Opinie politica: Tristetile constitutionale ale domnului Zegrean

Vineri, 23 Septembrie 2016, ora 10:14
4370 citiri
Opinie politica: Tristetile constitutionale ale domnului Zegrean

Zilele trecute, Augustin Zegrean, fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, isi arata mahnirea in legatura cu respingerea candidaturii sale pe listele PNL pentru Parlament.

Nu sunt un fan al liberalilor, cu atat mai putin al echipei conduse de doamna Alina Gorghiu si de domnul Vasile Blaga, dar cred ca respingerea candidaturii domnului Zegrean este un fapt de normalitate politica.

Nu pot uita ca fostul presedinte al CCR s-a remarcat in spatiul public prin sustinerea fara echivoc a pozitiilor lui Traian Basescu. Dar, fara indoiala, cea mai "nastrusnica" realizare a domnului Zegrean a fost intoarcerea din condeiul constitutional a rezultatului referendumului privind suspendarea lui Basescu.

Acum, domnul Zegrean este trist, dar bucuria celor 7,4 milioane de cetateni care au spus "da" demiterii fostului presedinte este evidenta. Este, daca vreti, bucuria unor romani care si-au vazut naruit visul de a decide in privinta viitorului lor politic, de a sanctiona prin puterea votului un presedinte care calcase in picioare actul fundamental al statului roman, respectiv Constitutia, pe care domnul Zegrean, in calitatea sa de presedinte al CCR, avea obligatia sa o respecte in litera si in spiritul ei.

Am tot respectul pentru parul alb al lui Augustin Zegrean, dar dumnealui este astazi in ipostaza lui Agamemnon Dandanache, personajul comico-grotesc al lui Caragiale. Ca si acesta, domnul Zegrean "lupta" pentru a "nu ramane fara coledgi" si mai ales fara "sfanta sinecura".

Pentru ca domnului Augustin Zegrean nu ii ajunge nici pensia de fost membru si presedinte al Curtii Constitutionale, nici cea de fost parlamentar PD-L si nici macar cea de handicap, despre care nu se stie daca o mai primeste sau nu.

Problema fostului membru al CCR nu este varsta, nici nevoia de a avea un venit in plus si nici chiar dorinta de a candida pentru un post de parlamentar, ci ceea ce eu numesc "senilitate institutionala", adica uita ca functia de membru al CCR este mai presus de jocurile si de lupta politica, incercand sa devina din arbitru jucator.

Din nefericire pentru domnia sa, liberalii i-au respins candidatura, dar sunt sigur ca domnul Basescu, omul care l-a promovat si sustinut, ii va veni si de data aceasta in ajutor, oferindu-i un loc eligibil, atat cat putem vorbi de eligibilitate, pe listele PMP.

Andrei Tinu este cadru didactic al Universitatii "Titu Maiorescu" din Bucuresti, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, vicepresedinte al Tineretului Social Democrat si autorul cartii "Scinteia de la Praga" (Editura Cetatea de Scaun, Targoviste, 2015, 450 pp.).

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat joi, 22 februarie, un grafic prin care a arătat cât au scăzut pierderile din rețeaua de termoficare în mandatul lui. Potrivit edilului,...
De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”
De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”
PSD și PNL au bătut palma miercuri, 21 februarie, pentru listele comune de candidați la alegerile europarlamentare. Tot miercuri au anunțat și comasarea europarlamentarelor cu alegerile...
#Andrei Tinu Zegrean candidatura PNL parlamentare, #PNL respinge candidatura Zegrean parlamentare 2016 , #alegeri parlamentare