriile avocatilor si ultimul cuvant al inculpatilor.

Acuzatiile DNA

In septembrie 2015, procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata pe fostul consilier prezidential pentru securitate nationala George Adrian Scutaru si pe fostul deputat PNL Dan Motreanu, pentru spalare de bani. Pentru aceeasi fapta a fost judecata si Ana Maria Schaer.

Potrivit rechizitoriului, in cursul anului 2008, Cristinel Bigiu, fost presedinte al Consiliului Judetean Buzau, denuntator in acest dosar, a pretins de la o persoana aproximativ un milion de euro, cu titlu de mita, pentru a-l pune in posesia unor terenuri aflate in municipiul Buzau.

Din suma pretinsa, Bigiu a primit 700.000 de euro, din care le-ar fi dat lui George Scutaru si Dan Motreanu sumele de 170.000 de euro, respectiv 250.000 de euro, conform unei intelegeri anterioare, pentru finantarea campaniilor electorale din 2008 ale candidatilor PNL la alegerile locale si parlamentare din acel an.

Pentru a ascunde provenienta acestor sume, Scutaru, Motreanu si Ana Maria Schaer "au initiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realitatii, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferata, in mai multe transe, din contul societatii administrate de catre aceasta din urma catre o firma care a produs articole de vestimentatie folosite ca materiale in campania electorala", au mai scris procurorii in rechizitoriu.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Dan Stefan Motreanu DNA, #Dan Stefan Motreanu achitare, #Dan Stefan Motreanu PNL, #Dan Stefan Motreanu spalare bani , #alegeri europarlamentare