PNL a pierdut peste 1 milion de voturi in doar jumatate de an. Liberalii cauta explicatiile pentru esec

Luni, 19 Decembrie 2016, ora 11:11
6132 citiri
PNL a pierdut peste 1 milion de voturi in doar jumatate de an. Liberalii cauta explicatiile pentru esec
Foto: Arhiva/Ziare.com

Liderii PNL urmeaza sa faca analiza alegerilor parlamentare la care au obtinut cu aproape 1,2 milioane de voturi mai putin decat la localele din iunie, rezultat in urma caruia mai multi lideri de filiale, dar si presedintele si secretarul general al partidului au demisionat.

Paradoxal, in judetele in care liberalii par ca stau bine dupa procentul inregistrat la scrutinul din 11 decembrie, situatia numarului de voturi arata ca de fapt acolo PNL a pierdut cele mai multe voturi. In schimb, organizatii considerate "codase" au castigat votanti, asa ca in unele filiale demisiile liderilor se lasa inca asteptate.

Dupa esecul electoral din 11 decembrie, liberalii cauta, pe de o parte, vinovatii pentru rezultatele sub asteptari obtinute la alegerile parlamentare si, pe de alta parte, ce nu a functionat la masinaria de partid. Daca la localele din luna iunie PNL a obtinut peste 2,5 milioane de voturi si un procent de 32% din optiunile electorale, la parlamentarele din 11 decembrie liberalii au luat sub 1,4 milioane de voturi, adica putin peste 20% din optiunile celor care au mers la urne. In doar sase luni, potrivit cifrelor electorale, PNL a pierdut aproape 1,2 milioane de voturi, iar explicatiile pentru acest esec nu au fost inca gasite de liberali, dupa o saptamana de la ziua votarii.

Care sunt filialele aratate cu degetul pentru esecul de la alegeri

Jumatate dintre organizatiile judetene ale PNL au obtinut insa mult sub scorul de 20%, atat cat este media partidului la nivel national, ceea ce a dus deja la o serie de demisii ale liderilor locali.

Daca nu luam in calcul Harghita si Covasna, fiefuri traditionale ale UDMR, sase dintre cele mai neperformante organizatii judetene ale PNL au obtinut sub 15% din voturi. Astfel, pe ultimul loc este organizatia PNL Giurgiu care a luat abia 11,07% din voturile exprimate pe 11 decembrie, urmata de organizatia PNL Buzau, cu 11,76%. De altfel, la Buzau a candidat si unul din greii PNL, Teodor Atanasiu, cap de lista la Senat, dar din cauza rezultatului cu mult sub asteptari, acesta a ratat intrarea in Parlament.

In topul celor mai neperformante organizatii PNL urmeaza, pe locul trei, Bucurestiul condus de Cristian Busoi. Liberalii au obtinut in Capitala abia 11,97% din voturi, cu un procent mai putin decat la locale, desi au inregistrat un plus de 11.000 de voturi fata de luna iunie. Acesta este si motivul pentru care liderul organizatiei PNL Bucuresti, Cristian Busoi, refuza sa demisioneze de la sefia filialei, motivand aceasta "performanta" de 11.000 de voturi in plus la parlamentare fata de locale.

Capitala este urmata, in topul organizatiilor PNL cu cele mai slabe rezultate, de Arges, filiala clasata pe locul patru dupa ce a obtinut doar 12,35% din voturi. In clasament urmeaza organizatia PNL Mures (14,21%) si cea din Satu Mare (15,08%).

Pe locul sapte se afla organizatia PNL Galati, care a obtinut abia 16,4% din voturi si care este condusa de veteranul liberal Victor Paul Dobre. De altfel, la Galati a izbucnit si un scandal intre liderii locali ai partidului, dupa ce presedintele filialei municipale, Nicusor Ciumacenco, a demisionat din functie si i-a cerut lui Dobre sa faca acelasi lucru.

Alte 12 organizatii judetene ale PNL au obtinut scoruri sub media partidului: Olt (16,4%), Braila (16,4%), Gorj (16,9%), Dolj (17,3%), Bacau (17,7%), Mehedinti (17,9%), Tulcea (18,7%), Ialomita (19,08%), Valcea (19,1%), Teleorman (19,3%), Dambovita (19,3%) si Vaslui (19,8%).

