Conducerea PNL discuta aliantele pentru alegeri - varianta fuziunii cu UNPR a picat (Surse)

Luni, 04 Iulie 2016, ora 08:48
2117 citiri
Conducerea PNL discuta aliantele pentru alegeri - varianta fuziunii cu UNPR a picat (Surse)
Foto: Facebook/Alina Gorghiu

Liberlaii vor analiza, luni, in sedinta Biroului Politic National, variantele de aliante, pre si post-electorale, in apropierea alegerilor parlamentare.

Potrivit unor surse din partid citate de News.ro, varianta unor fuziuni cu partidele mai mici din Parlament - UNPR, PSRO si PND - iese din calculele conducerii, in urma reactiilor pubice aparute in ultimul timp.

Copresedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga au fost mandatati, la ultimul Birou Politic National, sa inceapa discutiile cu alte forte politice, privind o posibila colaborare, in perspectiva alegerilor parlamentare, pentru maximizarea scorului la scrutinul legislativ.

Potrivit surselor liberale, initial s-a luat in calcul o posibila fuziune cu partidele mici din Parlament, UNPR, PSRO - condus de Mircea Geoana - si Partidul National Democrat, al deputatului Daniel Fenechiu.

Acest lucru ajuta si in incercarea de a rasturna actuala majoritate parlamentara, condusa de PSD, in urma pierderii parlamentarilor care au castigat alegerile locale si si-au dat demisia din functiile de deputat sau senator.

Pe langa reactiile critice venite din spatiul public, dar si din interiorul partidului, privind o posibila fuziune a PNL cu UNPR, PSD a dat o lovitura UNPR, in ultima sedinta de plen a Senatului. Atunci, noua senatori UNPR si-au anuntat demisia din UNPR si trecerea fie la PSD, fie activarea ca independenti in aceasta Camera.

Si la Camera Deputatilor, 4 deputati UNPR au parasit grupul parlamentar.

In urma acestui val de demisii, plenul Senatului a luat act de dizolvarea grupului parlamentar al UNPR, vot contestat de progresisti care au facut o sesizare la presedintele Senatului si la Biroul Permanent.

Daca varianta unei fuziuni cu UNPR a picat, asta desi fostul lider al formatiunii, Gabriel Oprea, si-a anuntat demisia din partid si intentia de a parasi scena politica in toamna, liberalii ar putea analiza alte variante, precum o colaborare parlamentara cu partidele mai mici din Legislativ.

O decizie finala nu va fi luata luni, in Biroul Politic, ci va fi inaintata urmatorului for de conducere al partidului, Colegiul Director National.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, vineri, ca la sedinta Biroului Politic National de luni va prezenta colegilor din conducerea partidului propunerile referitoare la politica de aliante a PNL pentru alegerile parlamentare, in urma discutiilor avute in ultima perioada, impreuna cu Vasile Blaga, cu UNPR si alte partide mici.

Ea a explicat si cu alte ocazii care este scopul acestor discutii. "Vreau sa fie foarte clar, faptul ca avem discutii este un gest de normalitate, incercam orice fel de dialog care sa poata genera o platforma viabila, eficienta, care sa se opuna PSD in toamna. Nu s-au facut discutii referitoare la nimic, nici fuziune, nici alianta. Incercam sa vedem daca se creeaza niste punti de comunicare cu aceste partide politice, in vederea, repet, maximizarii si eficientizarii scorului in toamna", spunea Gorghiu, in urma cu o saptamana.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#PNL alianta parlamentare UNPR , #alegeri parlamentare