Senator PNL: Daca Guvernul o tine in ritmul acesta, FMI ne intra-n casa in 2019!

Sambata, 02 Februarie 2019, ora 12:08
2455 citiri
Senator PNL: Daca Guvernul o tine in ritmul acesta, FMI ne intra-n casa in 2019!

Senatorul PNL Iancu Caracota a declarat, sambata, ca masurile Guvernului si felul in care arata bugetul pentru 2019 ar putea avea ca principala consecinta un acord cu FMI, atragand atentia ca o astfel de intelegere va duce la restrictii economice.

"Daca Guvernul o tine in ritmul acesta, FMI ne intra-n casa in 2019! Economia Romaniei este principala victima a razboiului inceput de Guvern impotriva sistemului bancar. Faptul ca Ministerul de Finante nu a reusit sa se imprumute de pe piata interna este un semnal clar ca Guvernul a cazut in dizgratia mediului privat! Ministerul mai are o varianta de salvare: pietele externe! In cazul in care Guvernul PSD-ALDE nu reuseste sa aduca bani in tara, la dobanzi acceptabile, din pietele externe, singura solutie ramasa, pentru a evita intrarea intr-o criza financiara este un acord cu Fondul Monetar International", a afirmat Iancu Caracota, printr-un comunicat de presa.

Senatorul PNL sustine ca o intelegere cu FMI va genera restrictii economice si someaza coalitia de guvernare sa accepte o dezbatere in Parlament a bugetului pentru anul 2019.

"Insa o intelegere cu FMI va aduce restrictii si masuri economice ce ar putea afecta locurile de munca ale bugetarilor, dar si salariile, care- desi marite- au fost erodate de inflatie si alte masuri economice discutabile ale Guvernului. Atrag atentia Coalitiei de guvernare sa ia in serios situatia delicata in care se afla acum Romania din punct de vedere economic si sa accepte in Parlament o dezbatere reala a Bugetului pentru 2019 facut public de Ministerul Finantelor", a completat Caracota.

Acesta a mai spus ca proiectul de buget se bazeaza pe o crestere mult prea optimista, care ar putea face Guvernul sa apeleze din nou la imprumuturi.

"Ingrijorator este faptul ca Bugetul Guvernului PSD-ALDE se bazeaza si pe o crestere a veniturilor fiscale cu 7,5 miliarde de lei, care este mult prea optimista. Daca aceasta crestere ramane doar o speranta, Guvernul va fi obligat sa apeleze din nou la imprumuturi. Insa - dupa cum vedem- nimeni nu mai imprumuta statul la dobanzi mici dupa ce sistemul bancar din Romania a intrat in conflict deschis cu cvartetul Dragnea-Valcov-Teodorovici-Dancila. Consecinta? Imprumuturi sub conditiile FMI", a conchis liberalul.

Ministerul Finantelor a pus, joi, pe site in dezbatere publica, proiectul bugetului de stat pe 2019. Acesta este construit pe un deficit bugetar cash pe anul 2019 de 2,55% din PIB, iar deficitul ESA la 2,57% din PIB.

Bugetul pe 2019 este configurat pe un cadru economic cu o crestere economica de 5,5% si un ritm mediu anual de 5,2% pe intreg orizontul 2020-2022, conform raportului privind situatia macroeconomica. De asemenea, rata anuala a inflatiei luata in calcul la stabilirea bugetului pentru acest an a fost de 2,8%, apropiat de nivelul de 2,9%, cat prognozeaza pentru finele acestui an Banca Nationala a Romaniei.

Conform proiectului, bugetul de stat se stabileste la venituri de 164,72 miliarde de lei, iar la cheltuieli in suma de 254,1 miliarde de lei credite de angajament si in suma de 199,58 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 34,85 miliarde de lei.

Proiectul de buget nu va fi adoptat in aceasta saptamana, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Potrivit surselor citate, Executivul se va reuni la inceputul saptamanii viitoare pentru a definitiva si adopta proiectul de buget de stat pe acest an.

Citeste si:
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
Social-democraţii şi liberalii vor discuta, miercuri, în coaliţie, despre împărţirea funcţiilor de prefecţi şi şefi de agenţii şi autorităţi. Marţi, discuţia nu a ajuns la un acord...
Lemnele pentru foc s-ar putea ieftini. Iohannis a promulgat legea prin care TVA-ul scade de la 19% la 5%
Lemnele pentru foc s-ar putea ieftini. Iohannis a promulgat legea prin care TVA-ul scade de la 19% la 5%
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, decembrie, două legi care prevăd scăderea TVA pentru lemne de foc de la 19% la 5%, pentru persoane fizice şi şcoli, spitale, dispensare...