Cine sunt adevaratii vinovati pentru rezultatul slab obtinut de PNL

Daca lasam insa la o parte procentele si facem clasificarea dupa numar efectiv de voturi pierdute de organizatiile judetene, ordinea se schimba. Astfel, filiale ale caror lideri au fost laudati ca au luat peste media partidului ca procent se afla in topul clasamentului la numarul de voturi pierdute la parlamentare fata de locale.

Organizatia PNL Suceava, condusa de Gheorghe Flutur, a pierdut cele mai multe voturi intre scrutinul local si cel parlamentar, peste 76.000. Cu toate acestea, in procente, Suceava a obtinut un "onorant" scor in ierarhia partidului, cu 26,7%.

Bihorul condus de Ilie Bolojan ii urmeaza Sucevei in clasamentul organizatiilor cu cele mai multe voturi pierdute. Daca la locale Bolojan a adus partidului 115.000 de voturi, la parlamentare el a obtinut abia putin peste jumatate, adica 60.000 de voturi, desi procentual a luat chiar mai mult decat Flutur la Suceava, adica 26,9%. De altfel, Ilie Bolojan a si demisionat din functia de secretar general al PNL, odata cu Alina Gorghiu, dar a ramas la conducerea organizatiei judetene. Mai multi primari si lideri locali din Bihor ii cer insa sa demisioneze si din aceasta functie.

In topul organizatiilor judetene care au inregistrat minus de voturi la parlamentare fata de locale urmeaza, pe locul trei, Prahova, cu peste 56.000 de voturi pierdute.

La fel, Constanta, Brasov, Neamt sau Arad, unde lider este Gheorghe Falca, desi au obtinut procentual peste media partidului - intre 20% si 32% - au inregistrat pierderi intre 50.000 si 40.000 de voturi fiecare. De altfel, la Arad Falca are de infruntat acum furia primarilor si liderilor locali care ii cer demisia, mai ales ca el a fost si coordonatorul campaniei electorale a partidului la nivel national.

Poate cel mai bun exemplu la acest capitol este organizatia PNL Alba, condusa de Mircea Hava. Clasata pe locul doi la nivel national dupa organizatia din Sibiu condusa de Raluca Turcan, Alba a pierdut aproape 40.000 de voturi de la locale la parlamentare, situandu-se pe locul opt in topul organizatiilor liberale care au inregistat deficit de voturi.

Singurul lider judetean care si-a anuntat pana acum demisia din functie este Nicolae Robu de la Timis. El a obtinut un scor considerat bun de partid, 25,6%, si nici nu a pierdut foarte multe voturi fata de alegerile locale precum Falca, Hava, Flutur sau Bolojan. Timisul a inregistrat un minus de 23.000 de voturi intre cele doua scrutinuri.

Singurele organizatii judetene ale PNL care nu au pierdut voturi in ultimele sase luni, de la locale la parlamentare, sunt Bucurestiul si Sibiul, conduse de Cristian Busoi, respectiv Raluca Turcan. In vreme ce Capitala a casigat peste 11.000 de voturi intre cele doua tipuri de alegeri, Sibiul a adus un plus de 150 de voturi. Insa, Bucurestiul condus de Busoi s-a situat pe locul trei in topul organizatiilor cu cele mai slabe performante (11,9%), iar Sibiul a fost cea mai performanta organizatie judeteana a PNL, cu un scor de 39,5%, ceea ce i-a adus Ralucari Turcan si presedintia interimara a partidului.

Incepand cu luna ianuarie a anului viitor vor avea loc alegeri in toate organizatiile judetene ale PNL, urmand ca la finalul lunii februarie sau inceputul lunii martie sa fie organizata Conventia Nationala a partidului, unde va fi aleasa noua conducere centrala. Pana acum si-au anuntat intentia de a candida la sefia PNL fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu, dar si Ludovic Orban, daca pana atunci va fi achitat in procesul in care este judecat in prezent.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#PNL rezultat alegeri parlamentare 2016 , #alegeri parlamentare