Renate Weber: CSM si-a pierdut orice urma de legitimitate

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 15:53
1571 citiri
Renate Weber: CSM si-a pierdut orice urma de legitimitate
Foto: Evenimentul Zilei

Europarlamentarul PNL Renate Weber, fost consilier prezidential pe afaceri constitutionale si juridice, considera ca alegerile de luni de la Consiliului Superior al Magistraturii reprezinta "o restauratie" specifica regimului comunist si ca prin deciziile luate "CSM si-a pierdut orice urma de legitimitate".

"Cred ca ceea ce s-a intamplat la CSM zilele trecute, cand s-a ales noua conducere, reprezinta un act de restauratie. Cred ca daca CSM exista in timpul regimului comunist, cam asa ar fi trebuit sa arate conducerea", a declarat Renate Weber pentru Ziare.com, acuzand atat "iregularitatile si chiar ilegalitatile teribile in procedura de vot" cat si profilul moral al noului presedinte, judecatoarea Florica Bejinaru.

"Faptul ca avem astazi in fruntea CSM o persoana care a colaborat cu Securitatea, este cu totul si cu totul inacceptabil. Putin conteaza daca ea a fost considerata ca a facut sau nu politie politica, cele doua decizii ale CNSAS fiind contradictorii - pana la urma este vorba de garantia morala pe care o reprezinta persoana aflata in fruntea CSM si aici este de nedisputat faptul ca ea a colaborat cu Securitatea. In acest moment, CSM si-a pierdut orice urma de legitimitate", concluzioneaza Renate Weber.

Rezultatul alegerilor desfasurate luni la Consiliul Superior al Magistraturii au fost puternic contestate de asociatiile de magistrati din Romania dar si de ONG-uri. Uniunea Nationala a Judecatorilor, Asociatia Magistratilor, SoJust, SAR, CRJI, ProDemocratia, au acuzat atat modul in care s-a votat cat si faptul ca presedintele nou ales, judecatoarea Florica Bejinaru, dar si vicepresedintele Gratiana Isac au avut diverse probleme de imagine.

Florica Bejinaru a fost acuzata de colaborarea cu fosta Securitate, ea primind initial un verdict de la CNSAS in acest sens, care apoi a fost schimbat de IICCJ. De asemenea, procurorul Gratiana Isac a fost schimbata, in 2005, de la sefia DIICOT pentru greseli profesionale. In plus, legalitatea candidaturii sale a fost pusa sub semnul intrebarii inclusiv de procurorul general, care s-a abtinut de la vot, din cauza faptului ca ea a mai ocupat aceasta functie si in urma cu 2 ani, din ianuarie 2008, lucru nepermis de legislatia in vigoare.

Pe de alta parte, Asociatia Magistratilor din Romania a anuntat ca va contesta in instanta modul in care s-a desfasurat votul secret, reclamand ca au avut loc nu mai putin de cinci tururi de scrutin pana cand unul dintre candidati a intrunit numarul necesar de voturi.

In plin scandal mediatic legat de noua conducere a CSM, misiunea de evaluare a expertilor europeni pentru raportul interimar din februarie a inceput, marti dimineata, la Bucuresti. Pentru intocmirea raportului, expertii vor purta discutii cu oficiali de la Ministerul Justitiei, Directia Nationala Anticoruptie, CSM si alte institutii din sistemul judiciar.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Renate Weber CSM, #alegeri CSM, #Florica Bejinaru presedinte CSM , #alegeri prezidentiale
Comentarii
L
Lake
rank 1
Comunistii aflati acum la putere, la alegeri au sustinut ca lupta